Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 16 mei 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
(Tegenwoordig trouwens ook 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).
 
Tégen/vóór de Europese grondwet
1 november 2006 zou de Europese grondwet in werking moeten treden. De recentste peilingen geven aan dat een néé wel eens uit het Nederlandse referendum zou kunnen komen. Zou Nederland 1 juni het eerste EU-land worden dat de Europese grondwet afwijst, of Frankijk?

De polls die zo links en rechts op het Internet terug te vinden zijn, zijn duidelijk tégen. Dat blijkt bijvoorbeeld bij Elsevier.nl (bijna 8-duizend mensen stemden aldaar en vier van de vijf is tégen) en bij tal van andere sites, zoals de europese-grondwet.nl. Ik denk dat de tegenstemmers wat meer hun stem - via het Internet althans - laten horen.

Deze website europese-grondwet.nl laat overigens het Limburgse 2e kamerlid Frans Timmermans aan het woord. Hij was als lid van de Europese Conventie nauw betrokken bij het opstellen van de Europese grondwet; is een gemotiveerd voorstander.

De PvdA is dus vóór en legt dat op hun eigen website aan de hand van een 20-tal punten uit. Het CDA beperkt zich tot 5 kernpunten. De VVD heeft 9 aandachtspunten om vóór te zijn. En de kleinste regeringspartij D66 heeft 10 pro's op hun website staan.

De tegenstemmers komen of uit de linkse of uit de rechtse hoek. De SP is op tal van forums actief tégen, Jan Marijnessen met zijn weblog voorop; ook Geert Wilders wapent zich tégen, de Christen Unie liet 35-duizend tégen-folders maken en vorige week nog eens 20-duizend bijdrukken, SGP (daar kun je zes dagen per week de standpunten bekijken, behalve op zondag) en ook de LPF zien de Europese grondwet eveneens niet zitten.

Echter, de achterban van de VVD en van de PvdA is in toenemende mate tégen. Ook bij het CDA en Groenlinks is nu 50% tegen. Tweederde van de van de Nederlanders denken bovendien dat de fracties in de Tweede Kamer hun belofte om de uitslag van het referendum te volgen, zullen breken, aldus een bericht afgelopen zaterdag op o.a. planet.nl. Met andere woorden de kloof tussen kiezers en politici groeit naarmate het referendum over de Europese grondwet nadert.

Eind maart bereikte een opmerkelijk bericht de media dat de discussie de laatste weken rond de EU-grondwet zeker beinvloedt. Minister Gerrit Zalm verkocht in 1999 (samen met zijn staatssecretaris Wim Kok) de Nederlandse gulden zo'n 10% onder de waarde aan 'het Europese ideaal'. Zo bleek uit een interview dat Het Parool eind april met De Nederlandse Bank president Henk Brouwer had. Zalm loog er indertijd ook nog eens over in de Tweede Kamer want 'van onderwaardering was nooit sprake...'. Over boterbergen op het hoofd gesproken.

De nog geen twee weken geleden opgerichte Stichting Wisselverlies.org krijgt veel steun. Zij gaan een juridische claim bij de regering neerleggen, willen voor iedereen in Nederland hun (spaar-)geld terug gaan vragen. Al 6.000 mensen hebben zich voor 50 euro bij hen aangesloten, zo vertelden zij gisteren in het tv-programma Buitenhof, aldus nu.nl. Een storm in een glas water? Ik denk dat velen de vermaledijde euro aangrijpen om tégen te stemmen.

Europees klokkenluider Paul van Buitenen - die vanuit de Brusselse luwte de laatste weken steeds meer in het nieuws komt - is tégen de Europese grondwet, omschrijft het als 'een nietje door eerdere verdragen', en zet dat uiteen in zijn column op europatransparant.nl.

Wie via de 'neutrale' referendumwijzer.nl aan de hand van 25 stellingen doorklikt, kan aan het eind ook een aantal algemene vragen omtrent Europa beantwoorden. Een 120-duizendtal (!) mensen deden dat al; als je dan naar de uitslagen kijkt, dan wordt duidelijk waarom de tegenbeweging aan terrein wint. Bijna 90% van de burgers vindt namelijk dat de besluitvorming op Europees niveau te ver van de burgers af staat.
Trouwens, zelfs de tegenstemmers blijken vóór te zijn als ze deze referendumwijzer doorlopen; er klonk de laatste tijd volop kritiek over de opzet van deze site, zo meldt o.a. politiek-digitaal.nl.

Doch de onvrede over Europa die de discussie overheerst, uit zich ook op andere fronten. De Europese ombudsman Nikiforos Diamandouros meldde in zijn recent gepubliceerde jaarverslag dat het afgelopen jaar het aantal klachten met maar liefst 53% (!) is toenomen. Niet op de laatste plaats omdat klagen nu ook via Internet kan. Da's desalniettemin toch een opmerkelijke stijging.

Hoe dan ook, bijna niemand heeft het 500 pagina's tellend document gelezen. De folder die huis aan huis is verspreid, was een samenvatting waarover ook wordt geredetwist. De uitslag van o.a. het 2vandaagopinie-panel was vernietigend.

Het kabinet komt deze week nog met een nieuwe folder (kosten 1,5 miljoen euro) hui-aan-huis om méér ja-stemmers te winnen, zo meldde o.a. het Rotterdams Dagblad zaterdag. In totaal wordt nog eens 3,5 miljoen extra 'geinvesteerd'.

Wie overigens de echte grondwettekst wil nalezen, kan onder meer op grondweteuropa.nl terecht. Maar of je daar wijzer van wordt? De NOS heeft eveneens de belangrijkste punten van de grondwet op een rij gezet.

En heb je alles nagelezen, doe dan eens de quiz bij het eerder gememoreerde Elsevier, dan kun je zelf bekijken of je het goed hebt begrepen.

De websites van de EU zelve zijn over het algemeen niet om doorheen te komen en wil je de echte tekst lezen dan moet je enorme PDF-bestanden downloaden.

Hoe de 450 miljoen burgers in de andere EU-lidstaten over de Europese grondwet stemmen of hun parlementen, staat in een interactief overzicht op de EU-site 'A Constitution for Europe'.

Tot slot, ook Loesje mengt zich in het strijdgewoel met allesrelativerende posters. Via de speciale Europese referendum-website geefjemeningvleugels.nl kun je heel wat fraaie posters aanschouwen. Misschien daar maar een van ophangen?
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...