Onderstaand verhaal werd maandagochtend 15 maart'04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Voice-over-IP

Een bericht afgelopen week: meer dan 4.000 studenten in Wageningen krijgen via de lokale Stichting Studenten Huisvesting (SSH) de beschikking over IP-telefonie. Onderling bellen de studenten gratis, internationaal fors goedkoper. En andere studentensteden zullen naar verluidt volgen. Spraak, data en draadloze netwerken gaan versmelten. Telefoneren ‘over’ het internet is daar een tastbaar voorbeeld van. Voice-over-IP, waarom koos de Stichting Studenten Huisvesting hiervoor?

Een en ander is op gang gekomen toen voormalig monopolist KPN een aantal jaren geleden met de tellers stopte, die in veel studentenhuizen werden gebruikt om de belkosten toe te wijzen. De kostenregistratie bij de ISDN centrales bleek voor studenten niet te voldoen; bovendien bleek kostenregistratie per 1 januari 2004 überhaupt niet meer mogelijk. Redenen genoeg voor die Huisvesting Stichting om naar andere mogelijkheden om te zien. Voice-over-IP, oftewel telefonie over datanetwerken, bood uitkomst. Alle overwegingen om een en ander zo voortaan te regelen, zijn nog na te lezen bij www.surfnet.nl

Wat hebben ze geregeld in Wageningen? Studenten kopen voor 50 euro een speciale VoIP-telefoon bij de Tell Me-winkel. De helft van dat geld is borg, 10 euro zijn eenmalige administratiekosten en 15 euro is het eerste beltegoed.

En daar kun je heel wat voor bellen. Onderling bellen de Wageningse studenten, na betaling van dit bedrag, gratis! De gesprekskosten voor bellen naar een Nederlands telefoonnummer zijn maar liefst 1 cent per minuut, bellen binnen Europa, naar Amerika en Canada kost 3 hele centen per minuut. Een telefoongesprek naar China kost toch al 5 cent per minuut!

Dat is dus de moeite waard. Het initiatief van SSH Wageningen krijgt navolging in andere Nederlandse universiteitssteden. De SSH's in Utrecht, Delft en Nijmegen startten hun voorbereidende onderzoeken om de huidige telefonie-contracten op te kunnen zeggen. Alleen studentenhuizen met breedbandige internetaansluitingen komen trouwens in aanmerking voor IP-telefonie. Aldus een bericht op Planet Multimedia vorige week.

Dat er in telefoonland heel wat is veranderd, weet iedereen. Uiteraard zitten nog heel wat mensen vast aan de ‘voormalige’ monopolist KPN. En wie herinnert zich de site van die kleine 14-jarige jongen Ben Woldring niet, die in tal van programma’s te zien en te horen was, en die met zijn www.bellen.com sinds 1998 op het Internet furore maakte. Hij bracht enig licht in het ondoorzichtbare woud van beltarieven.

In ’99 introduceerde hij www.belwijzer.nl. Een site waar je on-line actuele analyses van de KPN telefoonnota kunt maken. Een en ander kon namelijk al gauw gemiddeld zo'n 30 % besparen op de telefoonkosten! Inmiddels heeft deze nu al 18-jarige telg uit het Groningense Usquert al heel wat sites die consumenten de weg door tal van oerwouden wijzen, zoals www.internetten.nl, www.gaslicht.com en – handig als je met vakantie naar het buitenland gaat - www.vakantiebellen.com.

Gemiddeld maakt 3,2 procent van de bedrijven nu gebruik van VoIP. Aldus een bericht in De Automatiseringsgids medio vorige maand. In augustus was dat nog maar 0,3 procent (zo bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau MarketCap). De handel, het onderwijs met beiden 4,4 procent, en de zakelijke dienstverleners met 4,1 procent lopen qua branches voorop. Het gebruik van VoIP bij bedrijven met meer dan vijftig werknemers is de afgelopen zes maanden vertienvoudigd!

Abonnees op het vaste telefoonnet van Deutsche Telekom bijvoorbeeld, kunnen in de loop van volgend jaar hun telefoonnummer koppelen aan hun IP-adres. In Nederland start het ‘beruchte’ (Essent staat al sinds begin november op plaats 1 in de klachten top-3) kabelbedrijf Essent start met het testen van bellen via de kabel. Proeven in Tilburg en Zwolle gaan vooraf aan een landelijke uitrol. Ook kabelbedrijven Multikabel, UPC en Zeelandnet experimenteren met telefonie via de kabel, aldus een bericht eind januari in het al eerder genoemde Planet Multimedia.

De beschikbaarheid van breedband stimuleert de economie, en meer bandbreedte voor minder geld stimuleert e-zakendoen. Meer en meer mensen beschikken inmiddels over snel-internet, en ze zijn regelmatiger en langer online. Bedrijven krijgen vaker te maken met 'thuiswerken'. Ze willen de thuiswerkers snel en veilig toegang tot de bedrijfsgegevens bieden.
Al deze ontwikkelingen schreeuwen om extra bandbreedte. Het aantal breedbandgebruikers groeit snel en de vraag naar meer bandbreedte zal de komende jaren explosief stijgen. Wie geinteresseerd is in deze trend moet er Computable maar eens op nalezen. Daar stond medio vorig jaar een fraai artikel over deze trends.

Spraak, data en draadloze netwerken smelten als het ware samen. Microsoft biedt sinds begin 2002 al dergelijke VoIP-oplssingen (netmeeting), Apple heeft ook dergelijke voorzieningen (ichat) en de makers van KaZaa hebben ook een mogelijkheid: www.skype.com.

Kortom, in telecomland blijft het onstuimig, en het Internet draagt daar een behoorlijk steentje toe bij.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...