<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 16 juni'03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
De hemel in

Vorige week maakte een Canadees sterrenwachtstation bekend dat je via hun internetsite nu ook ‘berichten het universum kunt insturen’ behulp van lasertechnologie en de telescopen van het observatorium.

Een ansichtkaart naar de sterren. Je kunt zelf het doel bepalen. De afzender krijgt een bevestiging van het versturen en een code waarmee de reis van het bericht kan worden gevolgd via een website op het internet. Zo’n bericht is eeuwig onderweg en de naam van de afzender is daarmee een eeuwig voortbestaan geven. De kosten van zo’n ‘stardate’-kaartje? Ongeveer 12,50 euro. Kijk maar op http://www.stardatecards.com.

Nu in de zomermaanden wint het heelal altijd aan populariteit. ’s Avonds laat, buiten op het terras, even met het blote oog of met een verrekijker, turen naar de hemellichamen: er gaat een wereld voor je open. Ik ben eens op het internet op zoek gegaan naar site die de ons omringende planeten en zo ontsluiten.

Mijn startpunt was de site http://www.cyber-space.nl. Daar kun je een verhelderende virtuele toer maken door ons zonnestelsel. Aan de hand van fraaie plaatjes, veelal afkomstig van de NASA, krijg je een prima eerste indruk van de kleuren en dimensies van alles wat er zweedt in ons zonnestelsel.

De beroemdste site als het op sterren en zo aankomt op het internet is sinds jaar en dag de Nine Planets-site; daarvan is ook een Nederlandstalige versie actief: http://www.infoster.be/negepl/index.html. Een site met minder poespas, maar met meer achtergrondinformatie. Bekijk deze site maar eens want daar vind je vrijwel alle basisinformatie.

Vorige week werd ook bekend dat er weer naar Mars gevlogen wordt. Twee missies, een Europese en een Amerikaanse, gaan de oppervlakte verkennen; hopen meer over de oppervlakte te weten te komen; wellicht om te achterhalen of er ooit leven is geweest. Tegen het eind van dit jaar komen ze er aan. Lees er meer over via de Nasa-site. Maar ook de Esa  heeft ale details op het internet staan. Ruim een jaar lang gaan zij de rode planeet gadeslaan, er wordt een satelliet in een baan rond de planeet gebracht, en ze gaan opnames maken tot 2 kilometer diepte van de geologische samenstelling.

Een paar maanden geleden ben ik met de kinderen naar de sterrenwacht in Schrieversheide geweest en daar hebben ze een prachtig programma dat je door het heelal laat suizen. Een van de dingen die ze je daar kunnen laten zien is, dat jouw sterrenbeeld, jouw sterrenbeeld niet hoeft te zijn. Want ook de hemel verandert. Dus ben je boogschutter omdat je eind november geboren bent, dan kan het best zo zijn dat jouw sterrenbeeld op dat moment niet de boogschutter was maar de schorpioen, of zo. Een zonnedag telt 24 uur, maar een sterrendag 4 minuten minder. Da’s op een jaar 1 dag; dat betekent dat de stand van de zon in de sterrenbeelden dus verandert. Ga er maar eens kijken bij de sterrenwacht op Schrieversheide, dat tegen woordig Explorion heet. Zij hebben overigens ook een website, kijk maar eens op sterrenwacht-punt-nl.

Trouwens aanstaande zaterdag 21 juni is het alweer de langste dag van het jaar. Als je de schemertijd meerekent is het dik 17 uur licht. Niet echt ideaal dus om de sterren te bekijken, want dan kan het beter echt donker zijn. Trouwens echt donker is het bijna nooit want door alle licht dat wij ’s avond produceren, spreekt men van lichtvervuiling. Nederland schijn een van de meest licht vervuilde landen ter wereld te zijn. Er is zelfst een platform lichthinder opgericht, en ook die hebben een site:
http://www.platformlichthinder.nl

Ben je geinteresseerd in de laatste nieuwtjes op sterrengebied, ga dan eens lang bij Eddy Echternach, hij voedt de website AstroNieuws:
http://members.home.nl/e.echternach/astro/astro.html

Uitgebreide website van Theo van de Mortel (Raayland College, Venray) met honderden links naar allerhande sterrenkundige onderwerpen, staat hier gelinkt.

Wil je niet naar de sterren kijkenmaar naar de aarde vanuit het heelal, ga dan eens langs bij de EarthViewer. http://www.ameritech.net/users/paulcarlisle/earthviewer.html Echt fantastische beelden.

De nieuwste standen aan de hemel belicht de skycalender.com http://www.skycalendar.com/skycal/index.html Een site uit Noorwegen.

Er is zelfst een astromische foto van de dag website, waar de fraaiste beelden langskomen: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html

Kortom, als je via deze sites aan het klikken slaat, gaat er een astronomische wereld voor je open.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>