Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 3 januari '05
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
 
Tsunami
Tsunami, ik denk dat zelden een Japans woord zo snel wereldwijd ingeburgerd is geraakt. De catastrofe die het Zuid-Oost Azië teisterde, houdt momenteel de hele wereld in haar greep. Je kunt geen radio of televisie aanzetten of er wordt wel aandacht aan besteed. Uiteraard staat ook het Internet bol van de berichten.

Zoals altijd zijn de bloggers - we hebben het daar eind 2004 nog over gehad - weer haantje de voorste. Zij struinen nu ook met vereende krachten het net af en bundelen het nieuws.

Indiase bloggers bijvoorbeeld melden de laatste hulpnoviteiten op hun speciale tsnumami-weblog: tsunamihelp.blogspot.com Sinds gisteren zijn onafhankelijke journalisten actief onder www.wavesofhope.org. Roel's weblog uit Maastricht was er ook erg uptodate mee; volgt een en ander nog steeds met verve! Om maar eens enkelen te noemen.

Blogs volgen, wordt overigens steeds populairder onder de internetters. In februari vorig jaar keek 17% wel eens op een weblog, en in november was dat 27 procent, aldus USA Today. Ook zij verwachten dat aandacht voor deze tsunami voor extra groei zorgt, de presidentsverkiezingen in Amerika hadden een soortgelijk effect.

Wat er allemaal gebeurt op het Internet is natuurlijk niet bij te houden. En zeker niet met zo'n ramp. Eind jaren negentig ontwikkelde men bij Netscape een technologie genaamd RSS waardoor je niet dagelijks meer langs al jouw bookmarks hoefde te surfen om de laatste nieuwtjes te ontdekken.
RSS staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary of RDF Site Summary, aldus Smallzine.nl. Met deze technologie kon men nieuwskoppen van andere sites overnemen. De meeste weblogprogramma's bieden overigens die mogelijkheid om automatisch een RSS-feed te maken. Met behulp van een RSS-reader kun je de feeds van jouw favoriete sites verzamelen. De updates van al je favoriete sites komen onder elkaar te staan. Staat er iets interessants tussen, dan kun je doorklikken naar de site waarvan het bericht afkomstig is. Zoals gezegd, bij Smallzine vind je daarover een heldere verhandeling, want ook nagenoeg alle nieuwssites werken met deze technologie.
Bij L1 zal deze trouwens eveneens weldra beschikbaar zijn.

De website www.2bangkok.com brengt op een speciale pagina een constante newsfeed met de allerlaatste berichten uit de Thaise media,  vertaald naar het Engels.

Eind vorig jaar memoreerde ik ook de betaversie van MSNBC Newsbot.   Ook deze bewijst nu zijn dienst. Via newsbot vernam ik vannacht dat in Indonesië alleen al het dodenaantal de 94-duizendgrens oversteeg, CNN maakte daar melding van. Deze zoekmachine gaat heel wat nieuwssites af en geeft aan hoeveel minuten geleden dergelijke berichten wereldkundig zijn genaakt.

Een andere vorm om informatie op het Internet te delen zijn discussieforums. Voor Phuket bijvoorbeeld is er een speciaal discussieforum ingericht dat bijvoorbeeld boordevol oproepen staat: www.p-h-u-k-e-t.com/forum
Opeens worden anonieme slachtoffers bekend. Opeens doemen namen op, ook uit Nederland, niet allemaal correct gespeld, maar het zijn tekenen van. Trouwens ook als je niet getroffen bent, kun je dat via dit forum ondermeer laten weten.

Het internationale Rode Kruis bekommert zich ook om het opsporen van vermisten. Zij hebben daartoe voor een vijftal rampgebieden speciale FamilyLinks-websites geopend.

Bij CNN zijn duizenden emailtjes binnen gekomen van verontruste familieleden en bekenden. Zij hebben ook een aantal speciale pagina’s opgezet om al die email-oproepen weer te geven.

De NOS geeft niet alleen een overzicht van nieuwsberichten uit het rampgebied, op hun bijbehorende linkspagina vind je belangrijke verwijzingen naar tal van sites die het onderwerp belichten.
De speciale dossiers van CNN en de BBC bijvoorbeeld, die de belangrijkste hulpverlenende organisaties linken, die ook een aantal websites opsomt waar men naar vermisten kan gaan zoeken via het Internet, en met enkele websites die meer info over bevingen en tsunamis in het algemeen weergeven. Zie dus in ieder geval de links op www.Nos.nl.

Wie nog meer via het Internet wil achterhalen, kan via de speciale startpagina-variant ramp-azie.pagina.nl nog wel even vooruit. Ook daar heel wat sites rond dit fenomeen. Gisteren keken daar trouwens meer dan 20-duizend internetters. Deze site was toen drie dagen (!) in de lucht.

Het belangrijkste in deze nu, is de pagina van giro555: www.giro555.nl.
 

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...