<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 10 februari 2003 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Valentijnsdag

Vrijdag is het weer zo ver. Dan sturen weer heel wat meisjes en jongens hun stille liefdes een anoniem kaartje of emailtje. Valentijnsdag wordt de laatste tien, twintig jaar ook in ons land steeds meer een begrip.

Het fenomeen zelf is eigenlijk in Engeland en Frankrijk tot bloei gekomen. De eerste ‘kaart’ rond dit fenomeen dateert uit 1415 en is naar verluidt in het British Museum te bekijken. Ik heb hem daar op het internet overigens niet kunnen ontdekken. Maar goed, Charles, Duke of Orleans, zat in de London Tower gevangen en uitte de liefde voor zijn vrouw met een hartstochtelijk schrijven. Tweehonderdvijftig jaar later duikt een tweede kaart op in de analen. De ‘Englishman’ Samuel Pepys maakte 1667 een brief van blauwpapier met gouden letters voor zijn vrouw. Het eerste valantijnsgedicht? Met de opkomst van de koperdrukkunst verschenen de eerste gedrukte kaarten rond 1800-1850. En nog steeds is het versturen van kaarten bijzonder populair. Zowel anoniem als ondertekend.

De historie gaat echter veel verder terug.  En er zijn verschillende versies van. In ieder geval staat het jaar 270 en wordt die datum in verband gebracht met de onthoofding van ene priester Valentinus. Die om te voorkomen dat jonge Romeinen het leger in moesten, tal van huwelijken sloot. Meer over de achtergronden vind je bijvoorbeeld op www.VanHarte.nl.

Hoe dan ook, via de Fransen, en Engelsen belandde het fenomeen in Amerika. En zoals altijd denken wij dat daar die gebruiken vandaan komen. Niets blijkt dus minder waar.

Sterker nog, in Duitsland bijvoorbeeld wordt helemaal niet aan Valentijn gedaan. Daar associeert men de 14e februari met de geboortedag van Judas.

Er zijn ook een diverse plaatsen die met het fenomeen in verband worden gebracht. Het mid-Franse plaatsje Saint-Valentin, nog geen driehonderd inwoners, buit de populariteit uit. Net als diens partnerstad in Japan, Sakuto Cho, ook zij hebben een heus park en zo aangelegd en er is een plaats in Oostenrijk (www.st-valentin.at) en in Canada met die naam. Het versturen van brieven vanuit deze plaatsen in bijzonder populair.
Dus als je volgend jaar origineel wilt zijn, stuur een kaartje in een enveloppe en zo naar Claire Langevin, Postmaster, St-Valentin Post Office, St-Valentin, Quebec, J0J 2E0. Zij laat hem op de juiste dag afstempelen en versturen. In Japan geven de dames de heren cadeaus, die de heren dan een maand later weer terug geven. En zo wordt toch een beetje over de hele wereld aan het fenomeen gedacht en ontstaan er overal varianten.

Via het internet worden heel wat digitale kaarten verstuurd. Kijk maar eens bij het Nederlandse Kaartenhuis.nl of bij het Amerikaanse Blue Mountain dat schijnt een van de grootste aldaar te zijn.

Maar er zijn ook sites als www.cyberkisses.com waar met name bewegende kaartjes de boventoon voeren, meer virtuele kussen vind je bij www.virtualkiss.com oftewel www.e-kiss.com daar kun je zelfs de astrologie raadplegen inzake de kusperspectieven, of een kusquiz spelen.
Maar het meest toepasselijke vond ik wel de secretadmirer.com. Inderdaad alles geheel anoniem.
Zo biedt ook www.flirt.com uitkomst als je naar leuke kaarten op zoek bent. Of anders neem eens een kijkje bij www.all4love.net. Bij sommige virtuele postkantorensites moet je je aanmelden en daar kun je zelfs betaald lid van worden, bij anderen is het geheel en al gratis.

Je hebt dus een keuzeprobleem als je de komende week iets wilt versturen. Misschien biedt een www.messagemates.com uitkomst? Leuke bewegende boodschappers en strips in digitale vorm.

Maar voordat je een kaartje verstuurt zou ik toch eens even kijken op de www.lovecalculator.com Daar kun je jouw voor- en achternaam en die van je beoogde geliefde invoeren en daar komt dan een scoringskans uit, of beter gezegd een slagingskans voor het amoureuze leven. Thijs Kinkhorst and Matthijs Sypkens Smit hebben die in ’96 ontwikkeld en sindsdien is dat een zeer populaire bestemming; reken maar zeker nu met Valentijn in aantocht...
 
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>