<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 22 september '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
RSI

RSI-patiënten worden onvoldoende begeleid door artsen, therapeuten en re?ntegratiebedrijven. Er zit geen lijn in hun aanpak, zo concludeert het kenniscentrum Arbeid en Klachten Beweging (AKB) in een rapport dat morgen aan staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken wordt aangeboden, aldus het Algemeen Dagblad vorige week.

Van de beroepsbevolking heeft 20 tot 40 procent klachten aan nek, bovenrug, schouder, arm, elleboog, pols, hand of een combinatie van deze klachten, door repeterende bewegingen of een statische houding.
Uit een onderzoek van TNO bleek dat 3,2 miljoen werkenden last hebben van RSI. Zo heeft bijvoorbeeld 38 procent van de kleermakers en naaisters heeft RSI, dus niet alleen mensen die aan het beeldscherm werken, want 31% van de beeldschermwerkers heeft last van RSI (bij kappers is dat zelfs 49%, zo maakte de Kappersbond FNV in september bekend.

Het Arbo-team van FNV Bondgenoten heeft een zevental tests op het internet staan aan de hand waarvan je kunt bepalen hoe het met jouw eventuele RSI is gesteld: http://www.arbobondgenoten.nl/arbothem/lichblst/rsi/testen/rsitesten.htm Doe die tests maar eens.

RSI (het is de afkorting voor de Engelse term Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden.

Er is een RSI-patientenvereniging; uiteraard is die ook op het internet terug te vinden: http://www.rsi-vereniging.nl

Er zijn diverse software-oplossingen die je helpen, routine-bewegingen te vermijden. We zullen ons maar even focussen op de computergebruikers. Zo is er bijvoorbeeld een programma ClickMouse  dat voorkomt dat je nog moet klikken. Je laat de cursor staan en het programma maakt de klik.

Er is pauze software, software die je er bijvoorbeeld op duidt dat je even toe bent aan een kleine fysieke ontspanning, zoals WorkSpace; zo verkom je dat je gespannen blijft doorwerken. En sommige programma’s bekijken het aantal kliks en de pauzes, zoals bijvoorbeeld de RSI Monitor van http://www.savant-software.com.

In plaats van rechte toetsenborden zijn er van die gebroken, in twee helften verdeelde toetsenborden die ergonomischer zijn, maar daar moet je wel mee kunnen omgaan, over het algemeen moet met je zo’n toetsenbod wel eerst eens leren omgaan, want je hebt er hele dure versies van en hele goedkope, en dat is vaak een persoonlijke zaak.

Het schijnt belangrijk te zijn dat je handen (en dus ook je spieren) warm zijn. In Amerika ontdekte ik speciale handschoenen waar je vingers bloot zijn maar die je handpalm en polsen ondersteunen http://www.ahsafety.com/category.asp?cid=20&scid=92, of zelfs warme rustpunten om je handen op te leggen.

Je kunt uiteraard ook als je moeilijk meer kunt typen gebruik maken van spraakherkenningssoftware, alhoewel deze veelal in het Engels is.

Hoe dan ook, pauzeren en afwisselen is uitermate belangrijk.
* gun jezelf elk uur een pauze! Het is een goede gewoonte om het zitten eens per uur te onderbreken door even te staan of te lopen.(minstens 5 minuten);
* verlaat elke twee uur het beeldscherm min. 10 minuten;
* houd kleine onderbrekingen, zogenaamde micropauzes bijvoorbeeld 10 keer per uur.

Ook de werkhouding is belangrijk, rechtzitten, met een 90-graden hoek ten opzichte van het toestenbord, oefeningen doen, kijk maar eens op http://web.mit.edu/atic/www/rsi/absolutely/absolute.html#exercise , kortom er zijn heel wat oorzaken, symptomen, hulpmiddelen en aanbevelingen te vinden.

Kijk tot slot ook eens bij startpagina, want daar staat ook een rsi-variant: http://rsi.pagina.nl met tal van links naar hulpmiddelen en adviesbureaus op dat gebied.

Maar goed, morgen hoort Rutte dus dat het aan een uniforme aanpak ontbreekt, maar als je het mij vraagt, dan blijkt ook wel dat als je je een beetje gaat verdiepen, dat een uniforme aanpak niet bestaat. Kappers kappen ook niet altijd hetzelfde en zo is het met de toetsenbord- en muizen-werkers ook. De een heeft eerder aanleg voor dit dan voor dat. Over het algemeen geldt wel dat als je signalen ontvangt, dat je die wel serieus moet nemen. Dus, merk je iets, doe er iets aan en ga niet de bink uithangen, want als je er echt last van krijgt, is het veelal te laat; ik ken ook mensen die soms geen pagina van de krant meer kunnen omdraaien, of een pen oppakken, en dat zijn pijnen die gun je niemand.

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>