<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 21 oktober 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Erop uit met de kids in de Herfstvakantie

Zo de kinderen zijn weer een week thuis met de herfstvakantie. En nou? Wat ga je met ze doen, en kan het internet je daarbij überhaupt van dienst zijn? Ik ben eens gaan zoeken.

Bij Ouders Online (ouders-punt-nl) kom je niet veel verder. Kinderen-punt-nl is in dat opzicht ook vage site, bevat geen tips of een agenda, dus ik ben maar eens verder op zoek gegaan.
Allereerst naar de VVV’s (via het internet dus), later heb ik nog wat agendasites afgekluund op zoek naar sprankelende tips. Wat me opgevallen is dat er bijna geen actuele sites voor kinderen zijn, dus laar ligt wellicht nog een 'gat in die markt'.
Dus, er komen weer wat internetadressen langs vandaag. En die staan, zoals iedere week, allemaal op de L1-website bij ‘het Balkon van Limburg’.

Bij VVV-punt-nl staat onder het kopje ‘actueel’ een evenementenoverzicht, en daar weer binnen hebben ze een speciale sectie voor de kinderen. Dat klinkt veelbelovend. Nou, stel je daar verder niets bij voor, want het stelt ook niets voor. Welgeteld zes tipjes, heb ik ontdekt. Ik kon mijn ogen niet geloven.
Als je bij hun zoekpagina Limburg aanvinkt, dan vermeldt de Limburgse evenementenagenda maar liefst 28 items! Maar klik je door, blijkt het weer een domper te zijn, want dat zijn in voornamelijk beurzen in het MECC enzo. Daar word je dus niet wijzer van. Conclusie: de landelijke VVV helpt je helemaal niet ‘op weg in eigen land’. Niet met de kids althans. En dat terwijl de herfstvakantie bij uitstek de tijd van het jaar is om je eigen land eens verder te gaan ontdekken.

Bij de VVV Zuid-Limburg ligt dat weliswaar anders, maar ook verre van ideaal. Daar kun je in ieder geval wel 'een agenda voor oktober tot en met december' doorbladeren, maar echt handig en inspirerend is die site niet.

Via lekker-streepje-genieten-punt-nl (een fraaie URL trouwens) kom je bij de VVV voor Noord- en Midden-Limburg uit! Klik je daar door op de agenda voor deze week, dan vind je alle dingen die ‘open’ zijn, dus alle musea enzo. Op die enorme waslijst zit je ook niet te wachten.
Dus, al drie keer bot gevangen bij de VVV’s, en da’s eigenlijk best schandalig want, ik weet immers nog steeds niet wat te doen met mijn kids.

Dan doen hun regionale conculega’s het beter, bijvoorbeeld Eropuitinzuidlimburg-punt-com. Een site met toch heel wat bezoekers, rond de vijfhonderd per dag. Daar vind je ook tal van actuele tips en doe-activiteiten, naast musea en wat dies meer zij. Maar niet specifiek een zoekmogelijkheid voor kindvriendelijke activiteiten.

Bij Maastrichtnet-punt.nl, ook een prima site die sinds jaar en dag veel geraadpleegd wordt voor allerlei culturele activiteiten in en rond Maastricht, kun je wel op ‘kinderen’ gaan zoeken en dan vind je diverse kinderfilms, voorstellingen en activiteiten. Dus kijk daar ook maar eens.

Dat hebben ze ook bij de landelijke site Edufield-punt-nl begrepen. Daar kun je op het zuiden van Nederland inzoomen, ‘een dagje uit met de kinderen in Zeeland, Brabant en Limburg’. Edufield is een site voor ouders, die naast allemaal onderwijsinformatie, meer dan 200 suggesties voor een dagje uit met de kinderen in Nederland ontsluit.

Bij de site recreatief-punt-nl kun je ook op ‘Kinderen’ zowel als op ‘Limburg’ inzoomen. Op beide helaas niet. Er staan veel arrangementen op voor toeristen die een bezoek aan onze provincie brengen; misschien voor ‘ons’ minder relevant.

Dan maar nog eens bij andere landelijke ‘agenda-sites’ kijken. Bij Uitlijn-punt-nl kun je via het kaartje op Limburg inzoomen, en heel handig de agenda van de theaters raadplegen op zoek naar jeugdvoorstellingen, zoek op ‘Jeugd’ dus; met als resultaat zeven items.
De musical Nijntje wordt bijvoorbeeld morgen twee keer opgevoerd in Kerkrade. In Heerlen is er dan een speciale kindervoorstelling King Arthur. Woensdag hebben ze aldaar Poppentheater Dag en Nacht, en dan speelt in Weert de musical ‘Helden Op Sokken’ en Venlo muziektheatervoorstelling ‘Ik vlieg’, en zondag komen de ‘Dikke Zussen’ in Theater Landgraaf. Niet veel items dus, maar daar heb je wel wat aan.

Bij Museum-punt-nl staan alle musea. Daar kun je eveneens kiezen voor de optie ‘een dagje uit’. Rechts in de hoek staat bijvoorbeeld Maastricht met de actuele tentoonstellingen aldaar. Kortom, erg duidelijk.
Bij de tentoonstellingsagenda kun je Limburg selecteren en er verschijnen 14 actuele tentoonstellingen, en 68 musea. Dus een prima site.
Jammer wel dat er hier weer geen ‘kinderzoekmogelijkheid’ opgenomen is. En dat terwijl er toch heel wat musea zijn die speciale programma’s voor de kinderen bieden.
Wel moet nog gezegd worden dat zij een speciale sectie ‘Kinderweb’ hebben. Die is ‘verboden’ voor ouders en staat vol met items, spelletjes en informatie en, linkt weer door naar de Uitlijn-4-Kids. Echter daar vinden ze alleen maar informatie over dingen die in Amsterdam te gebeuren staan. Misschien moeten we een dergelijke 'kinderen voor kinderen'-variant ook eens voor onze provincie gaan initiëren?

Nogmaals raadpleeg de L1-website daar staan al deze sites keurig netjes gelinkt.

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>