<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 8 september '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
WEBLOGGEN

Het fenomeen ‘weblog’ bestaat eigenlijk pas een jaar of vier. Was het in het begin een fenomeen dat door de echte internetfreaks werd opgepakt, vandaag zie je vooral dat hele hordes hun weblog op het internet zetten. Of dat ook nu het einde van het fenomeen betekent?

Aan de hand van een weblog kun je de opvallendste sites van het internet bekijken. Webloggers zijn fanatieke internetters die heel wat sites afzoeken op zoek naar leuke websites, filmpjes, foto's, en opvallende berichten.
Die sites plaatsen ze dan in een soort dagboek, zoals in de scheepvaart in een logboek, maar dan op het Internet, en dat heet een web-log.

Een aantal weblogs is nu al legendarisch. Omdat ze her eerste waren en omdat ze, volgens insiders, erg goed waren. De eerste in Nederland was Alt0169 http://www.alt0169.com van ene Jeroen Bosch.

De lezers van weblogs zijn, volgens hem, 'internetnerds en freaks'. Webloggers zijn fanatieke internetters. Bosch stopte met zijn website zo’n twee jaar geleden, omdat: "We hadden last van linkmoeheid. Het The Bold & Beautiful-effect begon op te treden. Het internet oogt elke dag anders, maar is elke dag hetzelfde. Bovendien hadden we meer behoefte aan reflectie."
Twee jaar lang haalde hij het onderste uit het internet; toen hij het hoogte punt bereikte, stopte hij ermee. Deze weblog is dus niet meer, maar je kunt wel nog zijn archief raadplegen; dat geeft tot een interessant beeld van de oneindige creativiteit die je op het web kunt aantreffen.

Een andere opvallende en in internetkringen beroemde was die van Tonie.net. Voorheen beter bekend als ‘Tonie’s Kladblok’. Tonie van Ringelestein uit Amsterdam is tegenwoordig internetjournalist schrijft ondermeer voor Quote en Planet Multimedia. Hij begon in oktober ’99 en stopte begin dit jaar. Ook van zijn internetwandelingen is een archief na te lezen: www.tonie.net. En als je zijn ontdekkingsreizen natrekt, krijgt je een beetje een beeld van de schier onbegrensde uitingen op het internet.

Daarnaast bestaan naar verluidt bekende weblogs zoals als www.mijnkopthee.nl, www.retecool.com en www.flabber.nl (ik zag daar een grappige link naar www.balkje.tk) nog steeds; aan populariteit ontbreekt het niet. Kijk maar eens naar hun tellers, maar of die kloppen..? Bij www.rickdekikker.com komen in ieder geval twee-/driehonderd mensen per dag langs; die site wordt zelfs een paar keer per dag geupdate. Youri.nu staat nu onder de url http://www.lmfd.nl en meldt dagelijks de meest absurde berichten. http://www.badlog.nl meldt eveneens zin en vooral onzin. Bij Remco Sikkema http://www.sikkema.net ontdekte ik in dat kader www.globalrichlist.com waar je kunt bepalen hoeveel mensen er armer zijn dan jou. Toch goed om te weten dat er 5,946,042,435 mensen op de wereld zijn die minder dan 50.000 dollar per jaar verdienen.

Hoe dan ook, de echte breedte en diepte van het internet; vaak met een knipoog wordt door deze surfers ontleed. En webloggen wordt steeds populairder. Want als de pioniers ermee stoppen, neemt de massa de overhand.

Iedereen die wil, kan een weblog bouwen. Het enige wat je nodig hebt is een site en een hoop tijd. Prima tools zijn overal online beschikbaar. Gratis te gebruiken Content Management Systeem zijn zo te vinden.
Bij www.web-log.nl kun je binnen enkele minuten gratis een Nederlands weblog aanmaken, zonder dat je zelf webruimte nodig hebt.

Met de opkomst van het webloggen een paar jaar geleden, ontstonden er ook wedstrijden. Voor 'de echte’ webloggers zijn die inmiddels niet meer zo interessant.
Het enige voordeel van een dergelijke competitie is dat je een lijst van genomineerden daar vindt die je een idee geven, zoals dutchBloggies, zie  http://www.aboutblank.nl/db, of de internationale versie van de weblog-‘Oscars’ 2003.bloggies.com.

Als dit soort gasten volgt, hoef je je nooit meer achter je pc te vervelen. Zij zorgen voor verstrooiing in de waarste zin van het woord.

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>