<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 6 januari 2003 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
De verkiezingen

22 januari is het weer zo ver, dan mogen we weer gaan stemmen. Normaliter zie je dan een paar dagen voordien zo’n grote overzichtspagina in de krant staan met op onderwerp gegroepeerd een verkort overzicht van de standpunten van alle politieke partijen. Zo’n schematische opzet is ook op het internet terug te vinden. Kijk maar op http://www.allesoverdeverkiezingen.nl. Daar worden alle programma’s met elkaar vergeleken. Daar vind je ook de allerlaatste nieuwtjes op politiek gebeid.

En als je al die standpunten in een database koppelt en die verbindt met een serie van zo’n dertig vragen die je moet beantwoorden met eens of oneens, dan rolt daar een stemadvies uit. Volgens het NIPO maakt 61 % van de Nederlanders 16 of ouder tegenwoordig gebruik van het internet, dus ook deze stemwijzer wordt zeer frequent geraadpleegd. De stemwijzer is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek in samenwerking met het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Dus, als je wilt weten waar je op moet gaan stemmen, dan ga maar eens langs bij http://www.stemwijzer.nl. Ik kwam een paar keer toch voor verrassingen te staan. Je bent zo door de vragen heen.

Als je het over de politiek hebt, dan weten we allemaal dat er heel wat beloofd wordt en dan als men eenmaal in de Kamer zit, van al die beloftes weinig echt wordt ingevuld. Welnu, de KRO heeft samen met dat eerder genoemde Instituut voor Publiek en Politiek een onderzoek gehouden naar wat de partijen in ’98 beloofden en wat zij daarvan tot en met vorig jaar gerealiseerd hebben. Op een zestel onderwerpen, zoals Multicultureel, Onderwijs, Mobiliteit, Zorg, Ethiek en Democratie, zijn de woorden met de daden vergeleken. En sdat kun je per politieke partij napluizen. Nogmaals, deze site heeft betrekking gehad op de vorige verkiezingen en de programma’;s die daaraan ten grondslag lagen, maar het geeft je wel een beeld. Kijk maar op http://www.geenwoorden.nl

Een mooi overzicht van de historische achtergronden van alle politieke partijen vond ik bij http://www.verkiezingsaffiches.nl. Vanaf 1918 tot en 2002 kun je daar zoals de site-naam al verklapt de posters van weleer bekijken, maar ik vond het historisch perspectief toch ook die moeite waard om eens in te grasduinen. Er zitten trouwens prachtige posters tussen. Die echt een tijdsgeest weergeven.

Ben je al eens in de Tweede of Eerste kamer geweest? Kijk dan maar eens bij http://www.parlement.nl. Daar vind je de weg naar de beide kamers. Alle vergaderingen staan er op en uiteraard alle leden van de huidige Tweede Kamer, hun emailadres en telefoonnummer, hun cv en achtergronden, welke nevenfuncties dat ze hebben en noem maar op. Dus alle iets van een Eerste of Tweede Kamerlid wilt, stuur ze een emailtje en je krijgt misschien een reactie. Ik heb bij de vorige verkiezingen dat gedaan en ik kreeg bij pakweg acht van de tien ook echt antwoord. Als wilt weten, wat er ooit in de Kamer gezegd is over een bepaald onderwerp, dan kun je via parlando, http://parlando.sdu.nl, alle stukken vanaf 1995 online raadplegen.

Kortom, de over de verkiezingen is heel wat te vinden op het internet. Uiteraard hebben ook alle politieke partijen hun internet  sites, en ik las dit weekend een bericht dat die sites niet allemaal evengoed bereikbaar bleken. De website van de PvdA was in week 58 in 7,7 % van de pogingen onbereikbaar en de VVD liet in week 51 in 6 % van de gevallen de bezoekers in de kou staan, zo las ik op NU.nl. Ik kan me voorstellen dat er op een bepaald moment een file ontstaan. Maar dat het allemaal zo dramatisch is, lijkt mij overdreven. Trouwens, de meeste politieke partijen hebben hele fraaie sites. Er zijn tegenwoordig zelfs politieke partijen die de punt NL afkorting in hun naam meenemen. Inderdaad De Conservatieven-punt-NL van Winny de Jong.
Kijk maar eens bij die eerste site die ik vandaag noemde, http://www.allesoverdeverkiezingen.nl, daar staan alle links naar alle bekende politieke partijen keurig opgenomen. Zelfs de Partij voor de Dieren, ook zij hebben een makkelijke URL: http://partijvoordedieren.nl.

Maar goed, via het internet kun je dus alles in de gaten houden. En ook de uitslagen en tussenpolls volgen. Die staan op de omroep site onder het motto Nederland Kiest. http://www.nederlandkiest.nl. Ken je trouwens de uitspraken van jouw lijsttrekker heel erg goed, dan moet je hoog scoren op ‘Ken je lijsttrekker’, een site die staat bij onlijn-punt-nl, ook grappig om eens mee aan de slag te gaan http://www.onlijn.nl/kenjelijsttrekker. Kortom, zoals ik al zij start bij alles over de verkiezingen en van daaruit kun je tot 22 januari rondsurfen.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>