<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 8 september '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
ADSL

Ben Woldring zegt jou die naam nog iets? Inderdaad dat is dat kleine jongetje dat al jaren geleden in het nieuws kwam omdat hij een vergelijkende internetsite gebouwd had waar je de telefoonkosten http://www.bellen.com naast elkaar kunt zetten, maar zij zette ook een site op met interproviders: http://www.internetten.nl

Tegenwoordig wordt er veel reclame gemaakt voor ADSL. Voor nog geen 15 euro per maand kun je al terecht. Als in jouw regio ADSL beschikbaar is. Want dat moet je eerst even nagaan. ADSL is snel. In principe is (A)DSL breedband internet, 9 tot 18 keer sneller dan internetten via een gewoon modem over de telefoonlijn. Vergelijk je het downloaden bijvoorbeeld met een ISDN-verbinding dan gaat dat met ADSL 8 x sneller. Het voordeel van ADSL is dat je net als bij een kabelabonnement een vast bedrag per maand kwijt bent. Mensen die met een gewone telefoonlijn bellen of met een ISDN verbinding doen dat naast hun abonnementskosten tegen het plaatselijke telefoontarief.

Als je dus heel veel en vaak internet, dan is het handig om op kabel of ADSL over te gaan. En net zoals bij een ISDN-verbinding ben je dan ook telefonisch bereikbaar.

Op die site van Ben Woldring kun je ook een test maken; daar moet je aangeven hoe vaak en hoe lang de internet, overdag, 's avonds en 's nachts en dat soort zaken en dan rolt daar een overzicht uit van de verschillende aanbiedingen die op de markt aanwezig zijn; tegen welke kosten.

Maar zoals met alle computerzaken is er ook voor de ADSL-gebruikers een forum waar je terecht kunt met al jouw persoonlijke vragen, dus neem maar eens een kijkje op http://www.adslforum.nl Op dit soort forums worden je vragen door tal van medegebruikers beantwoord.

De Klimmenaar Roger Hünen heeft een pagina gemaakt waarin je een overzicht krijgt van de beschikbaarheid van ADSL in jouw woonplaats http://www.xs4all.nl/~rhunen/KPN_adsl want om van ADSL gebruik te kunnen maken moet de telefooncentrale bij jou in de buurt daar wel toe zijn uitgerust; want dat is lang niet altijd het geval.

ADSL is een techniek die het mogelijk maakt om een breedband Internet toegang over een telefoonlijn (analoog of ISDN). ADSL zorgt dus voor een supersnelle Internet toegang. Het is een asymmetrische techniek. Je kunt sneller gegevens downloaden dan uploaden. Voor omgevingen waarin men graag veel download snelheid wenst, dus veel gegevens van Internet naar de PC wil halen, is dit een perfecte techniek. De meeste Internetgebruikers ontvangen veel meer informatie van Internet dan dat ze versturen. Bij ADSL heb je je eigen ‘oprit’. Je hoeft de snelheid dus niet te delen met andere Internet gebruikers, want bij een kabel Internet verbinding deel je de oprit met de gebruikers in dezelfde woonwijk; dat kan het internet gebruik vertragen.

Ongeveer een derde van alle internet-aansluitingen gaat tegenwoordig via een breedband verbinding. http://www.heliview.nl/news/bericht92.html De prijsverlagingen van ADSL hebben er toe geleid dat ADSL aan populariteit toeneemt. Want je kunt de hele dag je internetverbinding dus hebben openstaan; zoals gezegd dat is handig als je veel gegevens wilt downloaden, of bijvoorbeeld naar de radio wilt luisteren. Bij http://www.nederland.fm zie je een overzicht van een aantal Nederlandse radiostations die deze mogelijkheid bieden. Een uitgebreider overzicht staat op
http://www.blindsupport.be/radios.htm een onderhoudende website voor blinde en slechtziende computer- en internetgebruikers. Ook een Belg, een zekere Wim Wylin verzamelde meer dan 500 klassieke internetradiostations http://www.nieuwsbronnen.com Je hebt dus gewoon veel meer keuze. Kijk maar eens bij http://www.shoutcast.com daar staan ze op genre gerubriceerd. Meer dan 60.000 luisteraars vinden via deze site hun weg. Een van de eerste Nederlandse internetradiostations was Radio Twente Internet http://www.radiotwente.nl Zij zijn sinds 31 december’99 in de virtuele ether, maar dit terzijde. Zou dat niks voor L1 zijn? Dan kunnen ook al die Limburgers die buiten het bereik van de FM-zenders liggen dagelijks meeluisteren.

Kortom, ADSL en breedbandinternet heeft de toekomst. We hebben het in mei al eens gehad over WiFi-internet, oftewel draadloos internet http://www.boschcmc.nl/BalkonDraadloos.html en ook daar zie je een enorme groei, omdat de vraag naar meer capaciteit blijft toenemen. Maakt tweederde van alle internetters nu nog gebruik van de telefoon- en ISDN-verbindingen, dat aandeel zal de komende jaren alleen nog maar gaan afnemen; niet in de laatste plaats omdat ADSL steeds goedkoper wordt, maar nogmaals dan moet wel de telefooncentrale bij jou in de buurt daarvoor uitgerust zijn.

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>