<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 2 juni'03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Pinkpop

Toen ik op zoek ging naar de achtergronden van het Pinksterfeest ontdekte ik dat bij - het in deze uitzending al vaker aangehaalde - Meertensinstituut in Amsterdam het pinkpopfestival vermeldt staat tussen de niet-kerkelijke feesten... Kennelijk heeft Jan Smeets met zijn programma de schuttersfeestevenementen qua traditie geëvenaard.

Wist je trouwens dat ze in Zeeland en in de Zaanstreek ook een derde pinksterdag vieren? Op Walcheren gaan ze ringsteken en in Purmerend wordt op 'pinksterdrie' (zo noemen ze die dag) een veemarkt gehouden, aldus datzelfde Meertens. In Antwerpen schijnt komend weekend een van de grootste kermissen van Vlaanderen te staan. Maar hoe dan ook, Pinkpop staat dus na 34 jaar nu bij de grote volksgebeurtenissen vermeldt.

De nieuwe Pinkpop-site http://www.pinkpop.nl is er trouwens ook een die zich mag laten zien. Deze site is ontwikkeld door het Landgraafse internetbedrijf The Other Site; zij hebben werkelijk alle toeters en bellen uit hun creatieve toverdoos gehaald om bezoekers te amuseren en te informeren uiteraard. Neem er eens een kijkje, want naast uitgebreide informatie over deze ‘happening’ en links naar de artiesten en zo, kun je er ok gezellig ‘chatten’ en bovendien hebben ze als 'gimmick' een grappige ‘game’ bedacht.

Een spelletje waarbij een poppetje allerlei attributen moet vergaren in een doolhof. En echt honderden mensen hebben daar al aan mee gedaan. Echt iets voor de kids of nerds, want ik ben daar niet goed in (doe dat eigenlijk nooit spelletjes spelen; dit in tegenstelling tot mijn zoontje Sander van 8, want toen ik het hem liet proberen belandde hij pardoes op 462e plaats). Ik belandde na pakweg een kwartier ronddwalen ergens op plaats 562; toch niet zo slecht als je bedenkt, dat er met Hemelvaart al zo'n 3.500 pogingen waren meegedaan; dat aantal groeit dagelijks. Ga het ook maar eens proberen, de winnaar krijgt een of ander pretpakket; die wordt de vrijdag na het festival op de site bekend gemaakt.

Dat het Geleense Buro Pinkpop niet alleen van dit festival leeft, blijkt wel uit het feit dat zij zoals op hun site vermeldt staat eveneens het management doen voor artiesten als Raymond van het Groenewoud, De Nieuwe Snaar en uiteraard Jan’s persoonlijke vriend Urbanus. Maar dit terzijde.

Ben je trouwens op zoek naar informatie over dit soort festivals dan is de site http://www.graz.nl wellicht een prima startpunt. Meer dan 2,5-duizend potentiële festivalgangers komen daar dagelijks langs. En da's heel wat. De meesten overigens via zoekmachines. Kijk maar eens op hun Nedstat-teller. Die geeft je een beeld over de herkomst van. Maar goed. Hoeveel mensen de Pinkpop-site dagelijks trekt kun je niet 'publiek' achterhalen, er is geen teller; dat vind ik jammer, want in internetland is dat eigenlijk ‘not done’.

Trouwens het Eurovisie-songfestival werd door zo'n 100-miljoen mensen op TV bekeken, maar ook door zo'n 25-duizend mensen 'live' via het internet (zij kwamen het meest uit Zweden, Nederland en de Verenigde Staten); volgens de organisatie is dat een record in Europa. Er waren 5,4-miljoen pageviews die dag, aldus een bericht afgelopen vrijdag in nu.nl.

Naast die officiële en uitgebreide Pinkpopsite is ook de ‘Pinkpop’-site van 3voor12 van de VPRO een aanrader, voor wie het reilen en zeilen op de voormalige draf- en renbaan wil volgen (jarenlang was dat overigens de officiële Pinkpop-site). In '91 betitelde Planet Internet VPRO's-pinkpopsite al als een van de beste die het Nederlandse internet heeft voortgebracht. Een aantal omroepen werken nu trouwens samen op die site van 3voor12. Daar kun je ondermeer alles ‘live’ volgen; maar ook concerten achteraf nog eens beluisteren, en bekijken.
Bovendien kon je er stemmen  om jouw favoriete concert van Pinkpop 2002; gisteren is er al een uitzending geweest en nu zondag de 8e volgt deel twee, als opwarmertje voor de maandag.

Nog zo'n grapje. Je kunt je via de 3FM-site ook per sms via jouw gsm laten 'wekken' als jouw band begint via 'band-allert', dat kost je overigens wel 25-eurocent per 'wake-up call' bericht. Bovendien kun je daar nog gratis kaarten voor de maandag winnen als je tenminste weet dat de Amerikaanse blueslegende ook met Junkie XL optreedt.

Wil je trouwens tijdens het festival zelf via de radio op de hoogte blijven, dan is er een speciaal radiostation Pinkpop On Air in de lucht. Stem er komend weekend maar eens af op 107,9 FM want die zender is exclusief voor het festival 24 uur per dag in de lucht om een ieder van de meest actuele informatie te voorzien. Hoe ver het bereik van die zender is, werd me niet duidelijk, volgens mij is het gewoon een Radio3 frequentie. Via de nationale radiostations wordt er in totaal 29 uur ‘live’ uitgezonden vanuit Landgraaf; tel daar nog eens de 10 uur directe televisietijd op tweede pinksterdag bij op, en uiteraard wat 'Baak en consorten' hier bij L1 allemaal doen, de stations in het buitenland, naast alle speciale kranten en tijdschriften en internetsites, dan je moet wel beamen dat het toch een mediahappening van formaat is.

Het eerste Pinkpop-festival werkte met een begroting van nog geen 10-duizend gulden; da’s nu een begroting van meer dan 10-miljoen gulden, meer dan 4,5 miljoen euro; ook dat geeft al aan dat er heel wat in omgaat. Stel dat er inderdaad 50-duizend mensen komen die 100 euro betalen (da’s natuurlijk niet zo, een driedagenkaart kost 95 euro, en een dagkaart 59 euro, exclusief verkoopkosten), dan zie je dat je dergelijke toegangsprijzen wel moet hanteren om het verhaal sluitend te krijgen. Een pilsje kost 'maar' 1,66 euro (25 cl, drie bonnen kosten 5 euro). Da’s vergeleken met een gewoon glas bier van 20 cl in de kroeg eigenlijk best 'goedkoop'; dat komt vergelijkingsgewijs neer op nog geen 1,33 euro afgerond. Uiteraard zit in dat totaalbudgetplaatje ook sponsorgeld bij, maar het geeft aan dat de kosten voor een dergelijke happening immens zijn.

In ’99 waren er meer dan 4-duizend (!) medewerkers; waaronder heel wat 'vrijwilligers' die uit tal van verenigingen worden gehaald. Ik heb eens van Jan Smeets gehoord hoe het verenigingsleven in Landgraaf en omstreken daarvan profiteert; da’s echt ongelooflijk. Heel wat velden en lokalen, sporten en vrijetijdsverbanden zien door hun vrijwilligersinzet hun verenigingskas aardig gespekt. Maar dat vind je nergens in 'de annalen’ terug; ook niet op het internet.

P.S. Als je wil weten of het komend weekend ook droog blijft, dan wel hoe laat een eventuele bui te verwachten is, kijk dan op de Duitse site www.wetteronline.de in NRW (Nord-Rhein Westfalen) daar kun je de regenradar met een 'loop' van ondermeer de laatste 90 minuten actief - en gratis - volgen. Bij de Nederlandse equivalent www.weeronline.nl kan dat niet meer, daar vragen ze tegenwoordig 47,5 euro per jaar...

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>