Onderstaand verhaal werd maandagochtend 29 maart'04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
Straling

De verhalen over straling zijn zo oud als er bij wijze van spreken radio en televisie uitgezonden wordt. Sinds de komst van de gsm doen met enige regelmaat nieuwe verhalen de ronde over de schadelijkheid van mobiele telefoons en andere netwerken. Over het algemeen is het bekend dat zo’n toestel, als je het langdurig tegen je hoofd houdt, je hersens verwarmt; en dat kan leiden tot hoofdpijnen en wat dies meer zij.

Vorig jaar zijn enkele onderzoeken gestart naar de effecten van UMTS (die nieuwe dure zendfrequenties waarmee meer info verstuurd kan worden), omdat men bij TNO vaststeldde dat de zendmasten voor die nieuwe razendsnelle mobiele telefonie schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid.
Bij proeven met antennes voor het toekomstige UMTS-net kregen mensen namelijk last van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen door de elektromagnetische velden.

Antennes van GSM-masten hebben geen meetbaar effect op de gezondheid. Dat bleek althans eerder uit een onderzoek van TNO.  Dat in opdracht van EZ is uitgevoerd.

In Duitsland zijn heel wat artsen en deskundigen verenigt in een soort internationaal netwerk; zij vergaren informatie over nieuwe bevindingen, wetenschappelijke onderzoeken en ga zo maar door. Het zogenaamde h.e.s.e.-project (dat staat voor: human ecological social economical) opereert internationaal, politiek neutraal en heeft geen verplichtingen aan economische interessegroepen. Zij onderzoeken en informeren over onder meer dit soort zaken.
Een andere doelstelling is het uitbrengen van eigen- en externe vakpublikaties op een daarvoor geëigend platform in het internet: http://www.hese-project.org
Daar vind je dus ook een relevante lijst van publikaties rond het starlingsthema die in hun ogen relevant zijn. Als je wilt weten dat de straling met ooievaars en kleine kinderen doet, even doorklikken op hun site.

Hoewel in diverse landen al decennia lang bekend is dat electromagnetische golven een invloed hebben op de gezondheid van mensen, zijn er in Nederland nog steeds geen richtlijnen of criteria waar draadloze media aan moeten voldoen (dit las ik ergens, maar of het waar is?, red.).
In Nederland zijn evenzo naar verluidt de maximaal toegestane veldsterken duizenden malen hoger dan in andere landen. Tevens is er nauwelijks registratie van zendmasten. In Nederland is er de unieke situatie dat vijf telecomproviders onafhankelijk en zonder samenwerking masten plaatsen. Dit leidt tot overlappingen waardoor de straling extreem hoog wordt.
Sommige bronnen melden dat: De kans is groot dat zo'n 50% van het Nederlandse volk last zal krijgen van duizeligheid en tintelingen en dit zijn slechts de makkelijk te meten symptomen. Onderhuids zal de straling (die 24 uur per dag doorgaat) veel grotere effecten hebben. Onderzoekers voorspellen dat zo'n 60% van de bevolking ziek zal worden als UMTS gelanceerd wordt. Kijk maar op www.newtreatments.org
Maar waar die cijfers vandaan komen, heb ik niet kunnen ontdekken.

Er zijn meer van dat soort tegen-geluiden te horen. Op http://www.straling.org verzamelt een stralingzieke patient allemaal informatie die met straling te maken heeft.

De Gezondheidsraad meldde begin 2002 dat gsm’s niet schadelijk zijn, aldus tweakers.net.  Maar over de Gezondheidsraad heeft men op het Internet niet zo’n hoge pet op. Ook de GGD’s vond ik trouwens maar 'matig' informeren.

En Amerika zou Amerika niet zijn als daar meteen weer processen over gevoerd worden. De Oak Park Elementary School District, even buiten Chicago, installeerde in 1995 wifi-toegangspunten om leerlingen de mogelijkheid te geven toegang tot internet te hebben. De school telt zo'n vijfduizend leerlingen die vanaf hun bureau met een laptop gebruik kunnen maken van wifi-internet. De ouders van vijf leerlingen hebben de school nu aangeklaagd, omdat de effecten van dergelijke voorzieningen onvoldoende bekend zijn.
Maar of je dit soort berichten moet geloven? Ik denk het van niet, want welke school was in ’95 al online en waren er toen al laptop’s voor scholieren...? Ik denk dat er heel wat spookverhalen de ronde doen. Maar goed, het stond in het bekende wired.com

Aan de andere kant, zie je dat partijen die baat hebben wij die netwerken, inclusief de overheid, en laten we eerlijk zijn, niet alle onderzoekers onderzoeken uit eigen beurs, veel van dit soort onderzoeken worden door het bedrijfsleven betaald, dat veel van die partijen zich stil houden.
Met andere woorden als het niet echt nodig is, zul je er niet veel over horen.

Ondanks de 'positieve' geluiden van TNO over het UMTS-netwerk, startte de Duitse professor Alexander Lerch een onderzoek en daarvoor heeft wij bijna vierhonderd muizen klaarstaan.
Laten we maar afwachten welk wetenschappelijk discussiestuk hij aan de orde stelt.

Het lijkt allemaal op een welles-nietus spelletje. Dat het niet helemaal pluis is, ok.
Maar waar de waarheid ligt...?
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...