<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 16 december 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
LVK online

Vorige week bezocht ik na de uitzending zoals altijd even de website van L1 http://www.l1.nl en toen viel mijn oog meteen op het LVK-geweld dat de komende weken weer gaat losbarsten. Daar ga ik het over hebben, dacht ik meteen. Vanavond tussen zeven en acht in het Henk Hover-programma ‘Plat-e-weg’ maakt de Stichting LVK immers bekend welke 60 liedjes zijn doorgekomen. Dit jaar zijn er maar liefst 260 liedjes ingezonden, een record, en een dertig koppige jury heeft dat allemaal moeten beluisteren. Stel je eens voor, 260 liedjes keer 2,5 minuut, da’s bijna 11 uur muziek, die je ook nog eens nooit gehoord hebt. Ik vind het knap dat ze dat in slechts twee zaterdagen kunnen bolwerken.
Maar goed, mijn verhaal gaat over Internet. Dus ik heb die LVK-site eens bezocht. En als ik eerlijk ben, is daar van enige progressie geen sprake. Het is geen visitekaartje. Al jaren trouwens niet, maar goed. Ik kom daar zo op terug, het verhaal wordt alleen nog maar triester als je bedenkt dat de ‘unofficial’ website voor het LVK er dit jaar niet meer komt. En dat vind ik echt bijzonder jammer.

Want de afgelopen drie jaar heb ik genoten van wat Jack, de 1e virtuele Wortelepin uit Blerick, allemaal publiceerde.
Wist je bijvoorbeeld dat hij de ringtones van diverse LVK-liedjes op zijn website heeft staan? Kijk maar eens op http://www.geocities.com/lvkinfo  en klik daar eens door, daar vind je voor jouw Gsm ‘Moele mosse kinne’ van Paul en Leo, maar ook ‘Vaan Eijsden tot de Mookerheij’ en tal andere klassiekers helemaal in codes uitgetypt, zodat je die als jouw ‘belletje’ kunt installeren.
Daarnaast vond je er info over de opzet van het LVK, MP3's en ga zo maar door. Ik vind het jammer dat de Stichting LVK niet met die enthousiasteling in zee is gegaan en ik wil ook bij deze alle luisteraars oproepen om zijn ‘oude’ site nog eens te bezoeken en meteen ook in het gastenboek een bericht achter te laten, want die man moeten we allemaal een virtueel hart onder de riem steken, want hij verdient het.
Die Jack maakte keurige statistieken, vermeldde alle teksten en perspublicaties en ga zo maar door. Zij site is nou een typisch voorbeeld van ‘eigen initiatief’ waar het internet bol van staat en die het internet sieren. Nogmaals, jammer dat hij het niet meer doet, een gemis voor Limburg en zeker voor het LVK. Misschien dat onze actie hem van gedachten kan doen veranderen, misschien dat hij het volgend jaar weer oppakt. Ondertussen blijft zijn "LVK info mailinglist" wel doordraaien, dus meld je daar ook meteen maar aan, als blijk van je support. En als hij niet terugkomt, dan hebben we bij deze toch 'de hoed getrokken'.

Dan rest nu nog alleen die officiële site http://www.stichtinglvk.nl. En zoals ik al zei, daar ben ik niet van onder de indruk. Integendeel. Deze site is weliswaar in het Limburgs, beter gezegd in ’n Limburgs. Da’s een plusje, maar daar is het dan ook mee gezegd. De opzet is bijzonder amateuristisch. Het ding laadt te langzaam. De lay-out is niet fraai, vergelijk het maar met die net genoemde officieuze site, ook van een amateur, maar met beduidend meer inzicht en vooral enthousiasme samengesteld. En dat, terwijl er zoveel mensen in het onderwerp geinteresseerd zijn.
Ik begrijp dat de Stichting het financieel moeilijk heeft, maar als ik zie dat op een ‘evaluatie’-dag 200 mensen komen, dan denk ik dat de Stichting LVK ook eens met de tijd moet meegaan en het internet moet gaan gebruiken om die culturele belangstelling verder te kanaliseren en te voeden. Maak dan virtuele lessen tekst- of muziekschrijven, creeer forums en dat soort dingen. Ik denk dat er animo voor is, maar ik kan me evengoed voorstellen dat als je met 260 inzendingen aan de slag moet, dat je dan andere dingen aan je hoofd hebt. Ben overigens benieuwd of bijvoorbeeld de genomineerden vanavond al op hun website staan, ik denk het wel.

Veel andere 'leedjes'-wedstrijden heb ik niet kunnen ontdekken, althans waar het internet een rol in speelt. Je hebt wel een nieuw initiatief in Parkstad Limburg: het 'Parkstad Leedjeskonkoers'. zij hebben zelfs al de url geregeld, maar als je ook op hun site gaat kijken, dan vind je alleen maar wat statische info, en verder nul-komma-nul dynamiek. Op 7 februari vind er een finale plaats in het Corneliushuis in Heerlerheide, maar dat ben ik niet via hun site te weten gekomen. Dat stond weer in het L.D. http://www.ld.nl aldus een bericht op de concertagenda van http://www.eropuitinlimburg.com/concertagenda.htm. Bovendien schijnt het zo te zijn dat men mensen wil laten stemmen via de pc en het internet, dus ik ben heel benieuwd hoe dat er straks allemaal uit gaat zien. Volgt het maar via http://www.parkstadleedjeskonkoer.nl. Nogmaals, daar kun je nu niks interessants of actueels ontdekken. En het is nog maar een paar maanden, niet eens.

Trouwens, ook over het 'Kinjerleedjesconcours' van L1 Kinjerkroam staat niets op het internet. Ik snap dat niet. Als je ziet hoe vroeg de jeugd al met het net bezig is; hoe weinig de ouders en opvoeders daar gebruik van maken, ongelooflijk.
Aan de andere kant worden er bakken met geld uitgegeven voor 'cultuurstimulerende initiatieven' zoals kunstkick, http://www.kunstkick.nl, trouwens die website dat 'het cultuurplein van Limburg' pretendeert te zijn, is in mijn ogen niet meer dan een alibi, zo van je moet wel een internetsite hebben. Daar gaat geen enkel leven van uit en het is eigenlijk, laten we eerlijk zijn, een veredelde startpagina in een fraai vormgegeven jasje. Je moet bijvoorbeeld even gaan doorzoeken om hun 'actuele' e-zine ueberhaupt te ontdekken. Dat is dus precies langs de verkeerde kant opgezet. Zet zo'n actueel item voorop, en lardeer dat met wat linkjes links en rechts. Het is dat ik daar een tweede keer terug ging, maar anders was ik al lang weggeweest en nooit meer teruggekomen. Maar dit terzijde.

Carnaval leeft op het internet. De beroemde site http://www.dit.is/carnaval van Hilde Widdershoven (bij Hilde kom je binnen en dan weet je meteen dat het vandaag nog maar 75 dagen en een aantal uren duurt totdat het weer carnaval is), trok in februari bijna 15-duizend mensen! Zij heeft nu méér dan 7.700 liedjes verzameld.

Tot slot, wil ik nog even terugkomen op mijn opmerkingen over de LVK-site en wat het zou kunnen worden. Begin dit jaar werd een website met de veelbelovende titel http://www.carnaval-interactief.nl met veel poeha gelanceerd, mede mogelijk gemaakt diverse carnavalsinstanties en ook door het nodige provinciaal geld. En dat ding doet het nog steeds niet - erger nog - er gebeurt ook helemaal NIETS! Het is werkelijk niet te geloven dat de provincie wel dit soort zaken ondersteunt, omdat een handige subsidie-aanvrager de weg weet, en dat het officieuze lvk-initiatief, verdwijnt omdat ze overal tegen muren aanlopen.

Hoe dan ook, ik ga vanavond wel luisteren tussen zeven en acht, want ook ik ben erg benieuwd welke liedjes om de eer gaan strijden dit jaar. En over 'carnaval op het internet' zullen we het zeker binnen nu en 75 dagen zeker nog eens hebben in 'Het Balkon'. Stuur me maar alvast de links van nieuwste carnavalsites naar het balkon@l1.nl
 
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>