<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 30 september 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Vacatures steeds meer online

Vandaag regent het links en sites, vacaturesites wel te verstaan. Vorige week waren er diverse signalen dat het Internet steeds meer een plaats wordt waar mensen op zoek gaan naar vacatures. Zeker nu er een beetje sprake is van een ‘gematigd consumentenvertrouwen’, zeg maar een dipje in de economie, merken vooral de dagbladen dat er minder vacatures geplaatst worden. Het internet wordt voor bedrijven en organisaties steeds meer een alternatief. Maar ook voor consumenten. Je kunt op heel wat sites jouw cv achterlaten. Maar kijk dan altijd even goed wie die site beheert en of jouw privacy wel gewaarborgd is. Dit even terzijde.

Het internet wordt meer gebruikt als het om vacatures gaat?
Begin september heeft de vacaturesite StepStone een onderzoek gehouden onder meer dan 1000 bezoekers. Daaruit bleek dat bijna zeventig procent (68 om precies te zijn) van alle mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan meer van het internet gebruik is gaan maken. Dat ligt ongeveer twee keer zo hoog als de krant.
Maar goed, ook bij deze vacaturesite neemt het aantal banen af. Vorig jaar waren dat er nog zo’n 3000 per maand. En nu zitten ze maar liefst 30 procent lager. StepStone (van origine een Noors initiatief, in 1996 begonnen), behoort misschien wel tot de grootsten in Europa. Zij zijn in 13 landen actief en hebben maandelijks meer dan drie miljoen bezoekers. Dat neemt niet weg dat ook de vacatures die in de kranten staan, op hun eigen internetpagina’s zijn na te pluizen zijn. Bij de Limburgse kranten is dat http://www.limburgpersoneel.nl Daar zit JobTrack overigens achter; daar vind je dus niet alleen Limburgse banen. Vrijwel iedere krant heeft een online vacature-rubriek.

Hoeveel banen worden er aangeboden?
Wekelijks verschijnen in de Nederlandse media ongeveer 9.000 vacatures (in 140 bronnen). Dat zijn er heel wat. Een aantal vacaturesites, zoals bijvoorbeeld de NationaleVacaturebank.nl, spelen daar handig op in en zij kopen als het ware ‘samenvattingen van vacatures die her en der verschijnen’, en zetten die dan op hun site. Dat doet ook onder andere het eerder genoemde Jobtrack.nl (van het uitgeversconcern Wegener), Intermediair.nl, Telegraaf.nl, Clickwork.nl (PCM) en Werk.nl (van de Arbeidsbureaus).
MonsterBoard zegt overigens de grootste speler te zijn op de online markt. Meer dan één miljoen banen bieden zij aan wereldwijd; waarvan zo’n zevenduizend in Nederland. Toch heel wat, bijna 80 procent van de markt. Maar het krioelt ervan. Bij de startpagina-variant http://vacature.pagina.nl staan honderden sites! Ook van uitzendbureaus, bedrijven en ga zo maar door.

En banen in Limburg dan?
Naast dit soort megasites, die met duizenden banen hun brood verdienen, zie je steeds meer kleine initiatieven ‘groot’ worden. En dat is weer typerend voor het internet. Hoe kleiner de doelgroep, hoe waarschijnlijker de kans dat je op het internet daar informatie over vindt.
Een goed voorbeeld vind ik de Limburgse vacaturesite, die sinds jaar en dag een prominente positie in neemt: LimburgVac.nl van John Hufkens uit Maastricht. Hij begin in 1999 met deze site en trekt zo’n tweeeneenhalf duizend bezoekers per dag. Hij biedt rond de honderd Limburgse banen aan. Hij snapt hoe het internet van dienst kan zijn.

Een nieuw initiatief uit Echt is JobLimburg.nl en floreert naar verluidt idem dito. Zij claimen nu zelfs de grootste te zijn. Maar vorige week boden zij 281 banen aan. En laat je daardoor niet misleiden, want dat aantal staat als een vast getal in de tekst. Klik maar op beeld en dan door op bron in je browser. Dus of zij ook daadwerkelijk zo veel banen hebben? Ik waag het hardop te betwijfelen, maar heb het ook niet nageteld. Kijk bij Hufkens staat gewoon een Nedstatteller en daar kun je zien hoeveel mensen er komen, dat is overigens heel gebruikelijk, en als sites dat niet doen, dan moet je toch voorzichtig zijn met alles voor waar aan te nemen.

Als ik zoek ben, dan is er dus een enorm aanbod?
Voor de consument blijft het inderdaad moeilijk. Niet alle sites zijn makkelijk te vinden. Door al die verzamelsites zie je soms de bomen het bos niet meer. Kijk maar eens op http://www.allevacaturesites.nl daar staan meer dan 80 algemene vacaturesites, en ook een groot aantal gespecialiseerde sites per branche.

Dus als je het internet op gaat dan beland je in een jungle van vacaturebronnen. En daar hebben ze ook weer iets op gevonden. Inmiddels zijn gespecialiseerde zoekmachines sterk in opkomst, zoals http://www.askjim.nl bijvoorbeeld (sinds april vorig jaar pas actief), die pluizen heel wat sites af met jouw wensen. http://www.careerkangaroo.nl begon overigens ook vorig jaar, doet het inmiddels eveneens goed en ontsluit een tiental van de grootste vacaturesites in Nederland.

Dus, surf maar eens in de rondte. Wellicht kom je op het internet ergens wel de baan van je leven tegen...
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>