<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 1 september '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Het internet deze zomer

Als het weer goed is, wordt er weinig geinternet; zo was het ook de laatste maanden. Toch is er in internetland een en ander gebeurd deze zomer; dat wil ik vandaag even de revue laten passeren.

Het belangrijkste nieuws is misschien wel het ‘verdwijnen’ van Netscape. Netscape is een browser die naast grote broer Explorer van Microsoft het jarenlang heeft volgehouden. AOL trok nu de stekker eruit; daarmee verdwijnt definitief een icoon aan het internetfirmament. http://mozillazine.org/talkback.html?article=3422

Mircosoft heeft overigens deze zomer echt alle registers moeten open trekken omdat een tot nu toe nog onbekende virusmaker alle Windows 2000 systemen en de XP-versie plat zou kunnen leggen met het zogenaamde blaster-virus. Naar verluidt zijn er toch meer dan 400.000 systemen getroffen. Ik las dat afgelopen vrijdag een 18-jarige jongen is opgepakt door de FBI die van dat virus de zogenaamde B-variant in omloop bracht; hem wacht nu een fikse straf. Wordt vervolgd in de media de komende maanden. Dat neemt niet weg dat ik toch internetten zonder een goeie virsusscanner als je met Windows werkt, echt onverantwoord vindt; niet alleen een bedreiging voor je eigen computer, maar ook voor die van al jouw kennissen. Mensen die een Apple-computer werken of onder Linux, een ander besturingssysteem, die hebben weinig of niets te vrezen van de virusmakers, dat zijn te kleine populaties. Dus, ga je het net op, zorg voor een goeie bescherming; zorg dat je mailtjes over zogenaamde rare dingen op je pc eerst even kortsluit, voordat je die rondstuurt aan je hele mailbestand. Dus, kijk altijd eerst bij http://www.virusalert.nl!

En dan de dood en het internet. Heb je het ook gehoord? Je kunt in Heerlen een crematie gaan bijwonen via het internet. Dat bericht verscheen in nagenoeg alle media in binnen- en buitenland. Op 1 november moet het zo ver zijn; tot die tijd moet je een en ander maar voor waar aannemen want een eigen site heeft het crematorium aldaar nog niet. Kijk maar op http://www.crematorium.nl
 

Het gaat trouwens goed met het internetgebruik in Nederland. Bijna twee van de drie Nederlanders twaalf jaar en ouder heeft thuis internet. Driekwart gaat maandelijks het internet op. Het meest internetten jongeren, hoger opgeleiden en mannen. Van de jongeren tot 25 jaar surft ruim driekwart wekelijks. Zo bleek uit nieuwe cijfers van het CBS http://www.cbs.nl

Een ander marktonderzoek bureau, Nielsen-Netratings http://www.nielsen-netratings.com onderzocht de populariteit van sportsites. En vaarbij scoorde Voetbal International het hoogst met zo’n 230.000 unieke bezoekers. Op een goeie vierde plek stond de website van Jos Verstappen. Hij scoorde ruim honderd duizend bezoekers; da’s echt veel!

De eerste is ook over de brug, de eerste internetsperma-baby. In Engeland beschikt de site http://www.mannotincluded.com over naar verluidt meer dan 5.000 donoren die lesbische en alleenstaande vrouwen aan een kind willen helpen; welnu deze zomer is de eerste boreling (10 pond, 2 ons) ter wereld gekomen.

Uiteraard heb je gehoord dat ze het illegaal downloaden van muziek willen gaan aanpakken; dat ze alsnog gaan proberen de auteursrechten te vergaren. Sinds begin augustus is er een Nederlandse site http://www.yeahronimo.com daar kun je naast je muziekbestellingen ook sportwedstrijden bekijken.

Ook sterren kunnen worden verhandeld. Vanaf medio september worden we gebombardeerd met een nieuw fenomeen, http://www.sterrenbeurs.nl. 150 Bn-ers bepalen hun waarde door in de media te verschijnen. Hoe het precies gaat werken staat op de site.

Tot slot nog een grap. Heb je bij de zoekmachine Google wel eens ‘waepons of mass distruction’ ingevuld als zoekopdracht? Engelse internetters hebben daar deze foutmelding op bedacht: http://www.coxar.pwp.blueyonder.co.uk
 

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>