<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 4 november 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Internetvirussen

Virussen worden steeds invloedrijker, steeds geavanceerder en worden steeds meer doelgericht geprogrammeerd. De eerste virussen doken op in de jaren tachtig. Da’s op zich niet zo verwonderlijk, want het internet is ook niet veel ouder. Even heel kort een stukje geschiedenis.

Tim Berners-Lee bedacht in 1989 het www-construct. Tot die tijd werkte men alleen maar met getallen, zogenaamde ip-adressen. De eerste vorm van wat we nu het internet noemen werd al in de koude oorlog ontwikkeld door Amerikaanse militairen, men noemde dat toen, begin jaren zestig, het Arpanet. Oftewel het Advanced Research Projects Agency Network. Maar sinds die vinding van die Tim Berners-Lee worden internetadressen niet alleen met cijfers, maar ook met letters aangegeven en is het gebruik van het internet ook echt gaan groeien. Het Internet zoals wij dat kennen is dus eigenlijk pas twaalf, dertien jaar oud.

Maar goed in ’86 wordt het eerste virus bekend, bedacht door twee studenten, dat zich richtte op zogenaamde dos-machines. In die tijd werd er nog veel met diskettes gewerkt en dergelijke virussen waren daarop geënt. Dos is een besturingssysteem. Een programma dat een brug vormt tussen jouw pc en de programma’s die daarop staan.

Met de opkomst van Windows zag je dat de virusmakers zich daarop gingen concentreren. Want Windows is het meest verspreide besturingssysteem ter wereld. Windows’98 omvat naar verluidt 35 % van alle systemen en Windows 2000 heeft 21 procent in handen. Voeg daarbij Windows XP dat nu een jaar uit is en nu al 16 procent dekt, dan kom je al snel op een ruwe 72 % voor Windows uit. Welnu, meer dan 80 procent van alle virussen wordt via het internet verspreid en het succes van Windows is daar mede debet aan. Apple MacIntosh-gebruikers bijvoorbeeld hebben beduidend minder met virussen te maken, maar ze bestaan wel.

Een virus is een stukje software, zeg maar een computerprogramma, dat zichzelf kan opstarten en verspreiden, cq. vermenigvuldigen. Het nestelt zich vaak in de zogenaamde ‘boot’-sector. Dat is dat gedeelte van je pc dat de computer laat opstarten. Zo’n virus wordt actief als je bijvoorbeeld je pc aanzet of als een bepaalde datum aanbreekt. En dan neemt dat virus als het ware de ‘macht’ over. Het gaat bijvoorbeeld naar jouw adressenbestand en begint mailtjes te sturen naar de mensen die in jouw bestand staan. Dat kunnen grappige berichten zijn, ze komen in tal van vormen voor, maar altijd wordt een kopie van dat virus meegestuurd. Dus, dan krijgt die kennis van jouw een bericht dat zegt ‘ik heb een leuk plaatje voor jou gevonden'. En als je dan op de bijlage klikt, gebeurt er vaak niets of soms wel. Maar het virus zit wel op jouw pc. Start jij je pc dan weer op, dan doet ‘ie hetzelfde met jouw adressenbak. Ergo, binnen de kortste keren verspreid zo’n virus zich over de hele wereld. Totdat de makers van de anti-virussoftwareprogramma’s daar weer achter komen en snel iets bedenken om zo’n virus onschadelijk te maken.

Wie doet dat virussen maken? Wie zit er achter graffiti, wie zijn die voetbalvandalen, wie bedreigt er mensen per telefoon, vernielt bomen in parken? Dat zijn mensen die andere mensen in de problemen willen helpen, uit frustratie of uit balorigheid, of om te laten zien dat ze slimmer zijn. Vaak zijn dat hele jonge whizzkids. Tussen de 15 en 25 jaar. Computer-‘nerds’ die het leuk vinden iets slims te bedenken waar ‘domme’ computergebruikers de dupe van worden en waar die anti-virusmakers tijden mee bezig zijn om ze te ontmantelen. De maker van het 'Kournikova'-virus was 22-jaar en kwam uit Sneek. Hij kreeg 150 uur werkstraf, maar dit terzijde.

Het Klez.H-virus is volgens diverse bronnen het meest verspreide computervirus aller tijden; de meeste mensen hebben daar nooit van gehoord. Wel van ‘I Love You’, ‘Melissa’ of ‘Code Red’, misschien ook wel eens van ‘Nimda’ en het ‘Kournikova’-virus. Of recentelijk van het zogenaamde Bugbear-virus.  Als dit Klez.H-virus geactiveerd wordt (het Klez-virus is sinds oktober vorig jaar al actief en er zijn nu al tal van varianten van bekend en waarvan Klez.H het snelst groeiendst is), verzendt het zichzelf naar elk e-mailadres op de geinfecteerde computer. Het schakelt ook de anti-virussoftware uit. In mei dit jaar was Klez zelfs verantwoordelijk voor 97 procent van alle virusinfecties op internet.

Onderzoekers hebben berekend dat het meest geavanceerde virus binnen 15 minuten wereldwijd zich kan verspreiden. Het bestaat nog niet, maar ze hebben er wel al een naam voor bedacht: het Warhol-virus. Beeldend kunstenaar Andy Warhol deed ooit een beroemde voorspelling, dat in de toekomst iedereen zijn ‘fifteen minutes of fame’ zal hebben. Uiteraard is niet iedereen het met deze berekening eens, maar het zet je wel aan het denken.
Sterker nog, andere Amerikaanse deskundigen bedachten, dat als je een virus zou ontwikkelen dat eerst het internet zou afgrazen naar ‘makkelijke’ prooien, zegmaar computers die makkelijk te infiltreren zijn, en dat daarna het programma actief zou worden, dat je dan binnen dertig seconden de wereld rond zou kunnen zijn. Dat virtuele virus heeft overigens de naam Flash Worm gekregen.

Maar hoe dan ook, zonder goeie anti-virussoftware en een abonnement voor de laatste nieuwe programma’s, zou ik niet durven internetten. Kreeg je vroeger een keer per maand een nieuwe toevoeging, tegenwoordig gebeurt dat bijna wekelijks. En dat zal over pakweg een paar jaar gewoon dagelijks zijn. Er zijn op dit moment zo’n 16- a 17-duizend virussen bekend. Zij verspreiden zich drie keer sneller dan het aantal emailberichten toeneemt.

Momenteel is het Opasoft- of Opaserv-virus het meest verpreid. Een netwerk-worm virus dat eind september werd ontdekt en begin oktober al wereldwijd verspreid werd aangetroffen.

Op Viruslist-punt-com vind je een overzicht van de meest verspreide virussen op dit moment. Op de Nederlandse site www-punt-virusalert-punt-nl staat prima informatie voor iedereen die de Engelse taal niet zo machtig is. Daar moet je gewoon het eerst kijken als je denkt dat je met een virus te maken hebt. Uiteraard staan daar ook programmaatjes of verwijzingen daarnaar die dergelijke ellendige dingen onschadelijk maken. Dus, een goede virusscanner is geen overbodige luxe, integendeel. Norton is de marktleider, maar ook McAfee is prima.

Heb je geen virusscanner en wil je toch die ellende van je pc verwijderen dan moet je een zogenaamde ‘housecall’ laten uitvoeren door Macromedia. Surf naar Housecall-punt-antivirus-punt-com zonder www ervoor en volg daar de instructies op, er worden bijna 100 programma’s dan op je pc gezet en alle ellende wordt verwijderd. Geheel gratis. Daarna ben je clean en dan pas zou ik ook een goed anti-virusprogramma aanschaffen. We noemden er net twee.

Tot slot, naast al die tienduizenden virussen zijn er ook nepvirussen actief. Je krijgt dan een bericht van iemand die dat weer aan al zijn ‘bekenden’ heeft doorgestuurd, waarin melding wordt gemaakt van een zogenaamd virus dat door jouw anti-virussoftware niet wordt herkend. Zelfs door die grote jongens niet. Zoek ja naar zo een programma dan blijkt dat je inderdaad een ‘fout’-bestandje op je pc hebt staan, maar je gooit iets waardevols dan weg, waardoor je systeem ook in de soep kan draaien. In internetland noemen ze dat een ‘hoax’. Hoaxbusters bijvoorbeeld is een Amerikaanse site die boordevol voorbeelden staat. En een overzicht van de meest verspreide ‘hoaxes’ vind je eveneens op virusalert-punt-nl. Daar staat ook omschreven wat een ‘hoax’ is. Want soms komen die ook in de vorm van ‘kettingbrieven’ voor. Dus als er staat ’stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door’, verwijder het maar, want het is heel vaak echt onzin! Check het maar op die twee sites die ik net noemde.

Een andere keer zullen we het over ‘hackers’ hebben. Want naast een goeie anti-virussoftware is een ‘fire-wall’ ook geen overbodige luxe voor internet-reizigers. Je wil toch geen indringers op je pc? Maar zoals gezegd, daarover een andere keer meer.

De moraal van mijn verhaal vandaag? Stuur nooit iets aan mensen door en klik nooit een bijgevoegd bestand aan, ook al krijg je het van een bekende, want juist dan moet je oppassen, tenzij je absoluut zeker weet dat iemand jou iets stuurt. Gewoon meteen alle mails blijven verwijderen, en mocht het van belang zijn dan krijg je het heus nog wel eens doorgestuurd.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>