Onderstaand verhaal werd maandagochtend 12 januari '04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
Roken? (II)

Het blijft de gemoederen bezig houden, de discriminatie van de roker. De ingezonden brief op de voorpagina van de beide Limburgse kranten afgelopen week sprak boekdelen. Per 1 februari wordt een pakje sigaretten ook nog eens 20% duurder. Zal de vlam dan echt in de pan slaan? Op het Internet is er ook heel wat tumult geweest de laatste week.

De Stichting Rokers Belangen - al sinds 1993 actief – heeft het er eveneens druk mee. Zij komt op voor de rechten en belangen van de volwassen roker, en maakt zich sterk voor een samenleving op basis van tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers. Je kunt via hun website de verantwoordelijke politici bemailen (als dat nog wat uitmaakt): http://www.rokersbelangen.nl

De komende weken zal er nog heel wat gehamsterd worden, wordt voorspeld, maar ook dat het internet steeds meer uitkomst gaat bieden om deze ordinaire geldklopperij te ontlopen. Een pakje sigaretten in Roemenië is de helft goedkoper; wat is er nou makkelijker dan via het Internet sigaretten bestellen? De Telegraaf  meldde vorige week dat een slof sigaretten ‘fors goedkoper zou zijn’ via het Internet; prompt nam het aantal zoekopdrachten naar die goedkopere sigaretten toe. Het prijsverschil zou immers zo’n 43% bedragen. Per jaar zou dat een doorwinterde roken meer dan 600 euro schelen. Pakketjes met 8 pakjes zouden nauwelijks door de douane worden gecontroleerd. Maar het Parool meldde, dat zij toch via die site alsnog 16,79 aan accijns aan hun broek kregen.

Tientallen bedrijven zouden sigaretten aanbieden. Een nieuwe markt? Volgens De Telegraaf is het bekendste internetbedrijf, het Zwitserse http://www.yesmoke.ch. Jammer alleen dat de dollar zo hoog staat ten opzichte van de euro, want hun prijzen zijn in deze Amerikaanse valuta weergegeven. Naast sigaretten bieden zij ook Italiaanse wijnen aan en olijfolie en dat soort zaken.

De NRC tipt haar lezers eerder op http://www.cigarom.com een site helemaal in het Nederlands, waar de prijzen overigens in Euro’s en Roemeense Lei’s worden vermeld. 8 pakjes Camel kosten aldaar 6,64 euro. Dat is 83 cent per pakje! De verzendkosten bedragen wel 11,50 en dan nog, scheelt dat aanzienlijk!

Dat dergelijke sites niet altijd betrouwbaar zijn, is niet verwonderlijk. In 2001 was er een dergelijke proef vanuit Engeland, zomeldde toen de BBC. Slechts bij 3 van de 12 sites bleken de bestelde sigaretten ook daadwerkelijk aan te komen. Dus het is wel uitkijken geblazen, als je ergens je creditcard gegevens achterlaat.

Ik ontdekte nog een Nederlandse site http://www.budgetsmoking.com Ook daar kun je terecht mits je zegt 18 jaar of ouder te zijn. Want naar verluidt mag je 200 sigaretten belastingvrij invoeren binnen de Europese Unie. 1 slof kost op deze site 26 euro. Acht pakjes dus. Dat is 3,25 voor 25 kamelen. Dat scheelt nog steeds 55 cent per pakje. Volgens mij is dat evenveel als de huidige prijs in Luxemburg. En dat is nog geen 100 kilometer rijden van Maastricht. Samen met even aftanken kan dat een lucratief ritje zijn. (Budgetsmoking, ergo www.voordeligroken.nl, is sinds feb./mrt. regelmatig in opspraak, ook de consumentenbond verzamelt klachten e.d.. Raadpleeg derhalve in geval van twijfel altijd het Internet of dergelijke zaken inderdaad spelen, red.)

In Spanje is het bedrijf www.Discountsmoking.net officieel gevestigd. Naar verluidt is dit ook een grote leverancier in internetnettend Europa. Hun assortiment is inderdaad uitgebreider; je wordt er keurig netjes in het Nederlands te woord gestaan. Maar een slof van mijn merk was daar wel 65 cent duurder.  Ook hier kun je meer sloffen bestellen, maar die worden dan wel apart verstuurd.

Stivoro.nl, de antirooklobby in Nederland die zwaar gesubsidieerd wordt door de Nederlandse overheid, lag vorige week ook flink overhoop met de ‘Stofzuiger van het Internet’ de weblog http://www.Geenstijl.nl.
Die ontdekte namelijk dat de 950.000 aanmeldingen op Nederlandstartmetstoppen.nl waar de stichting zo mee schermde, schromelijk waren overdreven. Statistieken van de website wezen uit dat het werkelijke aantal eerder rond de 9500 ligt. Lezers van Geenstijl gingen vervolgens de directeur van Stivoro, Trudy Prins, per telefoon en e-mail te bedreigen. Waarop Prins dreigde met een rechtzaak. De weblog Geenstijl was daarop even uit de lucht, maar is nu weer online.
En ik kan je echt aanraden eens deze site te bezoeken. Hij staat bol van de smakelijke verhalen over ‘Pinokkio’ Prins (zoals zij nu steevast genoemd wordt) die met haar dikke 48 miljoen (!) euro subsidie Nederland van het roken probeert af te houden, en als een dom blondje probeerde deze weblog de mond te snoeren.
En als iets niet moet doen, is het dat. Want dan ben je het doelwit bij uitstek, en is het eind van dat ‘dispuut’ nog lang niet in zicht. Nogmaals, blijf deze weblog maar volgen, want dat doen heel wat internetters. Vorige week waren er zelfs meer dan 75 duizend! Zulke bezoekersaantallen hebben ze nooit eerder gehad. Met dank aan Prins.

Ik heb het al eens eerder gemeld. Een paar jaar gelden geleden kon je ‘goedkope sigaretten bestellen in Cuba’ via het Internet. Het bericht dat rokers vanaf 'begin april' goedkoop sigaretten kunnen kopen via internet, was toen groot nieuws. Het ANP, De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Spits, Metro, News.nl, Planet Internet, Nu.nl en WebWereld: allemaal besteedden ze er aandacht aan.
Het domein www.unitedsmokers.com meldde dat toen, maar dat staat nu te koop.  Binnen een paar dagen waren er ‘meer dan 50-duizend aanmeldingen’. Dat was in 2001 ‘een grap’ van www.unitedconsumers.com en hun site is wel nog in de lucht. Maar dit terzijde.

Of  je nu wel of niet sigaretten via het Internet mag bestellen. Kijk het zelf maar na, de Belastingdienst heeft voor alle internetbestellingen duidelijke richtlijnen.

Tot slot, nog even over het fabeltje dat meeroken schadelijk zou zijn. Vorig jaar meldde de gezondheidsraad dat, en het zou zeker duizend doden per jaar zou kosten. Wetenschappelijk gezien echter is daar helemaal geen correlatie tussen. Dat concluderen maar dan 80% van een 30-tal onderzoeken, aldus een artikel op www.meervrijheid.nl. De stichting MeerVrijheid.nl stelt zich overigens ten doel het vergroten van de individuele en economische vrijheid in Nederland en Vlaanderen. Zij willen en de belastingen en de wetten sterk verminderden. Ze zoeken de randen op. En zijn nadrukkelijk, politiek incorrect. Misschien wordt het langzaamaan eens tijd dat meer mensen dat worden in Nederland.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...