<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 13 oktober  '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Internet kindermeisjes

Vorige week hebben we de schaduwzijde van het internet belicht; deze week wilde ik beschermende c.q. blokkerende software belichten die kinderen van deze schaduwzijde weghouden.  Speciale filterende programma’s die ervoor zorgen dat kinderen niet bij voor hen ongeschikte websites kunnen komen, zijn er te over.

‘Netnanny' is zo’n programma dat afschermt; misschien ook wel de bekendste die je voor bijna 40 dollar op het internet kunt kopen: http://www.netnanny.com. Een dergelijk programma kijkt of er op een pagina bepaalde woorden voorkomen, en als dat het geval is dan kan men deze pagina niet oproepen. Dan blokkeert die software jouw browser. Uiteraard kun je zelf zo’n woordenlijst beheersen en aanvullen met typische woorden uit jouw taal. Maar je kunt ook bekijken waar je kinderen zijn geweest. Er wordt dus een logboek bijgehouden. Alle geblokkeerde sites worden ook opgeslagen; met behulp van een password kunnen ouders zo ‘waken’ met het internetkindermeisje over het surfgedrag van hun kinderen.

Voor een zelfde bedrag biedt de Canadese firma ook een 'chatmonitor' aan. Chatten, het via het internet ‘praten’ is bij kinderen erg populair; denk maar eens aan die 31-jarige Amerikaanse marinier die met een 12-jarig Engels meisje een chat-relatie had; een klopjacht in Europa ontketende medio juli. Met een dergelijk monitorprogramma kun je de tijd beheersen dat men met elkaar praat; de inhoud in de gaten houden. Ook voorkomt een dergelijk programma dat kinderen persoonlijke informatie geven. Naast chat-omgevingen wordt ook de instant messaging service van AOL, en ICQ en noem maar op in de gaten gehouden. Varianten van chatboxen.

Een derde variant; wederom voor zo’n veertig dollar te koop, voorkomt dat er van die irritante popup’s en reclames tijdens het surfen zichtbaar worden, want ook van die mogelijkheden bedienen sexsites en wat dies meer zij zich rijkelijk. Dus voor zo’n drie keer veertig dollar/euro heb je jouw pc helemaal afgeschermd.

Netnanny is natuurlijk niet het enige programma. Even bekend is bijvoorbeeld http://www.cybersitter.com. Zij wonnen al vier keer de Award van PC Magazine. Men kan in een dertigtal categorieen aangeven wat geblokkeerd moet worden. En dit programma blokkeert ook – en zonder meerkosten – stoute chat’s en berichten. Dus, twee voor de prijs van een, ook veertig dollar overigens.

Een derde die steeds in deze rij wordt genoemd, is http://www.surfwatch.com ( je komt dan uit bij http://www.cyberpatrol.com) ook zij blokkeren sites en nieuwsgroepen, monitoren email en dat soort zaken; wederom tegen een zelfde bedrag.

In het jaar 2000 lanceerde de Evangelische Omroep ook een variant http://www.filternet.nl. Als je die link volgt kom je op de eo-site uit en daar staat alle informatie over dit ‘programma’ dat een ‘schoon’ internet garandeert. Maar filternet is eigenlijk een provider, daar kun je via het internet op; zij blokkeren pornografische en gewelddadige sites.

Zijn dergelijke programma’s nou ideaal kun je je afvragen. En dan moet daarbij gezegd worden dat dat deels het geval is. Veelal werken de filterprogramma's te goed. Ze blokkeren namelijk ook pagina's die gecensureerde woorden bevatten, maar verre van schunnig zijn. Zo staan onder meer pagina's over veilig vrijen, over homoseksualiteit en drugs op veel verboden lijsten. En dat terwijl die voor de surfende tiener juist van groot informatief belang zouden kunnen zijn. Het zijn dus conservatieve programma’s waardoor je bij bepaalde informatie dus niet meer kunt bemachtigen.

Uitaard kun je ook op het internet achterhalen welk programma, hoe werkt en dan een keuze maken. De Amerikaanse organisatie http://www.peacefire.org bijvoorbeeld is faliekant tegen en voorziet pc’s van software die die blokkers eruit gooit. Zij zijn principieel tegen dergelijke software omdat mensen en ook jongeren recht hebben op vrijheid van informatie; veel van dergelijke programma’s dat elementaire recht volgens hen aantasten. Cybersitter scheen een kritisch artikel verschenen in TIME Magazine te blokkeren. CyberPatrol een site over dierenrechten. Andere software blokkeerde weer pagina’s van anti-rassisten.

Kortom, het is aan te bevelen je eens goed te orienteren als je dergelijke software wilt installeren, want een ding is ook zeker, surfen wordt er niet sneller door. Het is toch een extra programma waardoor je pc meer te verwerken krijgt en het fenomeen vrijheid van meningsuiting en informatie moet ieder voor zich maar uitmaken, daar kun je moeilijk een lijn voor adviseren. Je kunt natuurlijk ook altijd bij jouw browser kijken welke sites en gelogd zijn. Iedere browser houdt bij welke sites bezocht zijn; als jouw kinderen bij sites zijn geweest die jou niet aanstaan, dat kun je in mijn ogen altijd nog beter eens met hen daarover praten. Ook is vaak bij een browser de content al filterbaar. Hoe dan ook, wat niet mag, is dubbel zo interessant. En kinderen hebben verstand, maar nogmaals dat moet een ieder maar voor zich uitmaken.

Tot slot, ook op de Nederlandse site  http://www.netkwesties.nl vond ik een artikel dat webfilters met elkaar vergeleek. Hun conclusie luidde: ‘webfilters bieden indrukwekkende technische mogelijkheden, maar hun zwakke punt blijft toch hun zwarte lijst met verboden sites: hoe is die lijst tot stand gekomen, zijn de site via een omweg toch te benaderen en - binnen bedrijven misschien wellicht het belangrijkst - zijn individuele uitzonderingen mogelijk? …Een slecht ingevoerde webfilter zal de productiviteit eerder verlagen dan verhogen…’ Bij http://www.ouders.nl staat een achtergrondartikel, welliswaar iets verouderd, maar toch met relevante informatie rond dit onderwerp, en bij  http://www.leren.nl staan een aantal links verzameld die je helpen in de eventuele keuze.

Voordat je dergelijke programma’s installeert, zou ik me eerst eens goed informeren en bekijken of ik een dergelijk kindermeisje wel in huis zou willen hebben.

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>