<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 10 november  '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
Roken?

In het jaar 2000 stierven er 5 miljoen mensen door roken zo is recentelijk in een onderzoek vastgesteld. Driekwart daarvan zijn mannen. Aan Aids sterven 3 miljoen mensen, dit even ter vergelijking, zo bkleek althans uit een recent BBC bericht van medio september.

Als kinderen moeten kiezen tussen een gsm of roken, dan kiezen de meesten voor een gsm. De beide samen zijn voor veel jongeren te duur. De gsm wordt een belangrijk middel in de strijd tegen het roken bij jongeren.
Tieners met een gsm, roken minder dan hun leeftijdsgenoten. Volgens de Britse onderzoekers zijn daarvoor twee redenen. De gsm vervult dezelfde rol als de sigaret: een gsm is tof, wie een gsm heeft, is "in". En daarnaast ten is ook een gsm uur. En als ze moeten kiezen is dat meestal voor de gsm. Meer dan de sigaret is de gsm een middel tegen verveling en eenzaamheid. Zo las ik in het Belgisch kindermagazine Kits.

Bovendien kan een gsm te voorzien van bepaalde software rokers van hun verslaving afhelpen, aldus een eveneens recent bericht van de al eerder genoemde BBC. Diverse series flikkerende pixels verschijnen dan op het display; volgens de psychologen verdwijnt hierdoor de zin in nicotine.
Ene John May van een de Britse Sheffield University heeft het idee via PC's getest met een aantal studenten. Volgens May kan het ook via mobiele telefoons werken.

Als je gaat zoeken dan kom je heel wat bronnen tegen. Zoals bijvoorbeeld: http://www.tobacco.org Zij verzamelen uit de hele wereld berichten die over het al dan niet roken gaan. Daar las ik bijvoorbeeld, dat uit research – weliswaar in Ierland – bleek dat 76% van de rokers wilde stoppen.
64% heeft het wel eens geprobeerd, maar is weer bezweken, en 76% is vastberaden het nog eens te proberen.  Dat zal bij ons niet veel anders zijn.

Het Amerikaanse Stop Smoking Center http://www.stopsmokingcenter.net heeft zelfs een gratis ‘quit’-cursus online staan. Iedere roker van waar ook ter wereld kan daar terecht. Via de site word je begeleid, en na een maand (hooguit 6) moet je een redelijk succes geboekt hebben. Enige kennis van de Engelse taal is uiteraard wel vereist.

Een persoonlijk stopadvies - op maat - kun je ook in Nederland krijgen bij Stivoro (zij zijn voor een rookvrije toekomst): http://www.stivoro.nl/stoppen/hulp/adviesopmaat/start.html

Er is ook een LIVE Rokersmeter op het Nederlandse internet. Bijna 700 roken zijn daar nu bij aangesloten. Je kunt niet alleen bepalen hoeveel sigaretten en geld je al bespaart hebt, en hoe lang je niet meer rookt, ook kun je in contact treden met lotgenoten en het leed delen. Kijk maar op http://www.rokersmeter.com/stoppers.asp

Of je volgens de Koran, c.q. de Islam mag stoppen met roken staat op www.Imaan.nl  Wie hun visie wil weten moet maar even via de Balkon-pagina doorklikken op mijn stuk van vandaag. Volgens de paus maken niet-rokers een betere kans om in de hemel te komen:  http://www.nietrokers.nl/n/n03099.html Dat melden de niet-rokers uiteraard.

Daarnaast wordt er ook heel wat geknipoogd op het internet. Kijk maar eens bij http://www.beginnenmetroken.nl Zij openen met een fraaie welkomsttekst: “Diep van binnen willen we allemaal een roker zijn. Zoals iedereen weet zijn rokers socialer, gezelliger en hebben een beter seksleven. Ondanks dat aarzelen veel mensen om te beginnen. Ze zien op tegen gewenningsverschijnselen of hebben last van koudwatervrees. Deze site is bedoeld om die mensen te ondersteunen. Droomt u er ook al jaren van om met opgeheven hoofd de rokerscoupe binnen te stappen? Aarzel niet! U kunt beginnen met roken op elk gewenst moment van de dag en op elke gewenste plaats.” En ook de rest van de site is het doorlezen waard!

Tegenwoordig staan er van die 'dodenadvertenties' op de sigaretten- en sigarenpakjes. Ik denk overigens dat die maar zijdelinks een effect op de roker zelf hebben, maar je kunt er ook leuke stickers, zoals ‘gerookt vlees houdt langer’ of ‘Roken bevordert de stoelgang’, als alternatief vinden op het internet, gratis wel te verstaan. Kijk maar op http://www.belastingvrijroken.nl Even een stickervel in je printer en afdrukken die pagina’s. Heb je zelf een leuke tekst, dan kun je die daar ook achterlaten. Anders vind je ook wel grappige versies bij http://www.holysmoke.nl. Zoals: “Zorg jij voor het condoom, neem ik de sigaretten mee.” 12 stickers kosten wel 60 cent… Op 1 juni zijn ze online gegaan en de dag erna hadden ze 65.000 hits! Holy Smoke is ‘een pretteam voor de aanmaak en levering van stickers’. Ik denk dat daar een paar studenten een aardige pint aan het bijverdienen zijn.

Wat de vorige week besproken Tuf-tuf club doet tegen de snelheidscontroles, dat doet Forces Nederland http://www.forces-nl.org tegen de anti-rook-lobby. ‘Een derde van de doden in de VS sterven door foutief handelen van de artsen’, aldus een artikel op die site (die overigens deel uitmaakt van een internationaal netwerk). Zij geven behoorlijk tegengas om het nog eens in Tuf-tuf termen te zeggen.

Hoe dan ook, de rokers die nog meer willen surfen kunnen bijvoorbeeld bij de startpagina voor sigaretten terecht http://sigaretten.pagina.nl, en het tegenkamp bij de http://stoppenmetroken.pagina.nl

Ik hoop dat het lukt als je stoppen wilt, en als, meld je dan wel even aan bij de ‘hall of fame’ van http://www.gestoptmetroken.nl.

Trouwens, de horeca is per 1 januari 2004 in principe uitgezonderd van de eis van de regering om een rookvrije werkplek te garanderen. De Koninklijke Horeca Nederland heeft recentelijk een stappenplan naar Engels voorbeeld voorgesteld. Dat is terug te vinden bij hun persberichten van 4 november jongstleden. Tenminste de helft van alle cafés en bars zouden zich in GB committeren aan een aldaar opgesteld handvest. Minstens 35% van hen zou een vorm van rookbeleid hebben die rookoverlast beperkt. Uit de resultaten blijkt, dat veel meer bedrijven zich houden aan het handvest, namelijk 63% en dat inmiddels 53% een rookbeleid heeft, die rookoverlast beperkt. Wie meer wil weten over dit Britse initiatief moet even doorklikken naar: http://www.airinitiative.com
 

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>