Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 7 maart 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).

 
Internetnieuws
Opmerkelijke nieuwsberichten uit de wereld van het internet. Deze week gaat de Cebit 2005 van start. 's Wereld grootste it-beurs in Hannover telt weer een record aantal deelnemers, echter de Nederlandse exposanten laten het steeds meer afweten. Ook de muziekbranche deed van zich spreken, wil de tarieven voor het downloaden van muziek verhogen; de gebruikers zijn het daar uiteraard niet mee eens. Steeds meer providers heffen de datalimiet op, en er is een nieuwe versie van de good-old Netscape-browser uitgebracht.

Netscape is voor vele internetters van het eerste uur de browser. Deze kwam al vaker in deze rubriek langs. De eerste versie verscheen in 1994. Het bedrijf verdween een aantal jaren geleden, werd door AOL overgenomen en er werd nauwelijks meer aan ontwikkeld. Een belangrijk gedeelte van de ontwikkelaars stapte over naar Mozilla c.q. Firefox. Afgelopen najaar kwam Firefox met een 1.0 versie van hun browser en deze knaagt sindsdien succesvol aan de hegemonie van de Microsoft Explorer. Volgens schattingen hebben ze nu tien procent in handen.
Netscape daarentegen had ooit tachtig procent van de browser-markt in handen. De 8.0 versie die zij de afgelopen week lanceerden, hebben ze samen met een Canadees bedrijf ontwikkeld, omdat hun ontwikkelafdeling zwaar verkleind was. Méér over de nieuwe browser bij ZdNet.nl. Daar kun je hem ook downloaden.

Als je het internet op wilt, dan doe je dat via een provider. Deze verschaft je toegang. Ook als een een domein wilt aanvragen en vastleggen, dan is de provider de aangewezen organisatie om dat te regelen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Het SIDN verzorgt de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen. Zo'n website kun je dan bij jouw provider onderbrengen. Hij zorgt er dan voor dat deze op het internet komt te staan. Heb je een site waar veel gegevens op staan en waar veel verkeer - bijvoorbeeld geluid en video of radio - mee gepaard gaat, dan moest je daar meer voor betalen. Ook als je als gebruiker veel van het net haalde, kostte dit extra.
Welnu steeds meer providers gaan die limieten schrappen. Chello hanteert per 1 maart geen datelimieten meer, aldus Nu.nl. Eerder kwam de belangenvereniging voor kabelinternetters COAX in verzet. Ook XS4ALL schrapte eerder in februari hun limieten. Internetten wordt door de brede beschikbaarheid van kabel en adsl steeds goedkoper. De tarieven hebben hun top bereikt en zullen naar verwachting de komende jaren verder gaan dalen. Bovendien gaan zij zich richten op nieuwe diensten. Afgelopen week bijvoorbeeld, meldde Tiscali dat zij met gratis bellen starten via het internet - het zogenaamde Voice over IP (ik belichtte dat VoIP-fenomeen een jaar geleden), aldus ZdNet.nl. Ook KPN gaat daar op inzetten.

Vorig jaar was VoIP een van de topics op 's wereld grootste it-beurs de Cebit in Hannover. Ook dit jaar is dit onderwerp niet weg te denken. De Cebit start de 10e en loopt tot en met 16 maart.
Het aantal buitenlandse exposanten neemt toe. Opmerkelijk is dat het aantal Koreaanse exposanten nog nooit zo groot was, 777 dit jaar (t.o.v. 700 een jaar geleden). Een stijging dus van méér dan 10%. Vorig jaar waren er iets meer 130 bedrijven uit Nederland te zien; dat aantal liep terug tot iets meer dan 100 dit jaar. Dus een daling van méér dan 10%. In totaal zijn er zo'n 6270 deelnemers (6109 vorig jaar), aldus TecChannel.de.
We constateerden één jaar geleden in deze rubriek over de Cebit dat de Limburgse it-industrie het liet afweten. Welnu, dit jaar heb ik niet één op de exposantenlijst kunnen ontdekken.
De Engelse afkorting SME zou je met het Nederlandse equivalent MKB kunnen vertalen. Small and medium-sized enterprises (SMEs) vormen een belangrijke en snelstgroeiende doelgroep voor de Cebit. Het MKB vormt de ware motor van de ecomie en dat begrijpen ook de exposanten. Zo presenteert IBM bijvoorbeeld de komende week een nieuwe pc voor het MKB genaamd Think Centre A35 Desktop, aldus het Duitse ZdNet. Voor nog geen 400 euro is deze vanaf de derde week van maart beschikbaar. Kortom, de komende week ongetwijfeld méér noviteiten.

Tot slot, de muziekindustrie is de laatste paar jaar druk in de weer om op een nieuwe manier hun producten aan de man te brengen. Vorig jaar brak het legaal downloaden van muziek wereldwijd door. Ook een onderwerp dat regelmatig de revue hier op de maandagochtend passeerde. De kosten van een nummer bedragen zo'n 99 cent (de inkoopprijs is slechts 65 cent) en da's volgens de business te krap.
De gebruikers echter pikken een prijsverhoging niet, zo bleek recentelijk uit een onderzoek dat ZdNet.nl publiceerde. De belangrijkste online muziekwinkel, de iTunes Music Store, heeft onlangs het 250 miljoenste liedje verkocht. Ondanks deze indrukwekkende getallen maken legale online muziekverkopen net twee procent van alle omzet in de muziekindustrie uit. In Nederland werd de iTunes muziekwinkel pas eind oktober 2004 geopend. De prijsverhogingen zijn slechts een wens. Het is echter de vraag of het ooit zo ver komt, aldus datzelfde ZdNet.nl in een ander artikel eind februari.

En dan nog dit. Zoals bekend, ontsluit L1 ook deze radio-uitzendingen sinds eind vorig jaar via het internet. Vooralsnog kun je de uitzendingen niet herbeluisteren, wellicht komt dat er nog. Wil je daar echter niet op wachten, verken dan eens de zogenaamde capture-tools die het Nederlandse ZdNet opsomde. Daarmee kun je ook deze uitzending opnemen en als het jou schikt vanaf je pc herbeluisteren.
 

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...