Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 23 mei 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Frank Ruber).
(Tegenwoordig trouwens ook 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).
 
Baby Boomers
Met maar liefst 1 miljard dollar 'spending power' vormen de na-oorlogse baby boomers een toenemend interessante doelgroep in de VS; ook voor de online-wereld. Maar ook bij ons bereikt de laatste golf van de 'baby boomers' (geboren in de periode 1946 - 1964) dit jaar de respectabele leeftijd van zestig jaar.

Over een twee jaar is driekwart (!) van de mensen in de leeftijdscategorie 50-64 online en pakweg éénderde van de 65+-ers, de zogenaamde 'silver surfers'. Of daar de online wereld wel voldoende bij stilstaat?

Het Amerikaanse emarketer.com publiceerde onlangs deze cijfers. Het tijdperk van senioren die in computerclubjes de eerste keer over het wereldwijde web surfen lijkt dus voorbij (we hebben het daar eind 2002 over gehad in deze rubriek, over die clubjes welteverstaan).

Aanstaande vrijdag 27 mei is het trouwens 'silver surfers day' in het Verenigd Koninkrijk. Dan worden diverse prijzen uitgereikt. Zo ontvangt onder meer een ex-politieman Graham of Stockton-on-Tees de Award Silver Surfer of the Year. Hij lijdt aan prostaatkanker en deelt zijn ervaringen via zijn website prostatecancerawareness.co.uk. Ook de Stuart of Nottingham ontvangt deze Award. Hij was als journalist op televisiegebied actief, ziet nu slecht en helpt ouderen met het gebruik van pc's; ook zette hij de website van het ouderenverblijf The Runnymede Court op.

Het fenomeen internetcafé bestond overigens vorig jaar tien jaar, de BBC wijdde er toen een bericht aan. Er waren toen méér dan 20-duizend internetcafés in 171 landen.

Ook opvallen. JJ's Cybernet café - speciaal voor ouderen - in het Engelse Swansea won vorig jaar de Silver surfers' cyber café award (van Yahoo! Mail Internet Café Awards waarvoor méér dan duizend cafés genomineerd waren), aldus diezelfde BBC.

Hoe dan ook, de mensen onder de 50 hebben of op school of op het werk leren omgaan met een pc. De vergrijzing zal met zich mee brengen dat het aandeel van de oudere surfer explosief toeneemt de komende jaren. Richt de discussie zich - als je aan oudere denkt die surfen - zich vooral op het omgaan met een pc en het visueel handig en toegankelijk inrichten van websites, de komende jaren zullen webdesigners meer en meer rekening moeten houden met de oudere gebruiker.

Een knop om het lettertype te vergroten, niet te kleine menu's, goed zichtbare kleuren en links en dat soort zaken. Die ziet misschien wel minder goed, en is niet zo handig met de muis, en het duurt allemaal wellicht wat langer, toch is deze gebruikersgroep een interessante doelgroep, die geld heeft en die meer dan ooit voordien zijn weg via het web gaat zoeken. Was één op de vijf online shoppers ouder dan 50 ofzo, dan is dat weldra één op de vier. Binnen een aantal jaar; da's dus iets om zwaar rekening mee te houden.

Het Nederlandse seniorweb.nl dat de Rabobank in '96 startte, meldde pakweg een jaar geleden 'de digitale doorbraak' bij de 50+-ers. Voor bijna de helft is de pc geen onbekend terrein meer waarmee zij het Internet opgaan. Nieuwe technologieen als digitale fotografie en online bankieren halen hen massaal over de streep. Het ledenaantal verdubbelde. Méér dan 30-duizend leden telden zij al. In 2002 - toen ik deze site hier al eens ter sprake bracht - waren er 8-duizend.
De site won ook de toegankelijkheidsprijs voor ouderen. Méér dan 450-duizend bezoekers telden zij in 2003 maandelijks, aldus het persbericht. Alleen met de lokale vestigingen blijft Limburg een beetje achter. Naast Landgraaf is er alleen in Eijsden een lokale vestiging bijgekomen.

De Limburger Gerlach Cerfontaine - naast president-directeur van Schiphol ook actief namens de Taskforce Handicap en Samenleving - duidde medio maart dat de economie méér gebaat zou kunnen zijn met toegankelijke websites, aldus een bericht op de website van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, www.lbt.nl. Medio mei lanceerden zij een vernieuwde 21-pagina's tellende brochure 'Toegankelijk internet: geen open deur' die tegen een vergoeding van de portikosten te bestellen is. Begin oktober is de week van de toegankelijkheid; dan zal dat thema in een bredere context in de media aan de orde komen.

Eind juni verschijnt de jubileumeditie van het computerblad voor senioren PC Plus. Het blad bestaat dan vijf jaar; besteedt daar ruimschoots aandacht aan.

In België beschikt één op de vijf bejaardentehuizen over internet, aldus de weekkrant wablieft. De bazen zijn er veelal tegen; dat terwijl er ook geluiden zijn dat het internetgebruik goed is voor het geheugen, het sociale isolement verkleint omdat men bijvoorbeeld emailtjes aan de (klein-)kinderen kan sturen of foto's kan bekijken. Hoe het in Nederland hiermee staat heb ik niet zo een, twee, drie kunnen achterhalen, maar als die getallen hetzelfde liggen, dan wordt het tijd dat er iets aan wordt gedaan.

Edcoch al met ademen al deze sites, net als die van de 'silver surfers' in Engeland toch een hoog bejaardenhuisgehalte uit, en ik vraag me wel eens af of dat nu de manier is om de oudere surfer van dienst te zijn? Heeft een vvv een seniorenuittips-sectie? Besteed L1 aandacht aan de vergrijzende Limburgers; ook zonder deze als zodanig te kwalificeren? Wat doen toeristische centra als Valkenburg of Maastricht hieraan? Ik noem maar een paar willekeurige voorbeelden.

Ik denk dat het van belang is weer eens goed stil te staan bij de wat oudere medemens en diens behoeften om hen - ook op het Internet - nu echt tegemoet te komen. Zonder stempel of betutteling of ze in bijna virtuele bejaardengetto's van Del Webb als het bekende Sun City in Arizona weg te stoppen.

En 'mind you' webdesigners, werk niet met pop-ups! De oudere internetgebruikers maken van pop-up killers het meest gebruik, aldus een recent bericht op o.a. webwereld.nl.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...