<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 4 november 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Halloween

Binnenkort is het ‘Halloween’. We kennen de Secretaressedag en Valentijnsdag als twee typische voorbeelden van Amerikaanse feestdagen. Doch ook het Halloween-feest verovert steeds meer terrein; ook in Europa.
Halloween is in de Verenigde Staten bijna net zo populair als het Kerstfeest! Sinds ’95 zijn de omzetten bijna verdriedubbeld. Ze geven er per gezin ongeveer 44 dollar aan uit. Bijna zeven miljard dollar volgens ‘the National Retail Federation’.

Waarom is dat feest daar zo populair aan het worden?
Er worden diverse redenen aangegeven, zo las ik in ‘n Amerikaanse krant de Ventura County Star (de plaats Ventura ligt 63 mijl ten noorden van Los Angeles, red.), dat Halloween staat voor ‘fun’, plezier, dat het heeft niets van doen heeft met ‘elkaar cadeaus geven’, je eet alleen maar ‘junk food’ en vooral snoep oftewel ‘Trick-or-treat candy’. Er wordt meer snoep verkocht dan bijvoorbeeld met Pasen. Je kunt met Halloween je eigen creativiteit bot vieren op de mafste uitdossingen. Er is in de States eigenlijk geen ander groot feest na ‘the Fourth of July’; bovendien heeft iedereen vakantie.

Het is van oorspong een kinderfeest, dat aansluit bij de zogenaamde ‘nesting’-trend. Thuis leuke dingen doen met het gezin. Het hele huis wordt in stijl gedecoreerd met overal pompoenen en enge attributen.
De grootste pompoen ter wereld overigens, vind je op Pumpin-nook-dot.com en die weegt maar liefst 1337,6 pond. Bijna 660 kilo dus.
De kinderen leven er een hele maand naar toe. Het is een pretentieloos feest; waar overigens steeds meer volwassenen voor warm lopen. De helft van alle volwassen Amerikanen verkleedt zich. In het New Yorkse Greenwich Village bijvoorbeeld is er een heuse optocht, net als bij ons tijdens carnaval. Kijk maar eens op www.halloween-nyc.com.
De leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar geeft overigens het meest uit voor dit feest. En die leeftijdscategorie is voor marketiers natuurlijk bere interessant. Zij kunnen ‘nieuwe tradities’ eigen maken; zie aan, de cijfers zijn er naar.

Waar komt het fenomeen nou vandaan?
Als je het over Halloween hebt, dan denk je aan Amerika, maar het is eigenlijk van oorspong een Europees feestje. De Ieren die in de negentiende eeuw naar Amerika trokken hebben die traditie naar de States gebracht en daar in ere gehouden. En die Ieren hebben het weer van de Kelten. Volgens de Kelten begon het nieuwe jaar op 1 november, "Samhain" (uit te spreken als "sow-ain") noemen ze dat. Het einde van de zomer. De dag daaraan voorafgaand - de 31e oktober - wordt wereldwijd steevast als de dag van het Halloween-feest betiteld. En in die nacht hebben spoken, zombies en geesten het voor het zeggen. De kinderen gaan langs de deuren voor 'trick or treat', hetgeen zoveel betekent als "als je me geen snoepje geeft dan sleur ik je uit je huis en zorg ik er voor dat je familie je nooit meer terugziet!"
Onder meer bij het Meertens Instituut  (zij onderzoeken en documenteren de verscheidenheid van taal en cultuur) vind je een goeie beschrijving van het fenomeen.

Maar goed het internet staat er bol van. Meer dan duizend persoonlijke halloween-sites vind je via www.halloweenlinks.com. Overal vind je greetingscards en games, films, feesten, er komt geen eind aan. Van een frivool tot erg morbide. Kijk maar ook eens op Halloween-online-punt-com,op Thehalloweensite-punt-com  of bij Halloween Central.

In België zijn er eveneens meer en meer Halloween-initiatieven, maar in Duitsland heb ik het idee dat er nog meer aan Halloween gedaan wordt. Kijk maar eens op de Halloween-party-agenda voor Noord-Rijn Westfalen via Halloween-streepje-im-Rheinland-punt-de.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>