Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 29 november '04
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
 
Daten
De economische betekenis van liefde is groot. Het CBS signaleerde in 2002 dat relatiebemiddeling via het Internet populair zou worden, zie dit pdf-document.

Daten via het Internet is inderdaad toenemend populair, begin april dit jaar bleek dat uit de de Multiscope Visiscan top 250 (een inventarisatie van de 250 grootste Nederlandse websites), dat datingsites met stip stijgen.

De grootste datingsite van Nederland is Relatieplanet.nl. Deze trekt ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers per maand. En neemt staat op de 73e plaats. Lexa en het MSN Dating-kanaal qua datingsites de tweede en derde plaats in. Die groeiende bezoekcijfers van datingsites maken deel uit van ‘een bredere 'social networking' trend’. We hebben die sociale netwerken begin maart al eens behandeld in deze rubriek.

De nieuwste rage op dit gebied maakt gebruik van de nieuwe snelle telefoonnetwerken en heet 'daten via de videotelefoon'. E-mail, chatrooms, instant-messaging, van veel technologieën wordt dankbaar gebruikgemaakt door mensen die een partner zoeken. Deze technologieën hebben allemaal hetzelfde voordeel: mensen kunnen zich erachter verschuilen. De gebruiker blijft onzichtbaar, en zelfs voor zoiets eenvoudigs als de naam kan een 'alias' worden bedacht. Een relatief nieuwe technologie die personen laat zien zoals ze zijn, is echter sterk in opkomst: daten via de mobiele videotelefoon. Aldus Zdnet.be. Dan kun je meteen zien wie er aan de andere kant zit, en bevalt hij of zij niet, dan verbreek je eenvoudigweg de verbinding.

Uiteraard zijn er ook in datingland malafide 'daters'. Dat is al zo oud al deze relatiebemiddelingssector zelf. Ook een website besteedt daar aandacht aan: www.datingbedrog.nl. Websites als www.datecontact.com, Loveplaza en www.vrijgezellen.org zijn bijvoorbeeld van oplichters. Vaak kun je dit soort sites herkennen aan de taal-, spel- en stijlfouten in de tekst en de paginatitels. Zo schijnen oplichters ook aan de haal te zijn gegaan met relatieplanet.com (je komt dan uit bij het malafide datecontact.com); men wilde zo de vruchten te plukken van de betrouwbare .nl-versie.

Als je iemand zoekt en via een website op zoek gaat, dan is het zowiezo aan te bevelen dat via een hotmail-adres te doen. Gebruik dus nooit je eigen emailadres. Dat maakt natuurlijk ook dat er heel wat 'fakers' tussen zitten, die zich van dit soort wergwerp-emailadressen bedienen. En ook van dat soort oplichters is er een website, kijk maar eens op www.fakerslijst.nl. Ook daar heel wat berichten over oplichters, valse mailberichten, dialers en andere zaken die alleen maar op de inhoud van je beurs gefocust zijn.

Dat daten via chatboxen ook gevaarlijk kan zijn, bleek vorige week maar weer eens. De verkrachting van een 14-jarig meisje uit Hengelo deze week door een 43-jarige plaatsgenoot die zij via een chatbox had ontmoet, is geen incident. Volgens G. Vleerbos van het opsporingsteam Kinderporno van de politie Twente is het in zeven dagen al de tweede identieke aangifte in deze regio. "Het aantal incidenten met ongewenste seksuele intimiteiten via chatboxen neemt schrikbarend toe", zei de opsporingsambtenaar afgelopen donderdag, aldus eenbericht op nu.nl. Vooral tieners in de leeftijd van 13 tot 16 jaar blijken hun sexualiteit te verkennen middels deze chat-voorzieningen en dat maakt hen extra gevoelig voor oplichters.

Uiteraard zijn er ook heel wat mensen uit het Oostblok die via relatiebemiddelingsbureaus een 'rijke partner' zoeken in het westen. Eén van die bureaus bijvoorbeeld komt uit Hoensbroek. Via www.we-dwoje.nl van Katarzyna en Peter Willems kun je werkelijk honderden vrouwen uit Polen in alle leeftijdscategoriën bekijken die hun hoop hebben gevestigd op een Nederlandse of Belgische heer. De meeste dames hebben naar verluidt een mbo- of hbo-opleiding.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Filipijnse schone dan biedt een bureau uit Almelo uitkomst met de website www.filipina.nl boordevol contactadvertenties. Volgens hen zijn die dames: goede communicatoren, zij spreken vaak goed Engels, ze zijn vaak katholiek opgevoed, met  klassieke normen en waarden, dat hen tot echte gezinsvrouwen maakt, ze zijn niet lui aangelegd en kunnen goed koken, en ze zijn trouw, zolang de man zelf hun relatie ook serieus neemt... Toch bekruipt mij dan een bepaald gevoel. Maar goed.

En zo zijn er legio websites die bemiddelen en het is dus aan te bevelen goed te kijken hoe die in elkaar zitten, wie erachter schuil gaat en vooral of je financieel niet gewoon getild wordt. Er zijn uiteraard ook heel wat forums die het kaf van het koren scheiden; als je in zee wilt gaan met de een of ander dan is het aan te bevelen zelf eens wat research te doen, want ook daarbij is het Internet een waardevolle bron. Meer dan twee miljoen Nederlanders zijn alleen en een groot deel daarvan is ook eenzaam, laat dat geen slechte raadgever zijn.

De site www.relatiebemiddelingsbureaus.info is een initiatief van elf relatiebureaus die aangesloten zijn bij het GRC, de Belangenvereniging voor relatiebemiddeling, die meer dan vijfentwintig jaar bestaat. Zij lanceerden afgelopen jaar deze website (met zo een vreselijk muziekje op de achtergrond). Volgens hen is de vraag naar bemiddeling de afgelopen tien, twintig jaar flink gestegen. Tips hebben ze ook, mensen die op zoek zijn moeten een eerlijk beeld geven van zichzelf, dat verhogt de slagingskans, extra aandacht aan je uiterlijke verzorging helpt, en origineel zijn, bijzondere hobby's benadrukken bijvoorbeeld, maar wel met mate.

Dat er ook mensen zijn, die bewust single zijn, is de de andere kant van de medaille. Meer over 'stelletjes'-terreur en dat soort zaken behandelt www.mvlife.nl de 'online community' (en weblog) voor singles.

Netwerken, vormen het zenuwstelsel van onze maatschappij, aldus Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk bij de aanvaarding van het ambt van Hoogleraar Toegepaste Communicatiewetenschap, toegespitst op de Sociologische Aspecten van de Informatiesamenleving aan de Universiteit Twente.

In 2001 signaleerde hij: 'Waarom heeft ‘iedereen’ het tegenwoordig over netwerken? Netwerken zijn zo oud als de mensheid. Zolang wij in stammen of andere grote groepen leven hebben we altijd meer contact gehad met de een dan met de ander. Netwerken doen we allemaal, ook degenen die het woord nog nooit gebruikt hebben, of zelfs niet weten wat het betekent. Als bijvoorbeeld mijn ooms en tantes vroeger op het kerkplein sommigen aanschoten om iets gedaan te krijgen of gewoon contact te onderhouden, en als zij bij anderen thuis gingen buurten, dan waren zij aan het netwerken'.

Hij constateert aan het slot van zijn betoog: 'Ook in het algemeen wordt het internet, dit eens zo open en publieke netwerk, langzaam maar zeker tot een meer gesloten systeem. Het is in snel tempo gecommercialiseerd, veel sites zijn niet langer zonder code en betaling toegankelijk en de regulering van het Net neemt hand over hand toe.'
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...