Onderstaand verhaal werd maandagochtend 20 september '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Haat

Je hoort en leest met enige regelmaat berichten dat groep x tegen groep y met geweld te keer gaat en dat het Internet daarbij een rol speelt. Vorige week nog werd een man opgepakt omdat hij Ayaan Hirsi Ali bedreigde via een forum bij Microsoft Netmeeting MSN na een televisie-uitzending, eerder deze zomer evenzo drie rappers, moslims roepen op tot een 'heilige' oorlog, fascisten groeperen zich en anarchisten smeden evenzo hun plannen. De Vrijheid van Meningsuiting?

'Liefde ziet scherp, haat scherper en jaloezie het scherpst, want jaloezie is liefde plus haat.'  Dat is Arabisch spreekwoord, dat ik ontdekte op een 'spreuken'-website van ene Marnix van Wijk. Haat kan enkel bestaan als er geen liefde en compassie is, las ik ergens anders. Doch kunnen haat en liefde naast elkaar bestaan? Zodra 'wij' het over 'zij' hebben, kan haat ontstaan. Het kan zich tegen een groep richten of tegen een persoon. Als die zij-groep abstracter wordt, overschrijden haatemoties makkelijk grenzen. Je ziet 'zij' dan niet meer als een mens of mensen, en dus ga je verder...
Vandaag wil ik die puur menselijke emotie - haat - eens de Balkonrevue laten passeren, want het lijkt erop dat er meer en meer haat via het Internet gespuugd wordt. Voor wie het vinden wil, kan het een gevaarlijke bron zijn, omdat het je verder leidt dan je normaliter zoudt gaan.

Wie Woodstock zegt, denkt automatisch terug aan de tijd van de flower power en vooral van 'peace en love'. Welnu, één van de meest omvattend inventarisaties van haat-gedreven websites komt uit die plaats.
Raymond A. Franklin verzamelt sinds jaar en dag allemaal sites, mailinglists, webrings, nieuwsgroepen en ga zo maar door, die door haat worden gedreven. Zie www.hatedirectory.com. En dat al sinds '96. Het is een historische overzicht. Het recentste pdf-document (dat trouwens sinds begin september beschikbaar is via zijn website) omvat pakweg maar liefst 120 pagina's boordevol links, zo'n 15 tot 20 per pagina (n.b. als je geen Adobe Acrobat Reader hebt, kun je die hier gratis downloaden).
In totaal 1500 tot 2000 links? Allemaal zijn ze aanklikbaar. Mensen die problemen hebben met het ras, de religie, het geslacht, of de sexuele geaardheid van anderen. Veel uit Amerika natuurlijk, maar ook heel wat uit de rest van de wereld. Je wordt er stil van. Zoals gezegd omdat je normaliter niet naar dit soort zaken op zoek gaat.

Uiteraard ontbreekt een lijst van de meest essentiële organisaties die haat op het Internet bestrijden niet, doch die omvat slechts één pagina. En dat steekt toch wel schril af tegen de de 120 die daaraan vooraf gaan. Doch ook 'de bestrijders' moet je met gepaste argwaan gadeslaan. De Anti-Defamation League bijvoorbeeld die het antisemitisme bestrijdt, neemt het op voor 'het volk van' Israël, doch toont weinig begrip voor de Palestijnse kwestie. Dat maakt die nuchtere inventarisatie van Franklin uit Woodstock alleen maar interessanter.

Dr. Albert Benschop verbonden aan de Universiteit van Amsterdam signaleert op de SocioSite: "Dergelijke websites zijn om meerdere redenen gevaarlijk.
Ten eerste is het internet een op zeer brede schaal gebruikt medium waardoor de verspreiding van de propaganda van haatgroepen niet meer beperkt is en gemakkelijk toegankelijk wordt. De propaganda van haatgroepen was vroeger beperkt tot verbale uitingen, pamfletten en boekjes. Via de internettechnologie krijgt nu iedereen gemakkelijk toegang tot de sites van de haatgroepen.
Ten tweede komen mensen die gemakkelijk beinvloedbaar zijn of zelf haatdragend zijn gemakkelijk in contact met gemeenschappen van mensen met gelijksoortige gevoelens en frustraties.
Veel haatsites richten zich op pubers die zij proberen te beinvloeden met gratis muziek (met sterke racistische teksten), met haat versies van computerspelletjes die bij teenagers populair zijn en met racistische varianten van figuren uit stripboeken en tekenfilms. Een aantal haatsites hebben speciale secties voor kinderen met racistische spelletjes en cartoons.
Ten derde zijn veel haatgroepen onderling met elkaar verbonden. Zij vormen een virtueel netwerk waarin informatie wordt uitgewisseld, strategieën worden besproken, wordt gerecruteerd en georganiseerd om een bredere beweging tot stand te brengen."

Uiteraard is haat een relatief begrip. Agressie ligt er dicht tegenaan; als je dat op een rij zet, openbaart zich een hele nieuwe reeks van sites die uiteindelijk in haat kunnen resulteren. Zo is er een startpagina-variant die eveneens een illustere verzameling agressie-factoren bij elkaar zet: agressie-factoren.pagina.nl
Daar staat eveneens een zwartgrijze collectie websites waar je - zeker als ouders - toch eens kennis van moet nemen. Want je kind tegen al dat soort foute ellende beschermen is onmogelijk; alleen als je er zelf weet van hebt, kun je gepaste maatregelen nemen. Niet dat die altijd werken, maar het blijft belangrijk daar toch stil bij te staan.
In dat kader kan ik iedereen aanbevelen eens bij Planet Internet naar Mijn Kind Online te gaan en kennis te nemen van de verhandelingen die daar staan over hoe je als ouder je kind op Internet kunt begeleiden.

Tot slot, kennelijk is Justitie steeds vaker op het Internet actief. Zeker als je zo'n arrestatieberichten rond Hirsi Ali leest.
Edoch ben gewaarschuwd, anoniem surfen kan nauwelijks. Alle sites die je bezoekt,  worden 'stiekem' opgeslagen. Heel wat pedofielen en andere zieke geesten zijn zo opgepakt, ondanks dat zij hun surf-historie wisten of de cookies uit hun pc haalden.
Een 17 jarige student Ward van Wanrooij ontdekte vijf jaar geleden al, dat alle namen van bezochte url's  worden opgeslagen in een 'geheim' indexbestand. Bij www.HulpNet.com/internet staat dat verhaal eenvoudig beschreven. Hij ontwikkelde toen ook een spider die een en ander aan het licht bracht. Ward studeert nog steeds 'computers' in Twente, kijk maar op: www.ward.nu.

Maar beter is het om het niet zo ver te laten komen dat Justitie gaat grasduinen. Dus, weet dat in principe de hele wereld via het Internet open ligt en ga daar op een gepaste wijze mee om; zeker als het om je kinderen gaat. Want tegen de tijd dat ze actief participeren in dit soort haat-sites, heb je al jaren verzaakt er echt iets tegen te doen.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...