Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 6 december '04
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
 
Top horeca
De laatste weken was het weer regelmatig in het nieuws, het beste café, de beste cafetaria's, de nieuwste stand van zaken rond de sterrenrestaurants en noem maar allemaal op. Als geen andere sector lijkt de horeca in de weer - zeker nu de wintermaanden aanbreken en er heel wat af geborreld en gegeten wordt - om met behulp van top-lijstjes de publieke aandacht de vestigen op haar sector. Uiteraard zijn deze ook op het Internet terug te vinden; vandaag een inventarisatie van hun online uithangborden.

Bij Horecagids.nl vind je de complete top 100 van de cafés in Nederland volgens het wekelijks verschijnend vakblad Misset Horeca. Niet alleen de lijst van 2004, maar ook die van 2005. Je mag zelf het vergelijk dan gaan maken, want oude en nieuwe posities zetten ze niet bij elkaar, laat staan dat er links naar hun eventuele websites worden vermeld en hoe men tot die top 100 komt.

Ik las wel bij Zibb.nl dat de organisatie en publicatie van Café van het Jaar en de Top 100 in handen is van de redactie Misset Horeca en dat men let op zaken als gastvrijheid, sfeer en uitstraling, hygiëne, productbehandeling en de ondernemer/kastelein. Daar geven 'ervaren juryleden' punten voor.

Maar daarmee houdt het dan ook ongeveer op, wat het Internet betreft. En da's toch een gemis. Want heel wat klanten volgen de verrichtingen van hun café via het Internet en daar is kennelijk de sector zelf niet zo mee bezig.

Los van dit fenomeen zijn er ook websites die - een zogenaamde top - weergeven, een sprekend voorbeeld is de CaféTop 50 van 'de beste cafés op het internet: www.cafetop50.nl. Deze heeft nagenoeg helemaal niets met een serieuze top te maken. Het is een soort achterhaald advertentie-medium met links en daar is ook alles mee gezegd.

De restaurants doen het wat dat betreft iets beter. Op die eerder genoemde website horecagids.nl vind je bijvoorbeeld de complete top 100 volgens het blad Lekker. Wederom zonder links en dat blijkt ook het geval te zijn als je naar de website Lekker.nl gaat. Daar staan weliswaar de beste 10 omschreven met fraaie recensies, maar een verwijzing naar de websites van de zaken zelf, heb ik niet zo snel kunnen ontdekken. Dat mag je als geinteresseerde klant zelf uitvissen.

Ook Horeca Nederland biedt wat dat betreft op het Internet geen uitkomst. Zij verkiezen overigens samen met het blad Horeca Entree de meest markante ondernemer; daarvoor was café Pelt door Limburg genomineerd. Zij melden verder alleen zaken uit eigen keuken en that's it. De naar informatie hongerige consument heeft bij dit overkoepelend branche-orgaan verder niets te zoeken. Dat geldt ook voor het Horeca Branche Instituut.

En dan heb je het fenomeen Michelin-sterren. Kijk je bijvoorbeeld bij de dinersite.nl dan vind je wederom welke restaurant daarmee onderscheiden zijn, wel enkele maar niet allemaal voorzien van links. Daar moet je als ondernemer zelf voor zorgdragen. Overigens staan hier wel wat losse commentaren van toevallige bezoekers die de op deze website vermelde restaurants bezochten. En daar kun je iets mee. Uiteraard kun je via de officiële Michelin-site ook je weg vinden, maar dat kost je wel een paar muisklikken en wordt - neem ik aan - niet zo snel gedaan. Zoek je daar bijvoorbeeld op Ubachsberg dan kom je wel een fraai kaartje tegen maar komt niet in restaurant De Leuf uit. Daarvoor heb je het boekje nodig.

Ik vond trouwens bij Kies.com ook een overzicht van de Michelin's, maar dat was volgens mij allerminst actueel. Ooit erop gezet en je mag zelf uitzoeken wanneer. Ook deze site lijkt meer vanwege de advertenties en dinerbonnen of zo in de lucht te zijn. Geen aanrader dus.

Snackkoerier is het vakblad voor de cafetaria's. En ook zij brachten recentelijk een top 100 naar buiten. En zo kwam ik op Horecalink.nl, een onafhankelijke website voor de horeca en die niet verbonden is aan een organisatie of bedrijf. Deze website kan een aanvulling zijn voor iedereen die een relatie heeft met de horeca, staat er letterlijk. En zij geven misschien wel het best weer wat er beweegt in horeca-land, het is een soort weblog. Een pagina waar je - als je op zoek bent naar nieuwe signalen uit die sector - het best kunt starten. Daar vond ik ook die cafetaria Top 100. Zonder directe links, maar 'who cares'...
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...