<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 1 december'03
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Koken

Toen ik me bedacht dat we het vandaag misschien zouden kunnen hebben over ‘het bereiden van lekkere gerechten’, de feestdagen komen er immers weer aan, ontdekte ik weer een schat aan sites, die weer eens illustreren hoe ongelooflijk gevarieerd het Internet is. Het krioelt ervan!

Ken jij de site ‘Koken voor klunzen’?  Nou, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het is, aldus de site ‘een weerslag van een twintig jaar gedeelde ervaring. Met simpele en iets minder simpele maaltijden, snel in elkaar gegooide maaltijden en rustig sudderspul, routineklussen en experimenten. Autodidact, noemen we dat.’
De maker – ene Martin van Dalen - kwam op het idee toen hij hoorde dat een bekende Nederlander alleen een ei kon koken; daarom begon hij aan deze site!
Daarnaast heeft hij ook een tweetal boeken uitgegeven: Het Hoe-bak-ik-een-ei kookboek voor mannen en Het Witte-bonen-in-tomatensaus kookboek voor studenten. Het idee erachter is eveneens: ‘Koken is geen zwarte kunst, en elke normale man kan het leren. En elke student al helemaal…’ De opzet is verbazingwekkend eenvoudig. Hij behandelt aardappels, groente, salades, vlees in het algemeen, pasta, soep en ga zo maar door. Ook culinaire rampjes worden toegelicht.
Kortom, leuk om eens door heen te bladeren en om ideeen voor vanavond op te doen. Een zeer informatieve site.

Dat je ook kunt koken met bier, zal iedereen niet onbekend in de oren klinken. Op de www.biercuisine.nl staan meer dan 300 (!) gerechten die met speciaalbieren vervaardigd zijn. Veel stoofgerechten met vlees of gevogelte worden verrijkt door 10 tot 15 minuten voor het einde van de stooftijd nog wat bier aan het stoofvocht toe te voegen. Maar pas op, door ineens te veel bier toe te voegen, kan het gerecht wat meer naar hop gaan smaken. Het wordt dus iets bitterder; ook daar zijn remedies tegen. Kijk maar op die site. Er wordt gewerkt met witbieren, fruitbieren, donkere en blonde abdijbieren, de tripel, geuze, amber(kleurige) bieren, bokbier, Trappisten, maar ook met gewoon blond bier. Han Hidalgo doet zo’n - zoals ik al zei - 300 met gerstenat bereide recepten uit de doeken.

De misschien wel grootste Nederlandstalige receptensite is www.smulweb.nl. Naar verluidt kun je in deze ‘community’ meer dan – let wel – 250.000 recepten vinden. Bij elkaar gebracht door heel wat internetters. Wil je daar gebruik van maken, dan moet je wel eerst jouw ‘accountnaam’ en ‘wachtwoord’ opgeven, met jouw emailadres uiteraard. Vervolgens kun je jouw favoriete keuken opgeven (van Afrikaans tot Zwitsers) en jezelf als ‘kok’ typeren, en dan verder grasduinen in deze schier onmetelijke culinaire bron. Wil je bijvoorbeeld zelf appelstroop maken, dan is de bereidingswijze binnen ‘no-time’ gevonden. De omschrijvingen zijn kort en bondig. Daarnaast worden drankjes, en restaurants belicht, en tal van culinaire evenementen. Handig zo voor de feestdagen.

De laatste tien, twintig jaar is Italiaans eten bijzonder populair; over de hele wereld is het dacht ik de meest verbreide keuken. De Italiaanse keuken wordt door velen gezien als de moeder van de Europese kookkunst, die gekenmerkt wordt door eenvoud. Zij vormt in feite een smeltkroes van tal van culinaire ingrediënten. Eigenlijk een bonte verzameling van allerlei Italiaanse regiokeukens.
De www.PastaSite.nl van de voormalige tennisster Linda Pannekoek - die sinds '91 op het internet actief - is absoluut de moeite waard om door te pluizen.
Voor nadere informatie over de Italiaanse kunst, de cultuur, de geschiedenis en Italië-reizen moet u bij BelPaese.nl zijn van Niek Jongeneel. Hij licht heel wat Italiaanse (kook-)termen en recepten toe; zoals gezegd in een breder kader. Eveneens van harte aanbevolen!
Voor de echte kookliefhebbers memoreren we 'Het Groeiend Kookboek'. Hoofdstuk elf doet het op z’n Italiaans (maar ook Grieks & Turks, Aziatisch, Spaans & Mexicaans en zelfs bizarre recepten zoals gebakken reptiel met krekelsaus, of apenvingersoep, staan er uitgebreid omschreven).
Ook bij ‘Marina’, oftewel www.recepten.net kan men de Italiaanse keuken verder verkennen; ook daar vind je tal van andere keukens. Echter, voor de echte Italiaanse smulpapen, die bovendien de taal machtig zijn, verwijs ik nog even naar www.mangiarebene.com. En alles over de Italiaanse wijnen staat op www.vinit.net (eveneens in het Italiaans).

Handig trouwens bij al dat kokkerellen is het www.foodlexicon.net. Kooktermen en begrippen in het Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Engels en zelfs Deens kun je daar achterhalen. Een site die is opgezet door Marg en Jos Sparreboom; waarvan bij deze akte!

Wil je boerenkool met sambal dan, biedt www.vegatopia.com uitkomst, het digitale dorp voor vegetariers. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Bij Dagblad De Limburger staan trouwens heel wat Limburgse gerechten.  Een uitgebreidere Limburgse site heb ik overigens niet gevonden. En ‘De Hollandse Pot’  verraadt heel wat andere typisch Nederlandse kookkunsten.

Binnen nagenoeg al deze pagina’s wordt naar heel wat links doorverwezen. Veelal kun je ook binnen die sites zoeken. Mocht je nu onverwijld toch iets niet kunnen vinden, probeer dan eens http://www.webchef.nl. Da’s een van de zoekmachines die naar verluidt op recepten gespecialiseerd is.

Kortom, koken & Internet, het kan niet op. Letterlijk en figuurlijk!
 

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>