Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 18 april 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
(Tegenwoordig trouwens 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).

Toon Hermans
Zaterdag 22 april 2000 overleed Toon Hermans. Nu - 5 jaar na zijn dood - zijn er tal van exposities die de herinneringen aan hem levend houden. Uiteraard loopt de stad Sittard daarin voorop (?). Op tal van plaatsen wordt hij herdacht; uiteraard biedt het Internet daarbij uitkomst, of niet? Op de website van de Gemeente Sittard-Geleen staat een overzichtje...

Afgelopen week besteedde was er op het Trevianum een voorstelling 'Vrienden over Toon'. Met Toons biograaf Jaques Klöters, zijn voormalige manager Herman van Hove en gitarist Benny Ludemann.

Voorts meldt die site dat er in museum Het Domein videoportretten te zien zullen zijn van Sittardenaren die hun herinneringen aan Toon ophalen en dat er nooit eerder vertoond werk van Toon te zien is vanaf vrijdag 22 april aanstaande. Uit de website van Het Domein daarentegen blijkt daarvan vooralsnog nog niets! Dus in hoeverre deze herinneringen iets voorstellen, kan ik via het internet althans niet beoordelen.

In de centrale hal van de Media Groep Limburg (zeg maar de overkoepelende organisatie van de beide Limburgse kranten) in Sittard is er vanaf woensdag 27 april (in principe tot en met 12 mei, bij grote belangstelling tot de 15e) voor het publiek een gratis toegankelijke interactieve tentoonstelling over het leven en werk van Toon. Volgens mij het enige 'echte' initiatief dat Toon nu vijf jaar later centraal stelt. Deze expo is samen met de familie opgezet. Er worden ondermeer werken uit de familiecollectie ten-toon-gesteld.

Er zijn een aantal drieluiken met gedichten, foto's en persoonlijke ervaringen van een dertigtal abonnees, naast die van bekende Limburgers zoals Camiel Oostwegel, Bisschop Wiertsz, Job Cohen en Connie Palmen. Er is een klein theater met unieke beeldmateriaal. Er staan Toon Hermans-spullen van twee verwoede verzamelaars, requisieten, schilderijen van Toon en van diens kleinzoon Rafael Hermans, de zoon van Maurice.
(N.B. Bovenstaande aanvullende info, kreeg ik van MGL vanmiddag per mail, red.).

Bij de gemeente vermelden ze de mgl-website als informatiebron, edoch op die MGL-website is daarvan helemaal niets te bespeuren. Je belandt bij advertentietarieven en was dies meer zij. Dus sla er de echte krant(en) deze we(e)k(en) ook maar op na.

De VVV organiseert toonhermanswandelingen o.l.v. een gids door Sittard meldt de gemeete verder. Daarvoor word je doorverwezen naar de VVV Zuid-Limburg-site. Als je de evenementen-agenda aldaar doorklikt, en je moet héél wat keren doorklikken (want dat vreselijke ding begint op 1 januari...), dan weet je na maar liefst 21(!)-keer doorklikken dat die om 14 uur beginnen op 22, 23, 24 april, 1 en 7 mei, door welke straten deze je voeren en dat zo'n wandeling 4,5 euro kost. Méér eigenlijk niet! Binnenkort wordt deze site vernieuwd; hoop dat ze dat dan opgelost hebben.

Een toonhermanswandeling ontdekte ik ook al in een stadswandeling-artikel dat in het dagblad Trouw verscheen, in 2001...

In mei (woensdag de 18e) zal Harmonie St. Joep zal in de Stadsschouwburg te Sittard een muzikaal eerbetoon aan Toon Hermans brengen.

En, je kunt bij Het Domein en de VVV (met vvv-kortingsbon geldig tot eind deze maand) een boek krijgen over Limburgse jaren van Toon Hermans: 'Teun-Toon, van droom naar roem'.
Volgens mij is dit boek in september 2000 al uitgegeven toen de expositie Toon / Teun, Van droom naar roem in Het Domein te zien was...

Hoe dan ook, Toon Hermans, zal de geschiedenis van het Nederlandse Internet ingaan als de eerste BN-er die op grote schaal één van de eerste Nederlandse online-condoleanceregister wist te activeren. Dat werd indertijd verzorgd door ene student Gert van Braak uit het Oost-Groningse Grootegast via www.icondolement.nl. Een nieuw fenomeen was - na Toons dood in Nieuwegein - geboren. Ze zijn nu niet meer weg te denken.

Uiteraard staat Toon Hermans ook vermeld in de Nederlandse versie van de vrije encyclopedie Wikipedia. Voor wie even kort zijn palmares erop wil naslaan.

Daar las ik dat een deel van zijn schilderijen vorig jaar nog 600-duizend (!) euro opbrachten! Het grootste deel van die opbrengsten ging naar de Toon Hermans Huizen die kankerpatiënten en hun familie opvangen (Toon's vrouw Rietje overleed aan kanker; vandaar dat Toon zijn naam aan dit initiatief verbond).

Het eerste huis is in 1998 in Sittard geopend op initiatief van Mart Martens. In de loop der jaren zijn er vier huizen bij gekomen: in Venlo (1999), Maastricht (2000), Amersfoort (2005) en Waalwijk (2005).
Het nieuwe Huis in Amersfoort heeft op 23 april een open dag, maar er wordt met geen woord gerept over Toons overlijden de dag voordien. Ook in Waalwijk is men dat ontschoten. Het is sowieso opmerkelijk dat al die huizen aparte sites hebben, maar daar zal wel een reden voor zijn...

De website van Toon Hermans, inderdaad www.toonhermans.nl, daarentegen ziet er bij binnenkomst best fancy uit. Echter, je wordt er welkom geheten door Toon Hermans BV...

Er staan ondermeer foto's op uit de familie-collectie. 'De redactie heeft slechts gebruik van gemaakt van het persoonlijk arschief van de erven Hermans', staat op de (Disclaimer &) copyrights. Slordig zo een spelfaut. Een disclaimer legt uit hoe het met de aansprakelijkheid van een website zit, doch dit terzijde.

Op de actuele nieuwspagina meldt 'de BV' dat op 11 mei aanstaande in Carré een nieuwe dvd-serie wordt gepresenteerd (in besloten kring). En dat gebeurt de 13e in Antwerpen. Het gaat daarbij om het complete oevre de One man shows 1958-1997 (maar liefst 22 DVD's).

Jacques Klöters (Toon's biograaf) zou de 22e april een special bij de AVRO brengen van 'Andermans Veren' doch die is naar september verschoven. De VARA is hen voor. Want na het het populaire Kopspijkers is aanstaande zaterdag rond 21 uur een speciale documentaire te zien 'Toon Hermans, de kleuren van een clown'.

Over verdere bijzonderheden en gedenkingen georganiseerd door de gemeente Sittard blijft de website in het ongewisse. Op de gemeentesite is daarvan - zoals we al belichtten - vooralsnog verder niets terug te vinden. De Fansite/-club van Toon Hermans verwijst voor actuele zaken naar de officiële website. En zo is de circel weer rond. Daar vind je overigens wel een aardig persarchief.

Het In Memoriam Toon Hermans dat in de weekblad De Trompetter verscheen staat trouwens ook online bij www.historiesittard.nl. Daar kun je bijvoorbeeld nog es zijn bidprentje bekijken, vijf jaar na dato.
 

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...