Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 21 februari 2005
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).

Hiswa
Over een week loopt in de Amsterdamse RAI voor de 50e keer de Hiswa van stapel. In 1932 werd de Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport, kortweg HISWA, opgericht. Deze vereniging begon met de organisatie van de waterportbeurs. Inmiddels is die beurs aan haar 50e editie toe. Van dinsdag 1 tot en met zondag 6 maart 2005 kun je daarvoor in Amsterdam dus terecht. Prins Willem-Alexander opent. Er zijn meer dan 400 exposanten die het nieuwste van het nieuwste tonen.

Wist jij bijvoorbeeld dat - zoals je een routeplanner tegenwoordig in de auto hebt - dat je die ook voor op het water kunt krijgen? Je geeft bij de nautische routeplanner van Navigo aan waar je naartoe wilt, voert de specificaties van de boot in en binnen enkele seconden toont deze de vaarroute rekening houdend met alle belangrijke factoren zoals brughoogtes, bedieningstijden van bruggen en sluizen, brandstofstations, stroomsnelheden, etcetera.

Sinds begin deze maand kun je via het Internet nu ook kunt oefenen voor je vaarbewijs. Via www.VaarbewijsTest.nl kun je na dertig vragen bepalen of je al dan niet geslaagd bent.
Deze website van SideShow Media profiteerde van de kennis die men opdeed met een soortgelijke opzet voor golfers. De website www.GVBexamen.nl trekt zo'n 50-duizend bezoekers per maand.
De officiële site voor de kleine vaarbewijzen en zo, staat overigens op www.vaarbewijs.info. Sinds 1 april 1992 is het klein vaarbewijs verplicht voor niet bedrijfsmatig gebruikte schepen met een lengte van 15 meter of meer, en voor kortere motorboten die een snelheid van meer dan 20km per uur kunnen halen. Vanaf je 18e  kun je een vaarbewijs gaan halen.

Er zijn meer van dat soort sites in de nautische wereld. Zeilstichting Aeolus bijvoorbeeld wijd je met een Online Zeilcursus in. Ook Matthijs van Leeuwen van Scounting Niftarlake heeft een mini-cursus online staan, die je kennis laat maken met alle basisbeginselen van de zeilkunst. Alles over de theoretische achtergronden vind je op zeiltheorie.nl.

Bij het de website van het roemruchte National Geographic kun je vervolgens met al je opgedane kennis online, en interactief, aan de slag.Daar staat een heuse simulatie van een zeilrace. Heel mooi om te zien hoe een schip zich in de wind gedraagt.

Eveneens een informatieve site is de website www.vaartips.nl. Tips en wetenswaardigheden van schipper Cees voor beginners en (er)vaarders op binnenwater. Deze staat boordevol wetenswaardigheden. Daar staan bijvoorbeeld allelei tips die je helpen bij het aanschaffen van een boot. Ook de scheepvaarthistorie wordt er uit de doeken gedaan.

De Hiswa behartigt ook de belangen van de sector. Boten zijn een belangrijk Nederlands Exportproduct. De helfte van die export wordt overigens in Europa gerealiseerd. De watersportrecreatiesector levert zo'n 50-duizend arbeidsjaren in Nederland. Al met al wordt er jaarlijks bijna 4 miljard euro in Nederland alleen al in omgezet. Via die Hiswa-website kun je tal van dat soort kerngegevens achterhalen.

De onderwerpen die de consument op HISWA.nl terugvindt, variëren van praktische informatie over de HISWA en HISWA te water tot de mogelijkheid bijzondere watersportreizen te boeken.

In het exposantengedeelte staan alle gegevens voor deelname aan de beurzen overzichtelijk op een rij. De pagina’s voor leden van de HISWA Vereniging zijn opgesplitst in een open en besloten gedeelte. De leden van de brancheorganisatie kunnen voortaan 24 uur per dag de dossiers over de circa 250 lopende projecten van HISWA Vereniging raadplegen. Zij vinden er antwoorden op vragen over arbeidsvoorwaarden, belastingen, keurmerken, milieu, ruimtelijke ordening en scholing. Daarnaast hebben ze exclusief toegang tot de informatie van VNO-NCW. Ook de pers kan alle persinformatie aldaar achterhalen.

Uiteraard staan ook de noviteiten die op de beurs te zien zijn keurig gerangschikt. Op de officiële opening van de HISWA 2005 wordt bekend welke zeilboot en welke motorboot een jaar lang de eretitel ‘HISWA Boot van het Jaar’ mogen voeren.

De nieuwe website van de Hiswa is overigens met de technologie van Microsoft opgezet. Bij hun referenties kun je meer over de technische opzet van deze site achterhalen.

Er gaat zoals gezegd heel wat geld in die sector om. En als je een jacht wilt aanschaffen, dan moet je heel wat duiten optafel leggen. Linssen Yachts in Maasbracht behoort al jaren (opgericht in 1949) tot de absolute top in Nederland. Ook hun website maakt al meteen duidelijk dat zij in een internationaal vaarwater actief zijn. Naast een Nederlandse versie, is hun website ook in het Duits, Engels, Frans, Sloveens of Italiaans te raadplegen. Zij hebben ook video's online staan van hun pronkstukken.

Een viertal jachthavens in het Limburgse hebben samen één website. Via www.vareninlimburg.nl kun je de details vernemen en gebruikmaken van aanbiedingen om bij hen aan te meren. Bij een verblijf van twee of méér nachten, krijg je er een cadeau.

Naast de 50e Hiswa is Amsterdam medio augustus weer het nautisch middelpunt tijdens Sail Amsterdam 2005. Neem ook daar al eens een voorproefje.

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...