Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 13 juni 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
(Tegenwoordig trouwens ook 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).
Met vakantie
Je hoort het steeds vaker, ik ga niet op vakantie. Volgens mij is het, met vakantie en, op reis. Ik heb dat althans ooit zo geleerd. Alhoewel, ook de online versie van Van Dale is daar niet zo principieel in. Zoek je immers daar op het woord vakantie dan zie je bij het woord va·kan·tie·stroom staan: 'stroom van mensen die gelijktijdig op vakantie gaan of daarvan terugkeren'. Hoe dan ook, Nederlanders gaan steeds minder met vakantie. Ik hou hem maar erin.

Afgelopen dinsdag kopte dat o.a. Nu.nl dat 25% van de Nederlanders niet gaat dit jaar! Vorig jaar was dat nog maar 17%. Een aanzienlijke stijging dus. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hield een vakantiegeldenquete onder 2100 personen. Daaruit bleek bovendien dat 46% het extraatje van de baas aan vakantie besteedt. Vorig jaar was dat nog 49%; in 2003 51%. Het gaat dus niet goed in Nederland. Schulden zijn de belangrijkste reden om dit jaar niet met vakantie te gaan.

Ik heb wel eens van een ondernemer in de bouw gehoord dat hij de vakantiebestedingen gebruikte om zijn beleid op af te stemmen. Een half jaar later zouden eventuele plussen of minnen qua vakantiegedrag zich uiten qua consumentenbestedingen. En als dat zo is, dan ziet het er allerminst rooskleurig uit, maar dit terzijde.

De topbestemmingen dit jaar zijn: 1. Spanje, 2. Turkije, 3. Italië, 4. Griekenland en 5. Frankrijk. Vorig jaar was dat stond Frankrijk op 1., 2. was Spanje en 3. stond Turkije. Frankrijk is dus van 1 naar 5 gevallen, ook opvallend. Spanje lijkt mij ook goedkoper, maar of het daar iets mee te maken heeft? Bij het Nibud kun je het hele onderzoek in PDF downloaden.

Overigens heeft teleac.nl een handige, interactieve cursus Spaans online staan. Daar kun je iedere dag een uurtje oefenen. Het Spaans leren of even opfrissen, en beluisteren of je alles ook wel goed uitspreekt. Da's ook handig als voorbereiding op je vakantie naar Spanje.

Een praktisch probleem waar je - als je gaat - mee te maken krijgt, is het inpakken. Een free-lance webdesigner uit Amsterdam zette in '96 zijn in word opgemaakte checklist online, en ging die sindsdien steeds verbeteren. In 2001 stonden er al méér dan 500 artikelen gerubriceerd. De gekste zaken. Op www.meenemen.nl vind je die soms hilarische online checklist, die je van aanhangwagen tot zwemvest geheel naar eigen behoefte kunt aanvinken en gebruiken. Deze is trouwens ook in categorieën te gebruiken. Of je in het binnenland blijft of met het vliegtuig buiten de EU gaat, of als je naar een hotel gaat, of gaat kamperen, dat soort onderverdelingen heeft hij aangebracht. Buitengewoon handig; zeker als je vergeetachtig bent.

Net zo handig kan het zijn, om even in de gaten te houden waar je het best kunt tanken. Heel wat Limburgers steken nu al dagelijks de oost- en westgrens over, scheelt toch altijd dat eurodubbeltje van Kok. En als je straks met de auto door Europa toert, kan het nog méér per liter opleveren. Kijk bij de International Road Transport Union. Zij geven wekelijks op hun website een overzicht van de actuele brandstofprijzen in Europa. Kun je dus vooraf zien waar je het best kunt tanken.

Laat je de auto eens staan en ga je met de fiets, neem dan een kijkje op www.fietsvakantiepagina.nl. Daar vind je heel wat praktische informatie. Per land, waar het het best fietsen is, tot fietsvervoer en uiteraard tal van routes (zoals het Europese Fietsweb van de Fietskaart Informatie Stichting). Ook via de links-sectie kun je prima jouw weg vinden. Deze fietsvakantie-informatie-pagina is een redelijk compleet initiatief van de fietsvakantiewinkel.

Ook handig om te weten, is hoe lang je in de zon mag blijven. Net zoals roken slecht is, en iedereen dat weet, mag inmiddels ook wel bekend zijn dat te veel zon ook schadelijk voor je huid is. De kankerbestrijding heeft op hun site een online zonwijzer staan. Daar kun je in luttele stappen bepalen - nadat je het huidtype, de vakantiemaand en je bestemming hebt opgegeven - hoe lang je gedurende de diverse tijden van de dag verantwoord kunt bakken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerde recentelijk de nieuwe website www.wijsopreis.nl. Daar informeert men reizigers over veiligheidsrisico's in diverse landen en hoe BZ je kan helpen als je in de problemen komt. Criminaliteit, epidemieën, natuurrampen en politieke en economische instabiliteit kunnen een buitenlandse reis grondig verpesten. Met de Wijs op Reis-campagne wil het ministerie de Nederlandse reiziger - van rugzaktoerist tot zakenreiziger en van jong tot oud - wijzen op het belang van een goede reisvoorbereiding, aldus het persbericht.

Als je met vakantie gaat en je orienteert je via het Internet dan kom je in een wir war van sites terecht. Je hebt wel wat ervaring nodig om commercieel van informatief te onderscheiden. Als je gaat boeken, is het verstandig om de achtergronden van een site goed te verkennen. Ook zijn er diverse forums waar je reisinformatie van medereizigers kunt inwinnen. Check dus altijd dubbel, waar je heen gaat en wat je online wilt reserveren. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, let als je online betaalt, altijd of je op een afgeschermemde pagina zit. Het slotje dat onderaan je browser staat, moet dan gesloten zijn. Anders nooit bankgegevens achterlaten!

Dit voorjaar nog bleek - dat met name voor korte vakanties - het Internet gebruikt wordt. Van de 2,3 miljoen korte vakanties in België bleek dat 1,3 miljoen die via het Internet boekten. Bijna zes op tien (58%) van de internauten die van een korte vakantie genoten in 2004, maakten gebruik van het internet om minstens een deel van die trip te reserveren. De meest voorkomende manier om een korte vakantie via het web te reserveren, is rechtstreeks op een hotelsite. Eén op drie van de online bestellingen gebeurt via deze weg, aldus een bericht op www.analyz-it.be.

Ga je niet weg, en wil je gewoon es zo een dagtripje ofzo maken, dan kun je op daytrip.nl bijvoorbeeld de interactieve kaart van Nederland raadplegen. Mik je een bepaald punt dan geeft deze aan wat je daar allemaal kunt bezoeken. Leuk om eerste ideeën op te doen.

Blijf je in Limburg, neem dan eens een kijkje op de recent compleet vernieuwde site van de VVV Zuid-Limburg. Onder de nieuwe motto's 'Alles wat je thuis niet hebt' en 'Liefde voor het Leven' kun je tal van bruisende evenementen en activiteiten tracen. Er zitten nog wat bugs in de site, de kindersectie is (nog) bescheiden; aan de silver surfers bijvoorbeeld is ook niet specifiek gedacht (zie mijn baby boomers verhaal een maand geleden). De activiteitenagenda moeten ze nog gaan vullen. Het is een site met een productgerichte aanpak. Maar goed, wellicht gaat daar de komende weken verandering in komen. Neem anders maar een kijkje op www.eropuitinlimburg.nl. Vooralsnog kun je daar (nog) beter terecht.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...