<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 22 september '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Verslaving(szorg)

De afgelopen week stond er een bericht in de krant dat alcoholverslaafden via het internet zouden kunnen ontwennen. Uiteraard ben ik daar eens ingedoken; vandaag daarvan een verslag.

Als eerste ben ik naar de bekende Jellinek Kliniek gegaan, want die schijnt dat alcoholprobleem via het internet aan te pakken. En als je bij hen binnenkomt dan valt meteen op dat er een drietal tests staan waarmee je kunt bepalen of je verslaafd bent aan 1. Speed, 2. Hasj en wiet, en 3. Internet. Die laatste verslaving kunnen ze duiden aan de hand van 20 vragen. Jouw hasjgebruik wordt aan de hand van 13 vragen in kaart gebracht en voor het verraderlijke speedgebruik heeft men 16 vragen nodig om te bepalen hoe het met je staat.

Waarom via het internet vraag je je af? Welnu tweederde van alle internetters gaan als zij een gezondheidsvraag hebben, het internet op om een antwoord te achterhalen. Cybertherapie is bij de hulpverleners dan ook geen onbekend verschijnsel.

In Nederland zijn er meer dan 820.000 mensen die een probleem met drinken hebben. En de Jellinek lanceerde vorige week voor hen een digitaal ontwenningsprogramma. Een nieuwe loot aan hun digitale hulpverleningsboom. Alle communicatie vindt daarbij via het internet plaats; dus zijn er geen persoonlijke contacten meer nodig.

Dat gegeven is overigens niet geheel nieuw, want er was al – speciaal voor jongeren – een site die je anoniem duidt of je nu in een dipje zit of dat je een depressie te pakken hebt. Kijk maar eens op http://www.zwaarweer.nl.

Een ander voorbeeld is van seksuoloog Peter Leusink. Voor een kleine bijdrage kunnen (veel jonge) mannen daar terecht om te bepalen of hun geslachtsorgaan niet ietwat aan de kleine kant is, ook uitgebreidere consulten wikkelt hij - tegen een kleine vergoeding - af via het internet: http://wwww.seksualiteit.nl

Ook de rouwmeter http://www.rouw.nl bepaalt of het echt gewone rouw is of dat je echt dieper in de put zit.

Volgens het Amsterdamse bedrijf Interapy http://wwww.interapy.nl bereikt een behandelingsprogramma via het internet veelal betere resultaten dan op de bekende manier. Zij hebben diverse programma’s voor post traumatische ervaringen en burn out’s en de prijzen daarvan liggen rond de 1.500 euro. Vergelijkbaar met de consulten die je normaliter nodig hebt bij een fysiek bezoek aan een therapeut.

Het schijnt allemaal behoorlijk drempelverlagend te werken. Alcoholisten bijvoorbeeld lopen in de regel zo’n zeven jaar met hun probleem rond alvorens zij ergens aankloppen; wellicht biedt het internet hen de kans sneller van hun probleem af te komen. Die therapie maakt overigens niet alleen van het internet gebruik ook sms-berichten via je telefoon zijn in het programma inbegrepen. Dus neem er maar eens een kijkje als je meer wilt weten over dit fenomeen.

Dat kijkje nemen, kun je zonder te blozen en lekker anoniem via hun website (die overigens naast het Nederlands, ook in het Turks, Marokkaans en Engels na te lezen is), nogmaals http://www.jellinek.nl. Een lovenswaardig initiatief!
 

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>