Onderstaand verhaal werd maandagochtend 5 januari '04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
Nederlanders in het buitenland

In deze tijd van het jaar moet ik af en toe denken aan al die ‘overwinteraars’ die met het korten van de dagen voor een paar maanden zonnigere oorden opzoeken. Uiteraard is het Internet daarbij de rode draad naar het thuisfront.

Niet iedereen wil naar het buitenland; sommigen willen dat wel, maar twijfelen.
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen ontwikkelde voor ‘hoger opgeleiden’ een test en die kun je online doorlopen op de website van de krant Intermediair. Daar kun je - na het beantwoorden van 18 vragen - zien of je ook wel de juiste ‘bagage’ hebt. Hetzelfde blad heeft overigens heel wat praktische zaken over een buitenlandse carrière verzameld. Kijk maar eens naar hun dossier ‘Werken in het Buitenland’.

Nederlands meest geciteerde wetenschapper in het buitenland is Geert Hofstede. Hij was professor hier in Maastricht en werkte voordien als psycholoog bij IBM. Hij analyseerde gegevens van méér dan 100.000 mensen uit meer dan 40 landen.
Hij bracht de cultuurverschillen in kaart per land, keek daarbij naar de factoren: Machtsafstand, Collectivisme tegenover Individualisme, Femininiteit tegenover Masculiniteit en Onzekerheidsvermijding. Een en ander vond zijn weerslag in zijn boek ‘Allemaal andersdenkenden’, met als subtitel ‘Omgaan met cultuurverschillen’.
Ik ontdekte een samenvatting (in Word) van dat boek gemaakt door een student aan de Universiteit in Nijmegen. Het boek is een aanrader voor iedereen die graag over de grenzen verkeert/denkt.

Dat er heel wat Nederlanders onvrijwillig in het buitenland verblijven, is geen geheim en regelmatig in de media. In 1990 zaten er nog 650 Nederlanders vast in het buitenland, in 2000 waren dat er al 1180 en nu zijn het er meer dan 2200. De website www.prisonlife.nl is met name op dergelijke nieuwsfeiten gefocust. En het ondersteunen van diverse medelanders die vastzitten in landen zoals Thailand, waar bijvoorbeeld de Amsterdammer Machiel Kuijt, die eerst werd vrijgesproken, in november toch levenslang kreeg.

Nederland is een exportland. En de Economische Voorlichtingsdienst, beter bekend als de EVD, onderhoudt voor Nederlandse ondernemers die willen exporteren een informatie site waar je heel wat achtergrondinformatie kunt achterhalen: www.internationaalondernemen.nl.

Wist je trouwens dat er een speciale TV-zender is die het beste van de Nederlandse en Belgische televisie uitzendt via satelliet? BVN heet die publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN is een samenwerkingsverband tussen de Publieke Omroep (NOS), Wereldomroep en VRT. BVN-TV zendt dagelijks uit. De programmering wordt samengesteld uit het televisieaanbod van de Nederlandse en Vlaamse publieke en regionale omroepen. BVN-TV zendt uit in heel Europa, op de Canarische Eilanden, het Nabije Oosten, in de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, Zuidelijk Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Er keken ongeveer een half miljoen mensen in 2002.
Dat er heel wat Nederlanders in het buitenland verblijven, blijkt wel uit de cijfers die ik vond in het oorspronkelijke plan van BVN-TV bij de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen:
1. Jaarlijks zijn er 10 miljoen vakanties van Nederlanders in het buitenland.
2. Circa 700.000 geëmigreerde Nederlanders wonen permanent in het buitenland. Ruim de helft woont in Europa. In Noord- en Latijns-Amerika woont 20 %, in Oceanië (Nieuw Zeeland en Australië) evenzoveel, in Azië 2 % en in Afrika 6,5 %.
3. Pakweg 90.000 Nederlanders wonen semi-permanent in andere Europese landen (daar zitten dus de overwinteraars bij).
4. Circa 60.000 Nederlanders werken in het buitenland bij profit-organisaties en 12.500 Nederlanders studeren in het buitenland.

Trouwens ook L1 kun je nu via de satelliet ontvangen, kijk maar op onze website.

Er zijn natuurlijk ook heel wat Nederlandse clubs en organisaties in het buitenland. The Holland Ring staat daar met name op het Internet voor open. Een honderdtal is daarbij aangesloten. Trouwens ook voor buitenlanders die meer over Nederland te weten willen komen biedt dit internetnetwerk uitkomst, want er staan ook Nederlandse sites op die hen voorlichten. Ook de website www.eventhuis.nl biedt heel wat links naar dergelijke Nederlandse organisaties.

Nederlandse expats in Canada hebben in ’99 een netwerkorganisatie opgezet om het zakelijke en sociale verkeer tussen Nederlanders in hun buitenlandse standplaatsen te ondersteunen en te vergemakkelijken. "Dutch Treat”, zie www.dutchtreats.org, heet die organisatie die maandelijks borrels organiseert (Dutch Treat is een Engelse uitdrukking voor een feestje of uitstapje waarbij ieder voor de eigen consumpties betaalt).

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft meer dan 150 ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigingen bij internationale organisaties. Zij zijn verspreid over de hele wereld. Daarnaast bestaan er zo'n 360 honoraire consulaten.

Ga je echt een reis om de wereld maken, kijk dan op www.reisomdewereld.nl want daar staat heel wat informatie die je ook qua werk op de weg kan helpen. Uiteraard is het daarbij handig om af en toe naar Radio Nederland, c.q. de Wereldomroep te luisteren; ook die kun je via het Internet ‘live’ beluisteren. Zij bereiken naar verluidt zo'n 50 miljoen mensen per week. De BBC Worldservice telt drie keer zoveel luisteraars. Eén op de vier vakantiegangers luistert tussen juli en september elke dag naar de Wereldomroep in Europa. Daarnaast verblijven er naar schatting ruim twee miljoen Nederlandstalige in het buitenland.

En wil je tot slot drop of andere typisch Nederlandse producten nabestellen als je in het buitenland bent, dan kan dat via www.hollandbymail.nl. of bij de Familie Overzee (een passende naam trouwens) en hun webwinkel ‘Holland Feestpakket’. Bij hun links, vind je trouwens ook heel wat Nederlandse clubs.
 


N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...