<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 25 november 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Ouderen & internet

Vorige week werd bekend, dat drie ouderenorganisaties een onderzoek houden, omtrent het gebruik van mobiele telefoons door ouderen. Is het wel allemaal duidelijk, zijn de knoppen niet te klein en ga zo maar door. Ouderen maken steeds meer gebruik van de mobiele telefoon, echter een goede visie op hoe gebruikersvriendelijk die dingen zijn, ontbreekt vooralsnog. De ouderen gaan dus met de tijd mee. Zo verwacht men dat binnen anderhalf jaar meer dan de helft van de 1600 bejaardenhuizen met de ChipKnip gaat werken, zoals ik in Emerce.

Dat zie je ook in het internetgebruik. De markt van senioren internetgebruikers zal binnen twee jaar met 60 procent toenemen. Eind 2003 zullen 32 miljoen 65-plussers in Europa online zijn, zo werd op de VN Wereld Assemblee over Vergrijzing in Madrid eerder dit jaar bekend.  Voor oudere internetgebruikers moet wel alles goed leesbaar en klikbaar zijn. Daarom is het gebruik van een letter van tenminste 12-puntsgrootte aan te raden. De Niels Norman Group onderzocht diverse sites en keek naar die praktische randvoorwaarden. Ga je een ‘ouderensite’ maken dan zou ik daar even ten rade gaan.

Met behulp van de Rabobank wordt sinds 1996 www.seniorenweb.nl in de lucht gehouden; ook daar kun je bijvoorbeeld het lettertype vergroten. Toen was overigens het internetgebruik onder de 50+ers nog nagenoeg nul.
Medio 2002 telde deze toonaangevende site zo’n 1.250 ambassadeurs. Dat zijn ‘ouderen’ die jaarlijks zo’n 45.000 cursisten leren omgaan met een pc, en het internet in het bijzonder. Zo’n 420 leslokalen zijn veelal bij die bank, ingericht. Seniorenweb telt zo’n 8.000 leden en die komen dagelijks via deze portal het internet op.

Er zijn tal van plaatselijke seniorenwebben, maar in Limburg is dat er maar één, en wel in Landgraaf! Via www.landgraaf.seniorweb.nl kun je nalezen wat de kring aldaar zo allemaal doet. Eind oktober hielden ze in Schaesberg een open dag en toen verwelkomden zij het 1000e lid! Om lid te worden van die groep, betaalt men 42 euro per persoon. In een negental sessie kunnen nieuwe leden bijvoorbeeld kennis maken met de pc. Er zijn daarnaast diverse hobby-groepen, geluid, video, ms office, foto en internet uiteraard, waar men zich bij kan aansluiten en daar wordt een eenmalige fee van 28,5 euro voor gevraagd. Er is een soos in Waubach en in Schaesberg waar men zich op vaste tijden treft. Dus, alleen surfen is er niet bij.
Naast de cursussen op een van die lokaties zijn er ook sinds een tweetal weken vijf ‘on-line’ cursussen, over Rabo internetbankieren, het downloaden en opslaan, Zoeken op internet, over Politiek & invloed via internet, en over Veilig het internet op.
Die cursussen kan iedereen dus gratis via het internet volgen; je krijgt ook een heus certificaat als je die cursus succesvol hebt doorlopen en de eindtoets hebt doorstaan uiteraard.

Dat GSM-onderzoek waar we het net over hadden, wordt door een drietal ouderenbonden ondersteund. De grootste organisatie is de ‘Katholieke’ Ouderenbond KBO of Unie KBO www.uniekbo.nl met méér dan 250.000 leden (ter illustratie, bij de 14 bonden die onder de FNV vallen, zijn 1,2 miljoen leden aangesloten). De Protestantse tegenhanger heet Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) en uiteraard zijn die ook op het internet te vinden onder www.pcob.nl.

Nederland telt op dit moment zo’n 4,5 miljoen 50+-ers. De PCOB telt meer dan negentig duizend leden. Meer dan 180-duizend leden heeft de ANBO www.anbo.nl. En ook zij hebben een Limburgse afdeling www.anbo.nl/limburg in totaal zo’n ruime 2000 leden verspreid over afdelingen in Brunssum, Heerlen en Hoensbroek, Maastricht, Venlo, Venray en in de Westelijke Mijnstreek.

Er is zelfs een speciaal PC Blad voor vijftigplussers PC Plus. En uiteraard hoort daar ook een website bij www.seniorplanet.nl maar daar word je niet veel wijzer, het immers om het blad. Wat dacht je van www.seniorencafe.nl?

Is er sprake van leeftijddiscriminatie surf dan eens naar het Expertisecentrum Leeftijd en Maatschappij te vinden onder www.leeftijd.nl zij strijden daar sinds 1994 op landelijk en internationaal niveau tegen.

Er is zelfs een Nederlands Platform voor Ouderen en Europa www.npoe.nl Daar vind je meer info over de Sesam Academie, het Programma Senioren en Samenleving. Een organisatie die senioren met managementervaring koppelt aan maatschappelijke functies.

Of wat dacht je van Gilde Online. Zij verzorgen gratis vertalingen voor non-profit organisaties. De vertalers van Gilde-Online zijn senioren die als vrijwilliger werken, maar wel graag hun kennis en ervaring inzetten in de samenleving met een groeiend aantal internationale contacten.

Nog een initiatief: DuNed. Daar vinden ouderorganisaties uit Nederland en Duitsland elkaar. De site geeft beroepskrachten en vrijwilligers in de ouderensector toegang tot hulpmiddelen die het leggen en onderhouden van contacten met Duitse collega's in de ouderensector vergemakkelijken.

Als je meer wilt weten over ouderen en de Europese media dan kun je terecht bij www.mediaage.net.

Kortom, ik heb gezien dat er zeker een paar jaar geleden tal van initiatieven waren, maar over het algemeen bleek daar de energie een beetje uit te zijn.
Wil je als 50+-er met het internet kennis maken, kijk dan eens over de schouder van je kleinkinderen mee. En ga zelf eens het internet op als ze slapen, want dat is altijd nog de beste manier om ‘thuis’ te raken op het wereld wijde web.

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>