Onderstaand verhaal werd maandagochtend 6 september '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Huizen kopen & aanbieden

De afgelopen zomer heeft natuurlijk het Internet niet stil gelegen. Er zijn weer heel wat dingen gebeurd. Het meest opmerkelijke nieuws mijns inziens was de beursgang medio augustus van de bekende zoekmachine google.
Vooraf voorspelde men een opbrengst van 3,3, de feitelijke beursgang leverde Google 'slechts' een slordige 1,9 miljard dollar op. De aandelen werden uiteraard via het Internet verhandeld,ware het niet dat alleen de Amerikaanse markt daar gebruik van kon maken. De beide oprichters - begin dertigers - die 6 jaar geleden met Google begonnen, kregen uiteindelijk een slordige 43 miljoen dollar voor hun bedrijf... De totale marktwaarde van het concern ligt op zo'n 27 miljard dollar.

Goed, ik wil voortaan op maandagochtend één of twee opmerkelijke nieuwsfeiten kort belichten en daarnaast mijn regulier, vaak thematisch verhaal doen.
Deze week wil ik het huizen zoeken en aanbieden via het Internet belichten. Die ontwikkeling is eigenlijk nog niet zo lang geleden op gang gekomen. De belangrijkste initiatieven stammen immers uit de jaren eind 2000 en 2001. Ze zijn veelal rond de grootste makelaarsorganisaties opgezet. En je ziet een aantal overkoepelende en zelfstandige initiatieven. Uit onderzoek blijkt dat ruim 84% van de woningzoekenden primair via internet zoekt, las ik ergens, maar of dat klopt? Er wordt evenzeer beweerd dat 98% van alle huizen die te koop staan, op het Internet terug te vinden zijn. Er zijn inderdaad heel wat sites die de huizenmarkt bedienen. En niet alleen in Nederland.

Bij Immoweb.be kun je bijvoorbeeld in België zoeken, en op deze site kun je op de naburige Belgische provincie Limburg inzoomen. Er verschijnen dan tal van huizen aan de westzijde van ons Limburg.

Bij de grootste particuliere handelsplaats op het Internet, bij www.Marktplaats.nl, vind je wel wat particuliere aanbieders die (nog) geen makelaar hebben ingeschakeld. Toen ik keek, stonden er 'slechts' een kleine 4-duizend objecten op. Speurders.nl opende recentelijk 'de tegenaanval'; daar staan nu al bijna 10-duizend méér woningen die te koop staan op.

www.DIMO.nl (voorheen digimmo geheten) is naar verluidt het grootste onafhankelijke woonportal van Nederland en richt zich op de consument die op zoek is naar een andere woning. Het woningaanbod is afkomstig van makelaars, projectontwikkelaars en particulieren. Zo'n 25-duizend stuks. Ruim 4,1 miljoen on-line woningbezichtigingen per maand scoren zij. Zelf een woningadvertentie plaatsen kost € 79,00 voor 5 maanden en kan dan ook meteen gevonden worden via ZON, Lycos, Planet, Wanadoo en Zoek.nl. Dat zijn hun partners. 82% van de particulieren nemen overigens een makelaar in de arm binnen twee tot zes weken nadat ze een woning op die site hebben geplaatst. Dus bijten doen particulieren en makelaars elkaar op deze site niet.
N.B. Afgelopen zaterdag - ik had mijn bijdrage al rond - stond er in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger een artikel over Dimo getiteld 'Op huizenjacht met de muis' (van John Huijs),dat kennelijk Limburgse roots heeft. Ik heb vooralsnog de link op hun website niet kunnen vinden, wellicht is de krant zo nog op te duikelen.

Vereniging Eigen Huis is dé consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters. Enig in Nederland, uniek in de wereld. Zij tellen bijna 651-duizend leden! De leden van de Vereniging Eigen Huis www.eigenhuis.nl kunnen ook hun huis particulier aanbieden, zonder tussenkomst van een makelaar, ga via deze link naar de betreffende pagina en klik op 'Ik wil naar Uw huis op het web'. Het plaatsen van je huis op deze site kost 12 euro voor negentig dagen.

Soms kan iets interessants staan op het message-board bij huizen.org. Maar die faciliteit is wel erg onoverzichtelijk. Dat geef je snel op. Kijk ook eens bij huizenparticulier.nl Ook een website waar particulieren hun huis kunnen aanbieden.

De Woonkrant van De Telegraaf - de bijlage die iedere woensdag verschijnt - is natuurlijk 'big'. Op het Internet sinds 2000 www.woonkrant.nl de op één na grootste woningzoekenden-site van Nederland. Dat zal niemand verbazen. En zeker nu speurders.nl de oorlog heeft verklaard aan marktplaats.nl zul je zeker de komende maanden hun aanbod alleen maar zien stijgen.

De NVM is de grootste makelaarsorgnisatie van Nederland en telt meer dan 3.700 leden. Huizen van de nvm-makelaars staan bij: www.funda.nl Dit is veruit de grootste en meest bezochte huizenwebsite van Nederland, die overigens ook pas in 2001 begon. Er staan nu bijna 87-duizend woningen op. Funda telt nu méér dan 130.000 bezoekers per dag. De bezoeker bekijkt gemiddeld ruim 30 pagina's en is daarvoor 17 minuten op de website aanwezig. Dit resulteert in een gemiddelde van 5 miljoen pageviews per dag! Dit jaar verwierf Funda 'de usability award'. Een prijs voor de meest gebruiksvriendelijke site van Nederland.
Eind mei dit jara startte Funda overigens met internet-tv. www.Funda.tv kan iedereen gratis bekijken. De site bestaat uit inhoudelijke informatie over onder andere het kopen van een huis, locaties, trends en ontwikkelingen op de huizenmarkt; presentaties van koopwoningen en commerciële informatie. In juni ging bovendien funda Europe de lucht in.

De op één na grootste makelaarsorganisatie is VBO, de Vereniging Bemiddeling Onroerend goed. Daar zijn zo'n achthonderd makelaars bij aangelosten.
Hun objecten staan bij www.vbo.nl (zij fuseerden eerder met de aanbodsite www.huisplein.nl).

Het woningaanbod van de LMV makelaars (de Landelijke Makelaars Vereniging telt circa vijhonderd leden) staat bij hun eigen website www.lmv.nl (ergo bij www.huislijn.nl). Zij bieden maandelijks zo'n 13-duizend huizen aan

Kortom, er zijn nog al wat woningen te vinden. Daarnaast zijn er nog heel wat sites die het spel tussen vraag en aanbod op de huizenmarkt vorm geven. Maar het voert te ver die in dit korte tijdsbestek ook maar aan te stippen.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...