Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 4 april 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
(Tegenwoordig trouwens 'live' via Internet te beluisteren, rond de klok van half elf).


 
Digitale Paus
Vandaag is het de officiële naamdag van de Heilige Isidorus van Sevilla. Hij werd in 1598 heilig verklaard, leefde rond het jaar 600 in Spanje en staat sinds 2001 bekend als de officiële beschermheilige van het Internet!

Hij was de eerste die een aanzet maakte tot het schrijven van een encyclopedie. Staat bekend als een van de eerste grote Spaanse literatuurschrijvers. Zijn omvangrijk werk Etymologiae omvatte twintig delen.

Waarom werd Isidorus de patroonheilige? De pontificale Raad voor Sociale Communicatie liet de Observatie Service voor het internet onderzoeken om voor het internet en soortgelijke technologieën om een patroonheilige te selecteren die het beste de idealen en belangen van computerontwerpers, programmeurs en uiteraard internet-gebruikers tegemoet kwam.

Welnu de raad koos voor de Heilige Isidorus. "De heilige die de bekende 'Etymologae' schreef, gaf zijn werk de structuur die lijkt op een database. Hij startte een systeem dat nu bekend staat als 'flashes'. Het is heel modern, ondanks dat het in de zesde eeuw reeds werd bedacht. Sint Isidoor volbracht zijn werk met grote samenhang: het is compleet en de onderdelen vullen elkaar aan. Aldus het isidorusweb.nl.

Dit is overigens de grootste webindex in de Benelux, toegewijd aan Sint Isidorus, met internetlinks, katholiek nieuws, informatie over maria, heiligen en spiritualiteit. En ook aldaar is een gastenboek waar men nu condoleances kan betuigen.

Gisteren maakte trouwens ook Roermond bekend dat er een register op het Internet is opengesteld, aldus de L1 nieuwsredactie: 'Het bisdom Roermond heeft een condoleanceregister op internet geopend voor de gisteravond overleden Paus Johannes Paulus II. Het register is via de website van het bisdom, www.bisdom-roermond.nl, te bereiken.' Uiteraard zijn er heel wat registers te vinden waar je een laatste groet kwijt kunt.

Rond Isidorus' zijn benoeming liepen overigens de meningen uiteen. Twee jaar geleden werd via het Internet een andere Heilige tot de populairste internetheilige gekozen. Volgens een stemming op een Italiaanse website www.santiebeati.it zou de Italiaanse priester Giacomo Alberione (1884-1971) die eer moeten toekomen. Hij stichtte de Sociëteit van Sint Paulus, die zich vooral toelegt op het verspreiden van het geloof door middel van stichtelijke lectuur.

Een andere strekking vond ik op rond die tijd op RKnieuws.net waarbij enkele kardinalen zich uitspraken voor de Heilige Gabriël. Hij was immers de eerste communicator, de eerste om een boodschap van redding te brengen, heette het.

Hoe dan ook, de zaterdagavond overleden paus Johannes Paulus II zal ook als de eerste paus die de computertechnologie omarmde de geschiedenis ingaan.

Eén jaar geleden nog startte het Vaticaan in de Verenigde Staten zelfs een sms-service waardoor gelovigen boodschappen van de paus dagelijks via hun GSM konden ontvangen, aldus het Amerikaanse Zd Net. Voor dertig dollar-cent per bericht kon men zich op zijn medelingen abonneren.

Het Pope John Paul II Cultural Center in Washington startte in 2001 een virtuele galerie waar heel wat heiligen op een digitale manier werden ontsloten.

Internetwatcher van het eerste uur Francisco van Jole van meldde in de zomer van 1994 in zijn boek 'De Internet-Sensatie, een reisverslag uit cyberspace: 'Zelfs de kunstschatten van het Vaticaan zijn via Internet op het scherm te toveren.' Da's iets meer dan tien jaar geleden dus.

Maar er zijn al eerdere berichten waaruit blijkt dat computertechnologie geen taboe was voor de paus.
In 1989 meldde hij tijdens de 24e Wereld Communicatiedag: 'Methodes om communicatie en dialoog tussen haar eigen leden te vergemakkelijken, kunnen verbondenheid en eenheid tussen hen versterken.' En 'In de nieuwe computercultuur kan de kerk de wereld eerder informeren over haar overtuigingen en kan ze redenen uitleggen van haar standpunt ten aanzien van een bepaalde opvatting of gebeurtenis.' Aldus rkkerk.net.

En nog steeds omarmt de kerk de nieuwste technologieën. De Vaticaanse bibliotheek bijvoorbeeld startte begin juli vorig jaar een actie om 1,6 miljoen boeken met een chip te voorzien, aldus RKNieuws.net. De 15e eeuwse bibliotheek integreerde een chip die met monitors aldaar communiceert, zodat men steeds weet waar een uitgave zich bevindt.

Die digitalisering en vooral de indexering van alle aldaar aanwezige informatie gaat nog zeker 40 jaar duren, aldus archeonet.nl. De bibliotheek van het Vaticaan behoort samen met de Bibliotheque Nationale de France en The British Library tot de top drie van de wereld.

De website van het Vaticaan www.vatican.va schijnt de laatste dagen af en toe moeilijk bereiknaar te zijn geweest. Het is natuurlijk nu het middelpunt van aandacht. Er is een Duitse, Engelse, Franse, Portugese, Spaanse en uiteraard een Italiaanse versie van. Archieven, musea en al het nieuws rond de katholieke kerk wordt via deze officiële website ontsloten.

Je kon via deze site ook een persoonlijk emailbericht aan de paus sturen, zijn emailadres: <johannes_paul_ii@vatican.va>.

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...