<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 2 september 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Gratis internet of internet gratis

<Vandaag gaan we het hebben over gratis internet, kan dat eigenlijk gratis internetten?>
Gratis internet, dat klinkt goed he. Maar met dat je het uitspreekt dan heb je al een gevoel van ‘waarom gratis, daar moet ik zeker toch iets voor doen of zo?’.

Een leraar van me op de HEAO weigerde altijd al die gratis dingen en vroeg korting in retour. Ook als men zij van ‘u krijgt een jaar garantie’ dan zei hij altijd die garantie wil ik niet, ieder product moet goed zijn dus haal de garantie er maar af. Hoeveel scheelt dat?’ Ja, het is inderdaad zo dat gratis alleen de zon iedere dag op gaat en nog een paar dingen, maar er wordt altijd een wederdienst gevraagd.
Kijk als ik een site heb die gratis abonnementen aanbiedt dan bind ik duizenden zo niet honderdduizenden mensen aan me. Dat is net het zelfde als bij televisie. Als je maar een zo groot mogelijke groep aan je weet te binden dan ben je voor adverteerders interessant. En in de prijs van die producten zit ook jouw internet abonnement. Hun reclame-uitgaven. Gratis vind ik een raar woord, maar goed.

<Hoeveel aanbieders van gratis internet zijn en dan? En zijn die nou beter of slechter?>
Wil je weten of een internetprovider ‘goed’ of slecht is dan zijn er tal van sites die enquetes houden. Op http://www.providerenquete.nl/ staan de resultaten van een onderzoek dat door meer dan tweeduizend gebruikers is uitgevoerd.

Daaruit blijkt dat inbelabonnementen het goed doen. Het Noordlimburgse Plex staat daar zelfs bovenaan!  Met in de top verder MyWeb en Xs4all. Maar dat soort enquetes die worden door de ervaren internetters vaak ingevuld en geven dus een vertekend beeld. Want ergens staat in dat verhaal dat ADSL geliefd is, en dan weet je al dat dat geen gewone gebruikers zijn.
Kijk eens op de startpagina-variant http://provider.pagina.nl/ en je krijgt een hele lijst met internet providers. Met ongeveer een vijftigtal gratis aanbieders. Dus, er zullen er nog wel meer zijn. Ook die Ben Woldring heeft heel wat informatie verzameld op http://www.internetten.nl/.

Op http://www.providertest.org/ kun je ook de scores van die gratis internet providers napluizen. Maar over het algemeen, kun je stellen dat er prima gratis aanbieders zijn, als die bij jou surfgedrag passen. Studenten hebben vaak gratis providers.

Mensen die zonder die reclame en ongevraagde mailtjes willen internetten, en die een helpdesk willen bellen die geen 65 eurocent per minuut kost, die kiezen toch vaak voor een betaald abonnement. Ik volg de internetwereld nu al een jaar of acht of zo. Heb je trouwens enig idee hoe oud het web is? Nou dat bestaat een jaar of elf dacht ik. Tim Berners Lee heeft het www dus net pas iets meer dan tien jaar in het leven geroepen. Maar dit even terzijde. Ik zie dat heel veel mensen van de ene naar de andere gratis provider stappen. Men vraagt mij wel eens ‘moet ik gratis internet nemen?’ en dan antwoord ik altijd pak eerst eens een abonnement bij een kleine of vooral goed toegankelijke internet provider. Want een help desk is het aller belangrijkst. Dus ga zelf maar eens na welke providers goed daarop scoren. Of bel eens met Limburgse internet provider zoals die eerder genoemde Plex in Venlo, sorry Tegelen zelfs, Cubic Circle uit Simpelveld, CobWeb uit Geleen of Internet Limburg uit Beek. Om maar eens een paar namen te noemen.

<Maar is het niet zo dat gratis internet providers steeds meer op betaald overgaan?>
In de Volkskrant stond ergens zo een bericht, dat heb ik gezien ja. Maar dat stuk had meer te maken met het feit dat Hotmail en Microsoft hun adressenbestanden hebben opgeschoond. Heel veel mensen hebben zij die gratis providers een abonnenment en dus ook een email adres en die gebruiken dat dan vervolgens niet. Nou en daar hebben ze een stokje voor gestoken, je moet wel actief zijn anders word je afgesloten. En uiteraard is het zo dat bepaalde nieuwssites niet meer gratis zijn. Maar dan denk ik altijd, wie maakt er dan nog gebruik van? Kijk als de krant straks alles betaald gaat maken wat ze op het internet aanbieden, dan vraag ik me af wie er dan wel een abonnement op de internet versie pakt. Daar kun je uren over doorfilosoferen en geloof me dat dat bij menig uitgever ook gebeurd.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>