Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 30 mei 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
(Tegenwoordig trouwens ook 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).
 
Podcasting
Nieuwslezer Maarten Bonnemaijers tipte me laatst. De nieuwste loot aan aan de internetboom heet podcasting, ook wel 'almost live radio on demand' of 'radio a la carte' genaamd. Adam Curry stond mede aan de wortels van deze nieuwste internetfaciliteit. De term podcasting is een samentrekking van iPod (de draagbare MP3-speler van Apple), en broadcasting, aldus wikipedia. In internetland wordt podcasting als de allernieuwste hype gekwalificeerd.

De term is bedacht door Ben Hammersley die iets meer dan een jaar geleden, op 12 februari 2004 om precies te zijn, in de Britse krant The Guardian voor het eerst melding maakte van het fenomeen podcasting.

Podcasting staat voor een systeem waarin podcasters hun audio-bestanden met discussies, radioshows, muziekprogramma's, beschikbaar stellen via het Internet; samen met een news feed in RSS-formaat.

Deze feed verwijst naar hun MP3-bestanden en maakt het mogelijk dat geinteresseerden deze automatisch downloaden met behulp van podcast-aggregators of podcatchers.
Deze zetten die bestanden dan op je MP3-speler. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je het programma beluistert of bekijkt.

De huidige podcastscene heeft iets van de geest en het enthousiasme van de eerste radiopiraten. En er komen steeds nieuwe stations bij.

Vorige week dinsdag begonnen de eindexamens. En examenradio.nl is een site met podcasts en weblogs over de examens van VMBO, HAVO en VWO. Je kunt hier horen en lezen wat examenkandidaten, docenten en anderen van de examens vinden en je kunt er actief aan meedoen. Elke examendag maken ze podcasts over de examens van die dag.

Het sinds jaar en dag meest vooraanstaande radioprogramma over ontwikkelingen op en rond het Internet 'Radio Online' van de Tros (dat overigens iedere dinsdagavond tussen acht en negen op Radio 1 te horen is), is pas sinds twee weken (18 mei jl. om precies te zijn) ook als podcast verkrijgbaar.

BNN was overigens de eerste Nederlandse publieke omroep die medio december met podcasting startte, aldus nu.nl. Inmiddels zijn ook radiostations als BNR, Kink FM, Noordzee FM, de RVU, NCRV, Radio 538 en Teleac met podcasts actief.

Daarmee wil ik maar even aangeven hoe 'hot' en nieuw dit onderwerp is. Podcasting zou wel eens de trend voor 2005 kunnen worden. Het is een hype in spé!

Afgelopen week waarde het gerucht rond dat ook het populaire iTunes van Apple poscasting omarmt, aldus een nieuwsflits (Podcast support in iTunes update) afgelopen maandag op macfreak.org; dat zou wel eens de definitieve doorbraak van podcasting kunnen betekenen.

Trouwens, ook grote broer Microsoft omarmde deze maan het fenomeen. Tijdens de ontwikkelaarsconferentie MEDC2005 begin mei in Las Vegas, informeerden zij ook via podcasts, aldus Zdnet.be.

In de VS geeft al 28% van de iPod en MP3 gebruikers aan dat ze met regelmaat ook podcasts op hun speler zetten. We hebben het over zo'n tien miljoen gebruikers; de meest actieve gebruikers zijn tussen de 18 en 28 jaar jong, aldus een recent onderzoek van pewinternet.org.

Er zijn in Nederland tal van podcasts; uiteraard ook bijbehorende inventariserende websites die een overzicht bieden. Zo kun je via podfeed.nl al een redelijk aantal vinden; kijk anders eens bij podstart.nl. Ook via de site ipodder.org kun je eveneens diverse Nederlandse en Belgische podcasts vinden.

De allerlaatste nieuwe podcasts wereldwijd staan op audio.weblogs.com.

Daar las ik trouwens dat ook Radio Vaticaan (opgericht in 1931 en die inmiddels in 40 talen uitzendt), aan het podcasten is geslagen met hun nieuwsrubriek One-O-Five Live. Sterker nog, de 37-jarige priester Roderick Vonhögen uit Amersfoort - in het Bisdom Utrecht belast met de nieuwe media - startte begin maart de podcastwebsitecatholicinsider.com. De Telegraaf betitelde hem medio april als De Hogepriester van de 'podcasting'. De uitzendingen zijn in het Engels. Zijn initiatief prijkt inmiddels wereldwijd aan de top van de podcasts. Adam Curry heeft hem op weg geholpen.

De naam van deze voormalige MTV-vj, die al vroeg met het Internet aan de slag ging, wordt veelvuldig met podcasting in verband gebracht. Ook in de VS staat hij te boek als een van de mannen die aan de wieg stonden en die investeerders voor dit nieuwe fenomeen weet te interesseren, zie een bericht op investors.com. Curry zit achter het eerder genoemde ipodder.org en lanceert binnenkort (ook via satelliet) zijn podshow.com.

Het ipodder-script echter werd door Dave Winer geschreven. Hij beschreef de techniek om mediabestanden op te nemen in het RSS-formaat en automatisch te laten downloaden voor later gebruik. Dave Winer wordt gezien als de man die RSS heeft groot gemaakt. RSS is als 'ScriptingNews format' ontwikkeld in 1997 door Dave Winer bij Userland en in maart 1999 voor het eerst op grote schaal toegepast door Netscape (Dan Libby) bij My.Netscape. Met dit script kun je het laatste nieuws van derden automatisch in jouw site opnemen.

Winer ligt nu overhoop met zijn voormalige vriend Curry die recentelijk in Wired opperde dat hij het script had bedacht. Volgens Winer was hij daar verantwoordelijk voor en deed hij dat al in 2001, aldus webwereld.nl.

Of podcasting een logische evolutie is of dat er sprake is van een revolutie, belicht een artikel op informit.com. Het feit dat succes vele vaders heeft, wordt hier ook nog eens uit de doeken gedaan.

Hoe dan ook, iedereen kan een podcast starten. Hutspod.com bijvoorbeeld is een nieuwe Nederlandse site van de13-jarige (!) Jelle Bekirovic. Hij zet sinds kort elke week een nieuwe podcast online. Er zijn heel wat mensen jaloers op de url die hij verzon. Hoe je kunt beginnen met podcatching belicht hij ook op zijn site.

De BumaStemra is er nog niet uit hoe exact de rechten worden verrekend, aldus een bericht op Vpro's 3 voor 12. Dat er rechten betaald dienen te worden, net als bij radiocasting, meldt ook podcastinfo.nl. Het zal er op neerkomen dat voor elk nummer ongeveer 6 cent betaald moet worden, echter de BUMA weet nog niet hoe dit in het vat te gieten en hoe dit gecontroleerd kan worden.

Begin dit jaar startte L1 pas met internetradio en ook RSS is inmiddels beschikbaar. Wellicht is het een idee om 'alsdesodejus' nu ook podcasting te omarmen, als eerste regionale omroep in Nederland?
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...