<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 14 oktober 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Limburgse overheidsites scoren matig

Drie weken geleden hadden we het over de nationale internetprijs van het Algemeen Dagblad. Vandaag hebben we het over de scores van overheidssites, de Webwijzer Award. Er is namelijk een aparte site waar je de rangorde van diverse overheidssites kunt volgen: Advies-punt-Overheid-punt-nl, zonder www ervoor.

Er wordt bijvoorbeeld bij gemeentes gekeken naar de zoek-, vind- en leesbaarheid. Daarnaast wordt er gekeken naar de bestuurlijke informatie. En een aantal thema's. Of de site ook interactieve en digitale diensten verleent. Dat soort zaken worden best diep uitgespit. Nu in oktober gaat men weer een balans opmaken.

De overall-prijs voor 2001 ging begin dit jaar naar de provincie Friesland http://www.fryslan.nl. Er waren eervolle vermeldingen voor de winnaar van het jaar ervoor Amsterdam, en diens bijna ‘buurman’ Wassenaar.

Wat blijkt nu, tenminste begin oktober? De provincie Limburg - site blijkt nu ‘bovenaan’ te staan bij de provinciecompetitie, samen met de winnaar van vorig jaarFriesland dus. Met stip op één.
Terwijl 'wij' vorig jaar nog met Brabant en Gelderland een derde plaats deelden. Ik heb altijd onze provinciale site 'om niet vooruit te branden' gevonden, maar moet nu echt toegegeven dat er nu een snel goed doorontwikkeld concept staat. Er schijnt ook veel geld ingestoken te zijn...

Kijken we naar de recentste scores van de gemeente-sites dan zien we Dordrecht nu aan de top. En heel opvallend: de gemeente Arcen en Velden neemt een zeer respectabele 7e plaats in. Een prima score van 88,5 punten. En ik moet zeggen het is ook een mooie frisse site.  Amsterdam is trouwens gezakt naar de 22e plaats. Verder zien we Gennep op de 34e, Schinnen op de 46e plaats, Roerdalen op de 83e, Stein op een gedeelde 90e rang en de gemeente Meerlo-Wanssum op een gedeelde 99e plaats met 71,1 punten. Een goede score.
Kortom, slechts zes Limburgse gemeenten bij de eerste honderd, zeg maar in de7+ groep, da’s niet zo best. Dat hadden er meer kunnen zijn. De gemeente Thorn staat ergens helemaal achteraan met gemiddeld 17,6 van de 100 maximaal te verdienen punten. Da's nog geen twee, om het eens in rapportcijfers uit te drukken.
Trouwens ook de grotere Limburgse steden doen het niet best. Weert heeft dan wel nog een zeven, Kerkrade al een zevenmin, maar Maastricht verdient maar een zesje. Venlo krijgt een vier. Heerlen en Brunssum een drie. En Roermond een tweeeneenhalf. Waarom zij overigens op Roermond-dot-com staan, is me ook een raadsel...

Kan het nog triester? Er zijn - zelfs vandaag nog - Limburgse gemeenten die niet eens een site hebben: Vaals, Venray, Susteren, Simpelveld, Sevenum, Onderbanken, Meijel, Maasbree, Kessel, Hunsel en Echt. Ben ik er een vergeten?Landelijk hebben 33 gemeenten hebben nog steeds geen site; daarvan zijn er dus 11 uit Limburg! Alaaf. Onvoorstelbaar, maar waar. Wel moet gezegd worden, dat die sites er wel aan komen.
Toen Van Boxtel met die inhaalslag begon - tweeeneenhalf jaar geleden - had 35 % van de 538 gemeenten een site; da’s nu al ruim meer dan 90 %.

Hoe dan ook, naast die overall-prijs - de Webwijzer Award - is dit jaar ook een Publieksprijs-versie ingesteld. Dus ook u kunt gaan meestemmen. Op http://www.burger.overheid.nl (nu wel dus met www ervoor), staat dat burgers nu ook mee ‘mogen’ stemmen. Nomineer daar jouw favoriete overheidsite en wellicht krijgen zij dat geldprijsje van tienduizend Euro!
De overall winnaar van die Webwijzer Award krijgt er overigens twintig!!! Dus de overheid bedeelt zichzelf kwistig. Geldbedragen die mijns inziens aan heel wat andere initiatieven beter zouden kunnen gebruiken. Maar goed dat gaat kennelijk zo met ambtenaren en bestuurders onder elkaar.

En of de relatie tussen ambtenaren en burgers verbetert door al deze sites? Het zal zeker het geval zijn. Heb je echte klachten over de soms moeilijk doende ambtenarij, en al jouw emailtjes helpen niet, kijk dan op Rechtspraak.nl hoe je jouw recht kunt halen of contact de onafhankelijke http://www.ombudsman.nl of desnoods diens Europese collega http://www.euro-ombudsman.eu.int. Ook zij kun je via het internet prima bereiken.  Anders kun je altijd nog bij de baanbrekende media zoals http://www.breekijzer.nl of Over de Balk terecht voor een minder orthodoxe aanpak.

Of er nu door het internet ook minder ambtenaren komen, blijft maar zeer de vraag. De Europese Commissie heeft nog altijd minder ambtenaren in dienst dan de gemeente Utrecht… en of de politieke erven van Pim Fortuyn de beloofde 25% vermindering gaan halen deze regeerperiode is ‘zomindest Fragwürdig’. Kortom, mijn favoriete overheidssite? Ik zou er geen antwoord op weten.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>