<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 24 maart 2003 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Voor de nieuwe oorlog

Volgens Maurice de Hond was afgelopen vrijdag bijna de helft (46 %) van alle Nederlanders opeens vóór de oorlog tegen Irak. Medio vorige week, voor de aanval, enkele dagen eerder dus, was dat nog maar 27 procent. Zo snel verandert de publieke opinie; en dat heeft natuurlijk alles te maken met de zorgvuldig geselecteerde beelden die de wereld rond gaan.

Ook in internetland worden er volop aanslagen gepleegd, voor en tegen de oorlog. De hackers zijn op tal van fronten actief. Het Britse bedrijf F-secure onderscheidt patriottische hackers die het gemunt hebben op Irakese sites, Islamitische hackers die zich richten op de militaire sites die vaak eindigen op punt-mil, en de vredesactivisten. Als je op hun website www.f-secure.com kijkt, zie je daar tal van voorbeelden van, onder meer een site van de US Navy. Daarnaast zijn er al diverse virussen in omloop gebracht die de nodige propaganda op je pc verspreiden, zoals een ‘screensaver’ Ganda uit Zweden die je onder andere leuke plaatjes van Busk belooft door te vragen ‘Is the USA a UFO?’ en meer van dat soort binnenkomers. Vervolgens gaat het virus met jouw adresboek aan de haal.

Het merendeel van de hackers is overigens voor de vrede. Het Amerikaanse bedrijf www.idefence.com vertelde in de Washington Post dat het om honderden sites gaat die zijn platgelegd.

Ook de emailactie van de vorige week genoemde UnitedForPeace.org in de richting van de Nobelprijswinnaars, Jimmy Carter, de Paus, de Dalai Lama, Nelson Mandela en Kofi Annan is een groot succes. Duizenden emailtjes zijn bij het Vaticaan binnen gekomen. Ik heb al reacties gehad van Mandela en de Dalai Lama, maar dit ter zijde.

Wie iets over het fenomeen oorlog wil weten, kan op tal van plaatsen terecht. Via http://oorlog.klup.nl vind je een elftal actuele websites die verzameld zijn door ene ‘Sion’ uit Brabant. Hij bouwt aan een goed overzichtelijke database met oorlogsinformatie en schrijft driftig mee aan een rijke verzameling achtergrondinformatie. Als iets over oorlogen wilt weten, is dit een startpunt.

Afgelopen zaterdag verscheen de Nederlandse luitenant-kolonel Jan Blom naast de opperbevelhebber, de viersterren generaal Tommy Franks op tv. Alsof ‘wij’ meestrijden tegen Irak. Politiek wel, maar militair officieel niet. Maar na de aanslagen op het WTC is Nederland toegetreden tot ‘de coalitie’ en sindsdien hokken topstrategen uit tweeenvijftig landen samen, normaliter in Tampa, Florida. Maar nu in de luchtmachtbasis in Quater. En dus kwam ‘per ongeluk’ Blom in beeld. De coalitie tegen het terrorrisme bestaat uit zo’n zeventig landen.
Kijk maar op www.centcom.mil de website van het Centraal Commando van de Amerikaanse strijdkrachten. Daar vind je ook de meest actuele zaken die op Iraq betrekking hebben. De letterlijke teksten van de persbriefings die vaak geknipt op TV ziet, en ga zo maar door.

Die actualiteit vind je ook op de info-site van het Amerikaanse Ministerie van Defensie: www.defendamerica.mil. Je kunt er naar de militaire radio luisteren of TV, je steun bewijzen aan de Amerikaanse troepen door een dank-je-wel-bericht te sturen (meer dan 7,6 miljoen (!) supporters deden dat al), en ga zo maar door. Daar staan zelfs de namen, rangen en leeftijden van de militairen die overleden zijn, gevallen in de strijd. Heel wat om door te klikken dus.

De Amerikaanse oud-strijders zijn overigens op het internet niet echt met de actualiteit bezig, maar als je ook maar iets wilt weten over het leger en alle decoraties, raadpleeg dan ‘The American War Library’.  Sinds 1988 (da’s al van vóór het wwww-tijdperk) onderhouden de veteranen grootste website ter wereld op dat gebied. Meer dan 26 miljoen staan er op hun site vermeldt. Dus als je een veteraan zoekt, moet je even langs gaan bij: www.amervets.com.

Terug naar Irak. Een website die me ook opviel, heet www.globalsecurity.org een Amerikaans initiatief dat door een bredere informatievoorziening hoopt mee te strijden, anders dan door het gebruik van wapens, met behulp van informatie. Ook hun Irak dossier is behoorlijk informatief. En ze komen met tal van links die het volgen waard zijn. Toch valt ook hier op dat het aantal bronnen voor kleiner is, dan het aantal sites tegen. Wist je dat de oorlog exact vier dagen en veertien en een half uur bezig is?

Voor de oorlog is www.studentsforwar.org. Conservatief en republikijns Amerika komt op deze site uit. Breeduit wordt duidelijk gemaakt waarom zij een oorlog wel zien zitten. En er staan honderden links opgenomen naar het hele rechtse spectrum van de Amerikaanse maatschappij. Een dat alleen al is een kijkje waard.

Een heel andere taal wordt gebezigd door de Citizens United Foundation op www.citizensunited.org. Vecht tegen ‘links Holywood en de anti-oorlogsbeweging’ en ’steun Bush’, boycot ‘Franse en Duitse producten’ en bekijk de laatste nieuwe commercials waarin soortgelijke boodschappen aan de orde komen.

www.avot.org staat voor Americans for Victory over Terrorism. Zij openen met fraaie statements van de presidenten Roosevelt en Bush en publiceren zelfgeschreven artikelen die op kwesties als Irak nader ingaan. Het laatste artikel is van 14 maart, dus ik denk dat men nog voor de TV zit om ‘de wekelijkheid’ te kunnen absorberen. Dat geldt ook voor Patriots for the Defense of America, A National Activist Organization Promoting Moral Clarity on the War, merkwaardigerwijs stokt ook de informatie sinds vorige week op hun site.

Hoe dan ook, ik dacht dat het voor-front minstens zo groot was op het internet dan het tegen-front, maar niets blijkt minder waar.
 
 
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>