Onderstaand verhaal werd maandagochtend 17 mei '04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Legaal downloaden muziek

Eén jaar Apple's Music Store. Apple meldt begin mei  dat "muziekfans een recordaantal van 3,3 miljoen nummers hebben gekocht en gedownload van de volledig vernieuwde iTunes Music Store, sinds de derde generatie recentelijk is gelanceerd.
Behalve de 3,3 miljoen gekochte nummers, hebben iTunes-gebruikers meer dan 500.000 gratis nummers gedownload gedurende de "Free Song of the Day"- actieweek (ter gelegenheid van het éénjarige bestaan van de Store). " iTunes heeft tijdens dat eerste jaar onze stoutste verwachtingen overtroffen en heeft tot een geheel nieuwe koers in de muziekindustrie geleid", aldus Steve Jobs, CEO van Apple.

De Nederlandse Auteurswet echter, werkt remmend op de groei van handel in breedband-audio- en videodiensten in Nederland. Nederland dreigt een land te worden dat zijn breedbandkopij en -content hoofdzakelijk importeert uit het buitenland, waardoor eigen producties weinig kans krijgen. Aldus streamingspecialist Stef van der Ziel in Planet Multimedia: "De auteurswet is zwaar verouderd. De wet gaat uit van afdracht per gebruik per kanaal, en de innende organisaties passen dit strikt toe."

Dat is ook de voornaamste reden waarom je nauwelijks legaal liedjes of cd's goedkoop kunt downloaden uit Nederland. Vorig jaar introduceerde Apple eerder genoemde downloadsite. Een faciliteit die echter exclusief voor de Amerikaanse markt beschikbaar was (als je wilt betalen, wordt jouw Amerikaanse adres gevraagd, omdat men daar de rechten regelde).
iTunes won trouwens bij de recente Webby Awards in de categorie muziek (zowel de jury- als de publieksprijs), ook in de categorie commercie kreeg de webwinkel een juryprijs.
Apple's iTunes bleek tot nu de meest succesvolle manier om digitale muziek aan de man te brengen. Voor 99 dollarcent per stuk verkocht Apple in de Verenigde Staten in het eerste jaar van het bestaan van de winkel circa 70 miljoen liedjes.

Intussen wordt er wel aan een aantal Europese projecten gewerkt, die wederom vaak op landenniveau worden afgeschermd. Je kunt als Nederlander bijvoorbeeld, niet bij een Duitse site muziek kopen, omdat de Nederlandse rechtenorganisaties daar niet klaar voor zijn.
Het gebruik van filesharing-programma's als Kazaa is in de Verenigde Staten op zijn retour, terwijl de interesse voor Napster en Apple's iTunes MusicStore groeiende is. Dit kwam begin dit jaar naar voren in onderzoek van ComScore en Pew Internet & American Life Project aldus Emerce.
Via Kazaa wisselen miljoenen internetgebruikers op grote schaal muziekbestanden uit en dat gaat ten koste van de winst die de platenmaatschappijen maken. Hun verdiende loon, denken veel mensen. De muziekindustrie spant om de haverklap rechtszaken aan. Tegen Napster, tegen Kazaa, tegen mensen die muziek aanbieden.
En initiatieven om een legale Nederlandse dienst in het leven te roepen zoals www.getyourmusiconline.com sterven een stille dood nog voordat ze echt begonnen zijn; niet op de laatste plaats vanwege een gebrek aan medewerking van die maatschappijen.

Het Spaanse bedrijf Weblisten verkreeg in 1998 de rechten om legaal mp3's van bekende artiesten en labels (Sony, EMI, Virgin ed.) via het Internet te verspreiden. Je koopt aldaar het recht om gedurende een bepaalde periode onbeperkt (!) te muziek te downloaden (een zgn. Flat Rate).
Je kunt kiezen uit een viertal mogelijkheden (ook vanuit Nederland):
1. BonoMusic. Daarvoor kun je een maand lang zoveel downloaden als je wilt uit de volledige catalogus van 150.000 songs. Kosten 33,00 euro.
2. BonoHit. Een maand toegang tot alle - nieuwe releases - van de afgelopen twee maanden voor 18 euro.
3. BonoWeekend. Vanaf zaterdag 0.00 tot maandag 9.00 onbeperkt je gang gaan met de volledige catalogus kost 16 euro.
4. BonoNight. Een nacht onbeperkt downloaden voor slechts 5 euro.
Nogmaals, het bijzondere van Weblisten: er zijn geen beperkingen! Je kunt zoveel downloaden als je maar wilt, en kunt daarbij kiezen uit een gigantisch aanbod: meer dan 140.000 songs!

Wil je niet naar Spanje, dan ben je op Rusland aangewezen. Allofmp3.com leek op het eerste opzicht een bedrijfje dat wat muziek online zette en dan illegaal verkocht. Doch blijkt dat dit bedrijf in orde is, en dat onder de supergoedkope muziekkosten geen addertjes schuilen. Deze website heeft van het Russisch Bureau voor Media en Digitale systemen een licentie gekregen om legaal muziek te verspreiden.
Voor 10 euro kan je enkele honderden liedjes op een legale manier verkrijgen. Het systeem om de muziek te downloaden is kien uitgewerkt. Van de meer dan 200.000 liedjes die beschikbaar zijn, is er telkens een 24 kbit versie te beluisteren als demo. Ook kan je zelf kiezen in welk formaat (mp3, Ogg Vorbis, ...) en welke bitrate (tot 384 kbit) je de bestanden wilt downloaden. Ze worden dus speciaal voor jou geëncodeerd.
Let wel, de reden dat deze bestanden speciaal gecodeerd worden, kan betekenen dat er een digitaal watermerk over de bestanden wordt gegooid, zodat men later bij illegale verspreiding kan terugvinden van wie de bestanden origineel waren. Aldus dcnet.be.

Als je breedband hebt, kun je sinds kort ook bij Planet terecht. Planet Internet introduceerde Music Stream eind vorig jaar. Vanaf 1 april kunnen alle Nederlandse breedbandgebruikers met de dienst Music Stream hun favoriete nummers legaal en veilig beluisteren, downloaden en op cd branden, aldus Planet. Eind vorig jaar introduceerde Planet Internet de dienst enkel voor haar eigen abonnees. Gezien het enthousiasme van gebruikers stelt de internetprovider Music Stream nu beschikbaar voor alle breedbandgebruikers via www.planet.nl/musicstream. De dienst biedt toegang tot meer dan een kwart miljoen muzieknummers in uiteenlopende genres.
Tegen betaling van € 7,49 per maand ontvangen leden elke maand duizend credits. Het beluisteren, downloaden of branden van muziekbestanden wordt eenvoudig afgerekend door middel van deze credits. Zo kost het downloaden van één muzieknummer tien credits.

Tijdens de CeBit meldde Sony dat men zich gaat storten op het legaal downloaden van muziek van het internet. In de Verenigde Staten is onder meer Wall Mart al actief op dat gebied.
Sony introduceerde een systeem dat vanaf juni (enkel) in Frankrijk en Duitsland gaat draaien. In Nederland komt men later op de markt. Maar dat kan - denk ik - nog wel even duren.

Meanwhile, gaat de Stichting Brein gewoon door met 'het opruimen van de (nog resterende, red.) illegale Nederlandse muzieksites'. Aldus een bericht op hun website www.anti-piracy.nl:
"Op donderdag 22 april is beslag gelegd op de computers van een aantal websites, waarvan 'Hunters Muzieksite' de populairste was (ongeveer 2000 bezoekers per dag). Via die websites waren honderden muziekalbums gratis te downloaden. Een dag eerder, op woensdag 21 april 2004, zijn om drie uur 's middags in een 14-tal woningen doorzoekingen verricht door de FIOD-ECD. Daarnaast verzocht men enkele universiteiten om gegevens in relatie tot de bekende IP-adressen uit te leveren."

In 2003 is de verkoop van muziek flink gedaald. In 2003 werd 32 miljard aan omzet behaald, en dat betekent een daling van 7,6 procent!
Voornamelijk in West-Europa heeft de muziekindustrie het moeilijk. Duitsland ligt ver boven het gemiddelde van Europa. De verkoop van muziek in Europa daalde met 10 procent, in Duitsland was dit maar liefst 19 procent! Aldus een bericht op Tweakzone.

Op diezelfde site staat een bericht dat: “Men op grote Amerikaanse downloadsites men soms meer betaalt voor een album dan voor de kwalitatief betere cd’s in de winkel. Dit bleek recentelijk uit een onderzoek van The Wall Street Journal.
Bij wijze van voorbeeld: men betaalt voor het nieuwste album van N.E.R.D. in de winkel 13,49 dollar, terwijl je bij iTunes 17 dollar neertelt voor de downloadversie. Een album kostte tot nu toe bij iTunes maximaal 9.99 Amerikaanse dollar, maar onder druk van de platenmaatschappijen is deze prijs opgevoerd, dat meldt althans The Wall Street Journal.
Dit jaar zijn er in de eerste drie maanden al 25 miljoen legale MP3’s gedownload, tegenover 19,2 miljoen in de laatste zes maanden van 2003! The Wall Street Journal trekt hierbij de conclusie dat de online muziekdiensten hoogstwaarschijnlijk de lage ‘lokprijzen’ langzaam maar zeker zullen laten verdwijnen.
 

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...