Onderstaand verhaal werd maandagochtend 27 september '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).


Zoekt en (gij zult) vinden

Het is beter iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad. Jack Poels bezong  zo ongeveer heel fraai de verloren liefde en de stille kracht van de Heilige Antonius.
Als je op het Internet iets wilt vinden dan heb je af en toe ook 'hogere krachten' nodig, om exact dat te vinden wat je zoekt. Dat vergt enige oefening. Al een paar jaar immers, hoor je dat de zoekmachines het aantal webpagina's niet meer aan kunnen. Voeg daarbij het feit dat internetpagina's regelmatig ververst worden en je kunt beamen dat het er niet makkelijker op wordt.
De gemiddelde levensduur van een webpagina is 100 dagen. Er zijn méér dan 250 miljoen domeinnamen; kun je nagaan hoeveel webpagina's.

Heb jij wel eens dat je een bepaalde pagina als 'bookmark' bij je favorieten opgeslagen en dat - als je die nog eens wilt bekijken - dat 'ie dan verdwenen is, of dat er andere informatie op staat?
Welnu, dat is eigenlijk nog het minste probleem. Een 404-foutmelding kun je zo oplossen (een foutmelding 404 betekent dat de pagina niet gevonden kan worden. Vaak wordt er op dat moment aan de pagina gewerkt, of de pagina is verouderd en niet meer beschikbaar). Want ook die oude pagina kun je alsnog via het Internet achterhalen.
The Internet Archive biedt uitkomst: www.archive.org. Probeer de 'way-back machine' eens. Als je daar de betreffende url invoert die je mist, krijg je een overzicht van die betreffende pagina en wanneer die 'ververst' is. Ook oude versies zijn daar dus veelal te achterhalen! Handig als je eens een verkeerde pagina erop hebt gezet; het geeft je meteen een beeld van de historie; hoe sites zich ontwikkelen.
In maart hebben zij daarnaast het 10-duizendste (!) live concert gearchiveerd, 150.00 liedjes van 500 bands stonden er toen op; dat zal alleen maar gegroeid zijn. Dus, ook voor muziek kun je daar terecht. Zij brachten eveneens de reacties op het Internet rond de aanslagen op 11 september in beeld. Wil je de 'covers' van meer dan 250 internetnieuwskranten zien op die dag, neem dan eens een kijkje bij www.interactivepublishing.net.

De zoekwereld is in beweging. Onlangs maakten heel wat weblogs en e-zines melding van het nieuwsfeit dat 's werelds meest populaire zoekmachine Google (die onlangs naar de beurs ging) van plan is met een eigen browser te komen!
Percept.be bijvoorbeeld - een Belgische weblog - signaleerde dat de Mozilla developer day onlangs op de Google campus was. Mozilla is de Open Source groep achter de Firefox browser. Dat zou erop kunnen wijzen dat Google interesse heeft in het Firefox project...

Die browser Firefox (voortgekomen uit o.a. Netscape) wint aan sterk populariteit. Schattingen in de VS lopen uiteen van 10 tot 20%; da's heel wat. Micro$oft's browser Internet Explorer staat 'onder druk'. Gebruikers worden moe van al die updates die ze moeten installeren om veilig over het Internet te kunnen surfen. Maar dit terzijde.

Terug naar de zoekmachines. Wil je méér weten over hoe zoekmachines werken, wat de beste of beter gezegd de handigste zijn, neem dan een kijkje bij www.VoelSpriet.nl en www.Zoekprof.nl daar vind je tal van hints.

ZoekProf.nl bijvoorbeeld geeft tal van tips hoe je het best met een dergelijk hulpmiddel kunt omgaan. Op de eerste plaats door op de veel gemaakte fouten te letten.
De meest voorkomende fout volgens is de typefaut. Iedere zoekmachine heeft eigen regels waaraan zoekvragen moeten voldoen, de syntax noemt men dat. Het intypen van een webadres gaat ook vaak mis. Niet alle zoekmachines gebruiken spreektaal, noch gebruiken ze bijvoorbeeld telefoonboeknotaties, meervoudsvormen worden vaak vergeten als men zoekt, en nog geen procent van de zoekers gebruikt de Boleaanse term AND.
Boleaans duidt op een manier van zoeken waarbij de zoekactie wordt uitgebreid of beperkt met andere zoektermen, AND om zoektermen te combineren, OR om te zoeken met één van de zoektermen en NOT om een zoekterm uit te sluiten.

De nieuwe Europese zoekmachine van Google (die nog getest wordt, maar wel al te gebruiken is en naarverluidt betere resultaten geeft) neemt trouwens  - net als Google zelf tegenwoordig - dat AND automatisch op: probeer het maar http://europe.google.com

Kijk bij ZoekProf verder naar hun 'tien essentiële zoektips', kort samengevat luiden die: 01. Stel van tevoren vast wat je precies zoekt; 02. Kies de beste de beste zoekmachine voor de soort vraag die je hebt; 03. Gebruik meerdere zoektermen (spreek met 2 woorden); 04. Let op hoofdletters; 05. Kijk voordat je op resultaten doorklikt; 06. Een keer zoeken is niet goed genoeg; 07. Leer een zoekmachine kennen (de "Advanced Search"-optie); 08. Let op de Booleaanse syntax; 09. Gebruik een algemene index voor algemene vragen (startpagina's); 10. Twijfel aan je aanvankelijke aannames.

Ook bij VoelSpriet.nl staan 12 aanwijzingen die je op weg helpen. Ik ontdekte daar - dit terzijde - een online-vertaal-faciliteit van Systran, waarmee je de inhoud van sites globaal kunt omzetten vanuit het Engels naar het Nederlands. Ook de Chinese, Japanse, Italiaanse en tal van andere talen worden ondersteund.

Searchenginewatch.com plubiceerde onderstaand overzicht dat de populariteit van de diverse zoekmachines weergeeft, gebaseerd op een grootschaling Amerikaans onderzoek deze zomer door Nielsen NetRatings. Zij volgden een groot aantal gebruikers en dit waren de resultaten:

Google, Tahoo en MSM zijn dus het populairst. Ook als je bekijkt hoeveel tijd men per maand een dergelijke zoekmachine gebruikt, staat Google ook aan de top, met bijna een half uur.

Als je trouwens naar de 'advanced search optie kijkt bij die populaire Google dan komt er een hele nieuwe wereld boven.
Je kunt naar plaatjes zoeken, aangeven of die groot of klein moeten zijn. Handig is het om een nieuw venster te openen als je op een gevonden resultaat doorklikt. Google geeft bovendien per maand steeds de populairste zoekwoorden aan; je kunt zoeken naar 'vergelijkbare pagina's, zoeken naar wie naar jou linkt, pagina's vertalen, en specifieke landenpagina's van Google raadplegen, daar zijn nu maar liefst 101 versies van!

Je hebt daarnaast 'officieuze randverschijnselen' zoals bijvoorbeeld de in België de West-Vlaamse Hoehel (een G wordt daar als H uitgesproken): http://www.hoehel.be, de (Belgisch) Zuid-Limburgse-variant; er is aldaar een hele dialect-parodie-serie. Uiteraad gebruiken die alleen een aangepaste 'skin', verder gebruikt men gewoon google.be. Google-humor is er volop: google-humor.pagina.nl

Hoe dan ook, iedere zoekmachine biedt zo dus tal van verfijnde zoekmogelijkheden.
Naast de ‘solo’-zoekmachines zijn er ook ‘verzamelaars’. Zoekmachines die veelal direct of indirect via het web te raadplegen zijn en die een aantal solo-engines tegelijk inschakelen.

Indirecte start je separaat op en opereren naast je browser. De bekendste is Copernic.com. Deze schakelt een hele batterij zoekmachines tegelijk in zoals Altavista, Directhit, Euroseek en ga zo maar door. Naar verluidt meer dan 90 in 10 categorieën. Daarnaast is WebFerret.com daar een exponent van.
Toenemend populair is ixquick.nl (deze laatste kun je direct online raadplegen, hoef je niet eerst te installeren). Ixquick.nl doorzoekt: Altavista, Alltheweb, Teoma, MSN, Track, FindWhat, Open Directory, Tricus, Gigablast, QualiGO, Vindex, Ilse en Kennisnet.
Www.vinden.nl gebruikt zo Altavista, Alltheweb, Google, Hotbot, Lycos en Yahoo voor het samenstellen van haar zoekresultaten.
Probeer ook eens het Amerikaanse www.allsearches.net daar kun je kiezen uit diverse meta-zoekers en subcategorieën.

Een overzicht van Nederlandse meta-crawlers staat bij het Open Directory Project, DMOZ (een acrononiem voor Directory MOZilla, ontstaan vanuit Netscape). Ook Engelstalige staan daar.

Uiteraard zijn zoekmachines voor de advertentiemarkt van belang. Je kunt immers ook zoekresultaten kopen en afrekenen bijvoorbeeld per doorklik. Waarom?
85% van de consumenten beschouwt een merk in de toppositie van de zoekresultaten als een topmerk, bijna 90% van de gebruikers kijkt niet verder dan de eerste 30 zoekresultaten, en een prominente positie kan leiden tot 10 tot 25% meer bezoekers, aldus het internetadvertentiebureau checkit.nl.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...