<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 7 april 2003 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Vermist

De laatste week hebben de media bol gestaan met berichten over de twee vermiste kinderen uit het Duitse Eschweiler. Naast het broertje hebben ze dit weekend ook waarschijnlijk het zusje vermoord teruggevonden. Een team van honderd Duitse rechercheurs is op deze gruwelijke zaak gezet om de toedracht te achterhalen. Berichten over vermiste kinderen duiken bijna dagelijks op in de media; ook op het internet zijn er tal van sites die om opsporing verzoeken en zich met vermissingen op tal van fronten bezig houden.

Ieder jaar worden ongeveer 16.000 personen door familie, vrienden of iemand anders bij de politie als vermist opgegeven. Bijna al deze vermiste personen keren na betrekkelijk korte tijd weer terug, maar een kleine groep blijft weg. Het Korps Landelijke Politie Diensten (afgekort KLPD) publiceert via www.vermistekinderen.nl en via www.missingkids.nl in twee talen dergelijke lotgevallen tot een leeftijd van zestien jaar. Met name ook om in internationaal verband de informatie snel te kunnen ontsluiten. Sinds ’95 is er een internationaal computernetwerk dat deze informatie ontsluit; via www.missingkids.com kom die info op het internet samen. De modernste technieken schieten daarbij te hulp, zo maakt men bijvoorbeeld gebruik van een programma dat een mens kan laten verouderen. Een foto van een zeven jarige wordt moeiteloos omgetoverd tot een puber van veertien. Een voorbeeld daarvan zie je op die vermiste kinderensite.

Kinderprostitutie, sekstoerisme en dat soort zieke zaken worden sinds maart ’98 ook internationaal via het internet bestreden. Via www.cybertipline.com  kun je dergelijke zaken aangeven; meer dan 1.800 tips zijn via Nederland doorgegeven. Da’s toch 2 % van het totaal aantal. Het meldpunt voor kinderporno (tot 18 jaar) is eveneens op het internet present www.meldpunt.org. Voor discriminatiezaken op het internet moet je naar www.meldpunt.nu surfen maar dit even terzijde.

Personen vanaf zestien jaar en ouder staan op www.vermistepersonen.info niet  alleen de recente zaken, maar ook nog niet-ge?dentificeerde personen (niet bepaald een prettig aangezicht) worden kort en bondig belicht.

Populaire radio- en televisieprogramma’s die zich met dit thema bezig houden zoals ‘Vermist’ www.vermist.nl van de TROS en ‘Spoorloos’ www.spoorloos.nl van de KRO hebben uiteraard ook hun eigen sites. Daar kun je de verhalen nalezen; meer informatie achterhalen als je zelf op zoek wilt gaan naar iemand die je dierbaar is. Hun links-pagina’s komen daarbij zeker van pas.

Eén van de ankerpunten die daarbij steeds weer opduikt is het Meldpunt Vermisten van het Nederlandse Rode Kruis. Op hun website www.rodekruis.nl kun je niet alleen lezen wat zij nu in Irak allemaal doen, of voor de zieken en gehandicapten, voor asielzoekers en vluchtelingen, voor (ex-)psychiatrische patiënten, maar ook op het gebied van de internationale kinderontvoeringen is het Rode Kruis actief. Hun site is bijzonder uitgebreid en als je daar eens doorheen loopt dan besef je pas echt waar dit soort instituten mee bezig zijn. Hulp bij het vinden van een vermist persoon en begeleiding van achterblijvers met ook een online hulpmogelijkheid biedt de website www.meldpuntvermisten.nl. Die komt overigens gewoon direct bij het Rode Kruis uit.

Er worden trouwens in Nederlands jaarlijks een 120-tal kinderen ontvoerd. Ook niet iets om bepaald vrolijk van te worden. Maar goed, ook heeft het Rode Kruis een speciale jongerensite: http://jongeren.rodekruis.nl daar kan de jeugd terecht als zij meer willen weten over het werk dat zij verrichten, bijvoorbeeld om een werkstuk te maken.
De Raad voor de Kinderbescherming heeft eveneens haar eigen sites, via www.kinderbescherming.nl en www.derechtenvanhetkind.nl komt hun informatie zo bij je binnen.
De Vereniging Bevrijdingskinderen is het trefpunt van mensen wier vader een geallieerde bevrijder uit de Tweede Wereldoorlog is. Biedt steun en hulp bij het zoeken: www.bevrijdingskinderen.nl.

Maar ook voor andere triviale ‘vermissingszaken’ wordt dankbaar van het internet gebruik gemaakt. Ben je jouw GSM kwijt dan kun je dat melden op www.gsmvermist.tk meer dan 800 stuks staan in hun database. Bij www.dierzorg.nl kun je jouw weggelopen huisdier opgeven of zoeken. Ook www.onzekat.nl biedt een dergelijke service, evenals trouwens heel wat andere ‘huisdiersites’.

Kortom, het is niet te hopen dat je ook maar iets kwijt raakt, dan hoe je het soort sites dat we vandaag besproken hebben ook niet te bezoeken. Heb je nu een leuk plaatje voor de Heilige Antonius?
 
 
 
 
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>