<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 20 januari 2003 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Open dagen

Eind januari is bij uitstek de tijd om de deuren eens open te gooien, heel wat studenten in spé twijfelen waar zij naar de zomer naar toe gaan en dus reizen zij het hele land af om op één dag een indruk te krijgen van hun potentiële vervolgopleiding. De kranten staan er vol van dus ben ik eens een kijkje gaan nemen of men ook op het internet hun kandidaat-studenten zo actief werft.

De afgelopen week, dit weekend nog, vielen mij de advertenties van het Arcus-college op. Het regionale opleidingscentrum voor oostelijk Zuid-Limburg. Ik weet niet of je die gezien hebt, ze zijn zelfs een paar jaar geleden met heuse tv-commercials begonnen, dus ik nam aan dat ook hun internetsite http://www.arcuscollege.nl eenzelfde sfeer communiceerde. En dat klopt ook. Meteen valt de nieuwe campagne op. Daar hebben ze enkele voorbelden van op de site staan. En het feit dat er inderdaad een open dag is, loopt als een advertentie onder aan de pagina. Tussen 10 en 15 uur kun je aanstaande zaterdag daar terecht. Ze hebben er speciale pagina’s aan gewijd, er rijden bussen rond tussen de verschillende scholen, maar erg uitgebreid is die informatie niet. Hun site is informatief. Beschrijvend. Maar niet meer dan dat. Ademen de commercials de sfeer uit van ‘skeelers en funboarding’, daarvan vindt je niets terug op hun site. Dat is meer een omschrijving zoals die in een subsidieaanvraag op zijn plaats zou zijn. Nuchter, duidelijk en vooral iedereen te vriend houden. Hoe hard men ook roept met studenten te communiceren, “het draait om jou…” is hun reclameslogan; men is die vergeten, toen men de site creëerde.

De Hogeschool Zuyd brengt het er niet veel beter vanaf, ietsie. Want meteen als je op hun site http://www.hszuyd.nl binnenkomt valt je op dat er allerlei voorlichtingsactiviteiten zijn. Via een korte beschrijving van hun opleidingen vind je meteen wanneer hun open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten zijn. Nuchter, duidelijk, maar net als bij het Arcus, niet echt wervend. Dat wat je al van de opleiding wist via je decaan, staat op de site nog eens duidelijk weergegeven. Méér is het niet.

Het jij wel eens van het ‘scheepvaart en transport-college gehoord? Ik ook niet, maar ook zij adverteerden het afgelopen weekend en dus heb ik ook hun site http://www.scheepvaartentransportcollege.nl eens bezocht. Ook hier weer keurige beschrijvingen van hun Vwmbo en Mbo opleidingen, maar dat je daar nu van warm loopt, nee... Maar goed zoals alle opleidingen gaan zij er van uit dat je wel weet wat men te bieden heeft, en daar is dan ook meteen alles gezegd. Ik snap niet waarom men niet met de potentiële leerlingen gaat communiceren. Sterker nog, ik kreeg dit weekend een beetje het gevoel van, ze hebben open dagen en schreeuwen dat van de daken, maar tegen wie men het heeft, weet men zelf ook niet. Of wil men niet laten blijken.

Business-school Notenboom daarentegen pakt de doelgroep beter bij de horens. Zij laten met iets meer verve zien welke mbo- en hbo-opleidingen zij verzorgen. Leerlingen vertellen waar zij mee bezig zijn, en ga zo maar door. Daar krijg je een iets leuker beeld van de opleidingen. Zij hebben vestigingen in Maastricht, Eindhoven en Hilversum en hebben op de landelijke tv-zenders commercials lopen. Hun internetsite communiceert ook meer dan die van eerder genoemde opleidingen. Kijk maar eens op http://www.notenboom.nl en niet de n vergeten. Ik snap trouwens niet waarom men het domein zonder n niet gelinkt heeft naar hun correct gespelde website. Leerlingen die nog niet zo goed kunnen schrijven kun je zo toch naar jouw website loodsen.

De Eindhovense School, kweekvijver voor jong talent, heeft een website met ‘flash’ gebouwd, dus dat belooft iets meer dynamiek. En die vind je daar dan ook. Duidelijk, informatief en snel. En dat is erg belangrijk. Klikken en de info krijgen, ook al heb je een langzame verbinding: http://www.eindhovenseschool.nl

En zo heb nog heel wat opleidingen bezocht. Mijn moraal van deze verkenning was, men laat heel wat kansen onbenut. De potentiële leerlingen krijgen een beeld maar of hen dat over de streep haalt. Commerciële jongens zoals Notenboom, beseffen beter waar zij mee bezig zijn. Klantgericht adverteren via het internet is iets waar men eigenlijk een goeie opleiding voor moest starten. Dus?

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>