Onderstaand verhaal werd maandagochtend 13 september '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
WebCams

De drukste sites van Nederland. Afgelopen week werden de resultaten bekend van een onderzoek door het onderzoeksbureau Multiscoop. De steekproef is afkomstig uit online onderzoekspanel Visiscan, waarin 1.500 Nederlandse internetters deelnemen. De cijfers geven aan hoeveel Nederlandse internetters minimaal 1 keer per maand een site van een uitgever bezoeken. Het onderzoek liep in augustus.
Op de eerste plaats staat de uitgeversorganisatie Sanoma. De internetsites van Sanoma, waaronder Ilse, Nu.nl en Startpagina, blijft op nummer 1 staan. In augustus 2003 bereikte Sanoma 76 procent van de Nederlandse internetters; nu is dat bijna 84%, oftewel méér dan 8 miljoen bezoekers.
Microsoft Nederland komt op 67% en Google op plek 3 met 62%.
Opvallend is dat de Publieke Omroep op 5 staat en dat de commerciëlen in geen velden of wegen te bekennen zijn. RTL zit niet meer in de top 20. Het bundelen van de internettoegang via omroep.nl heeft dus vruchten afgeworpen. Wie geinteresseerd is in méér achtergronden, bij Planet Multimedia staat een overzicht.

Het was Andy Warhol die kunstminnend New York in '63 uitnodigde om zijn nieuwste film te komen bekijken. Hij filmde het Empire State building van een uur of acht 's avonds tot 's nachts. De pers was negatief; achteraf verklaarde hij dat je de film eigenlijk als een schilderij moest zien. Dat beeld komt helemaal tot leven als je het over webcams hebt.

Het internet is een wereldwijd omvattend netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn. Uiteraard kun je via dat netwerk de hele wereld via camera's afstruinen. Wie wil weten wie er nu aan het shoppen is in de Amsterdam, geen probleem. Je kan naar believen ook zelf de camera besturen, in- en uitzoomen, de camera draaien. Je kunt alle kanten op. Vaak zijn het beelden die een keer in de zoveel seconden ververst worden, maar met de komst van breedband en adsl komen er ook steeds meer continue beelden. Ben je van plan om een vakantie te plannen? Ga eens op zoek naar die bestemming want het kan zijn dat je via een webcam al een indruk kunt krijgen.

Er is zijn heel wat zoekmachines om de juiste webcam te achterhalen. www.webcamsearch.com zegt meer dan 42-duizend webcams te kunnen vinden. Maar pas op, want heel wat webcams zijn niet meer dan een goedkoop lokkertje om je met reclameboodschappen om de oren te slaan. De spy-ware vliegt je om de oren. Zie ook mijn rubriek in juni dit jaar. Er staat ook een top 10 'top rated'.

Ook het razend populaire MSN kan met een webcam nog meer tot leven komen. MSN Messenger Service werd in 1999 voor het eerst gelanceerd. Vorig jaar werd een deal met Logitech gemaakt en schattingen geven aan dat er één jaar later meer dan 1 miljard sessies geregistreerd zijn, aldus Emerce. Zo'n 120 miljoen gebruikers maken inmiddels gebruik van die videomogelijkheid.

Een videosessie biedt ook uitkomst in het bedrijfsleven, want met je partners aan de andere kant van de wereld communiceren kan via Microsoft. En dat bespaart reiskosten. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Windows XP computer, MSN Messenger, een webcam en een geluidskaart met een microfoon. Een nadeel van MSN Messenger is wel dat je met slechts één contactpersoon een videoverbinding kunt aanleggen. Echte videoconferencing in de vorm van een virtuele vergadering is (nog) niet mogelijk.

Jules Verne deed het in 80 dagen. Maar je kunt ook in 80 clicks de wereld via webcams rond.
Uiteraard zijn er ook heel wat rare webcams en sites die die weer verzamelen. Kijk maar eens naar dit Schotse lijstje. Het monster van Loch Ness heeft men geprobeerd via een webcam vast te leggen, maar nu die niet meer aan staat, kun je terecht in Loch Lomond in Schotland bij 'Spot the duck'.
Via www.webcamplaza.net ontdekte ik de 'beerlovercam'. Die legt iedere registratie vast als de ijskast open gaat; vanuit die ijskast wel te verstaan.

Netscape-gebruikers kunnen real time met ‘The Amazing Netscape Fish Cam’ een aquarium bekijken (door Ctrl+Alt+F tegelijk in te toetsen als de browser is opgestart). Dit is naar verluidt de op één na oudste webcam ter wereld!

De oudste digitale webcamera stond (sinds 1991) aan de Universiteit in Cambridge gericht op een koffiezetmachine. Ene Quentin Stafford-Fraser had té vaak tevergeefs de loop naar het apparaat gemaakt. Die webcam is nu niet meer online.

Dat geldt ook voor de beroemdste - persoonlijke - webcam was van een meisje genaamd Jennifer Ringley. Die stond sinds ’96 op www.jennicam.org. In de hoogtijdagen trok deze site – let wel - méér dan 100 miljoen hits per week; nadat bekend werd dat deze ook aan stond toen zij met haar vriendje in bed lag...
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...