<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 19 mei  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Draadloos internet

Het nieuwste van het nieuwste. Internetten zonder kabeltje. In China zijn er zo’n 33 miljoen internetters, da’s pakweg 3 procent van de bevolking. Zij kunnen overigens niet alle sites bereiken. De regering heeft daar met de providers afspraken over gemaakt. Ik las vorig jaar zomer diverse berichten dat er meer dan drieduizend ‘illegale’-internetcafe’s gesloten werden. En dat er nog honderdenvijftigduizend een zelfde lot beschoren is.

Men heeft in China de zaak graag onder controle. Daarom wordt er misschien ook wel zo hard gewerkt aan een draadloos internetnetwerk. Niet alleen omdat de capaciteit groter is (Hughes Network Systems uit Amerika bouwt er een 26 gigabyte voorziening, terwijl 3,5 gigabyte technologie gangbaar is), en er bovendien geen kabels meer nodig zijn, maar ook omdat het ‘beter’ te controleren is.

Eén aanbieder kan een hele stad of regio van internettoegang voorzien; da’s dus makkelijker te controleren dan al die losse inbellers die via wat voor een provider dan ook hun informatie van het internet afhalen. Draadloos internet wordt het item in China, maar ook in de westerse wereld.

Draadloos internetten werkt met radiogolven, van zender naar zender. Net zoals er in Hulsberg en Roermond steunzenders staan voor de radio. Zo ligt er ook in Limburg al een heus netwerk van internetzenders. De Geleense internetcompany CobWeb.nl heeft al heel wat industriegebieden ontsloten. En bij het bedrijfsleven gaat het vooral om de capaciteit. Om grote bestanden over te zetten en zo, is het draadloos-verhaal bere interessant, met een paar bedrijven te samen is een draadloze verbinding zo gerealiseerd. Maar ook de particulieren verenigen zich. Er zijn al bijna 400 hotspots van het www.MiWiFi.nl-netwerk; bijna tweeduizend internetters ontsluiten het draadloos-verhaal zo voor Nederland, zelfs in Maastricht is er een...

De stad Hasselt pakt het heel wat vooruitstrevender aan. Zij gaan een draadloos-internet-stadsnetwerk installeren. En heeft daarmee een Europese primeur! Het bedrijf SinFilo realiseert daar het een en ander, zo werd vorige week bekend. Heb je daar trouwens iets over in de media gelezen hier? Nee dat soort berichten bereiken de Nederlandse en Limburgse media niet. Wel als er in China internetcafe’s gesloten worden, maar dit terzijde.

Wil je op de hoogte blijven van al die razendsnelle nieuwe ontwikkelingen, volg dan de nieuwe site van de internetgoeroe Peter Kentie, die vroeger, zes, acht jaar geleden met de eerste boeken kwam over het ontwikkelen en vormgeven van internetsites, en zich nu helemaal stort op het draadloos-internet verhaal en wat daaromtrent nu allemaal gebeurt. Volg maar zijn WebLog via www.Hotspot.nl Sinds eind oktober vorig jaar is deze site in de lucht, dus actueler kun je bijna niet geinformeerd worden.

Draadloos internet wordt ook wel gezien als een bedreiging voor UMTS. Je weet wel die te duur verkochte licenties waardoor heet wat telecombedrijven in de problemen zijn gekomen. En zonder nou te technische te gaan worden. Maar via zo’n draadloos internet verbinding, kun je dus ook straks inbellen via jouw mobiele telefoon. Ik las dat Vodafone in Engeland daar nu de eerste proven mee gaat doen. De hele wereld wordt dus op zijn kop gezet.

Over vijf jaar koop je zo’n zend- en ontvangkaartje (die dingen zijn niet groter dan pakweg een creditcard), en je loopt met je labtop-pc het bos in en gaat lekker onder een grote boom werken via het internet. Wat over vijf jaar? Let maar eens op hoe het volgend jaar om deze tijd er rond de beschikbaarheid van deze nieuwe technologie uitziet. Over vijf jaar weten we niet meer anders. Niet meer inbellen via een ouderwetse telefoonkabel, of –televisiekabel. Nee, kabeltjes, waar diende dat vroeger voor? Draadloos komt er dus super hard aan. Vorig jaar werden er 5 miljoen kaartjes verkocht, en dat was al een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Computerfabrikanten gaan straks standaard zo’n kaart inbouwen. Net zoals je nu een modem hebt.

Kortom, het gaat binnenkort allemaal nog sneller. Ik kan me de tijd nog herinneren – en als ik dat zeg dan klink ik als een opa, maar ik heb het over acht jaar gelden, of zo, toen ik mijn eerste internetverbinding kreeg - dat ik met een 28k8 modem en een compuserve-verbinding de eerste plaatjes van Hawai beetje voor beetje binnen zag vallen. Man dat was wat. Ik op mijn Pc nu even kijken in Hawai, dat dat kon, geweldig. Bij een 56k6 modem ging dat al wat sneller. Bij ISDN nog sneller. Er tegenwoordig kun je dat plaatje in Hawai via de kabel bekijken, dat gaat nog veel sneller (behalve als je met de hele flat tegelijkertijd aan de slag gaat, want dan krijg je om de beurt stukjes van dat plaatje doorgeseind) en om dat te vermijden hebben ze ADSL uitgevonden. Dan heb je geen last van jouw medewijkbewoners. ADSL gaat dus weer sneller dan de kabel.En nu daar komt nu dus nog eens draadloos bij. Da’s weer heel wat sneller.

Kortom, in China hebben ze het begrepen, net als in Hasselt, hun burgemeester wordt waarschijnlijk toch de nieuwe premier? In Limburg is vooral het bedrijfsleven via CobWeb, die trouwens ook heel Schiphol van het internet voorziet, met deze nieuwe ontwikkeling al een jaar of zo bezig. Op gebruikersniveau zien we nu in Nederland het MiWiFi-netwerk groeien. Nu klinkt het allemaal een beetje als toekomstmuziek. Maar het is dichterbij dan dat je denkt, sterker nog het is al een of twee jaar volop aan de gang. Daarom over vijf jaar, denk je, waar hadden we het toen toch over. Was dat toen nieuw, dat kan ik me nauwelijks nog herinneren...

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>