<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 27 mei 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Gezondheidssites

<Vandaag kijken we naar gezondheidssites. En dat is een thema denk ik dat vooral vrouwen aanspreekt. Zijn de dames eigenlijk wel op het internet actief?>
Nou en of. Uit een recent onderzoek van America Online (AOL afgekort) onder achtduizend Amerikaanse internetters blijkt dat de moeders meer internetten dan de kinderen. Zo las ik laatst op de nieuwsrubriek http://nu.nl
Volgens het onderzoek zijn vrouwen gemiddeld - per week - bijna 17 uur ‘online’. Amerikaanse jongeren (onder de 18) daarentegen slechts ongeveer 12 uur. Natuurlijk, het internetten vervangt voor een deel de telefoongesprekken, zeker 85 procent van de moeders gebruikt het internet om contact te houden of maken met vrienden of familie via e-mail of door middel van chatprogramma's. Winkelen en het plannen van familieactiviteiten is erg populair bij de moeders. Maar ook gezondheidssites.
In diezelfde nieuwsrubriek Nu.nl las ik dat in Nederland bijna zes miljoen mensen regelmatig op internet op zoek gaat naar informatie over gezondheid en zorg. De bezoekers van dat soort gezondheidssites zijn voornamelijk, u raadt het al, vrouwen. 71 procent van de bezoekers zijn vrouwen tussen de 25 en 40 jaar!
Dus het lijkt erop dat de vrouw des huizes zich steeds beter gaat informeren. Nummer 1 in de top 10 van de vragen over kwalen is het onderwerp ‘afslanken of vermageren’, op de voet gevolgd door ‘de overgang’. Het internet is natuurlijk bij uitstek geschikt voor dat soort ‘taboe’-onderwerpen. Je kunt zelf lekker annoniem jouw informatie bij elkaar zoeken.

Wie bij http://www.afslanken.com of bij punt-NL-versie kijkt, wordt belaagd met cursusprogramma’s en pillen. Zoek je met het woord afslanken, dan kun je blijven doorklikken. Het krioelt van de sites, maar als daar 20% van de moeite waard is, dan is het veel. http://www.vrouwenenovergang.nl bijvoorbeeld geeft informatie over vrouwen in de overgang. Er zijn diverse forums waar je terecht kunt met je vragen en er wordt ook hier heel wat informatie verstrekt.

<Zeg maar de huisartsen dan? Verstrekken die ook via het internet informatie?>
Ongeveer een kwart van de 6.700 huisartsen in Nederland is ook ‘online’ actief. Kijk maar eens op http://www.huisartsen.nl daar staan er zo’n 1700 verzameld. Volgens de online huisartsen, kijkt één op de vijf patiënten ook op hun site, maar dan gaat het vaak om algemene informatie zoals wanneer de spreekuren zijn of vakanties. Het maken van een afspraak is er veelal niet bij. En een consult per email, blijft natuurlijk een moeilijke zaak. Toch verschijnen er steeds meer mensen bij hun huisarts met een uitgeprinte internetpagina over hun kwaaltje, naar verluidt ongeveer 15 %. Maar daar moet je op het internet erg voor oppassen. Ik heb het al vaak hier gezegd, de betrouwbaarheid van de informatie op het internet is iets waar je zeer alert voor moet zijn. Zeker als je de afzender niet kent.

 <Gezondheidsvoorlichting is ook een taak van de GGD’s. Kun je daar ook online terecht?>
Inderdaad ook de GGD’s zijn actief. In Noord http://www.ggdnoordlimburg.nl en in Zuid-Limburg http://www.ggdzzl.nl hebben die sinds eind vorig jaar prima sites boordevol gezondheidsinformatie, van hoofdluis tot depressies. Sites die overigens landelijk aangestuurd worden. Bij de startpagina-variant http://ggd.pagina.nl vind je nog meer links rond dergelijke thema’s.

Wat me ook opvalt, is dat heel wat ziekenhuizen online actief zijn. De site Ziekenhuis-punt-NL bijvoorbeeld http://www.ziekenhuis.nl – het virtuele ziekenhuis - bundelt heel veel informatie, medische termen en ga zo maar door. En dat ondanks recente berichten dat er van de 33 miljard Euro in de zorgsector (dat is overigens 2074 euro per nederlander) slechts 1,7 procent aan ICT wordt uitgegeven. Bij het bedrijfsleven is dat naar verluidt 8,2 procent. Zo las ik deze maand in de internetnieuwssite Emerce http://www.emerce.nl/archives/magazine/mei2002/feature/13876.html Maar dit even terzijde.

<En de patiënten zelf, wisselen die informatie uit via het internet?>
Nou en of. Een hele goeie vriend van me wordt door de sluipmoordenaar kanker belaagd. En we hebben onlangs eens samen gezocht op ‘hersentumoren’, en dan weet je niet wat je allemaal tegenkomt.
Diverse patiënten onderhouden hun eigen sites! Ze mailen met lotgenoten, houden dagboeken bij, wisselen informatie uit over hun medicatie en ga zo maar door. Als je dat allemaal leest, daar krijg je het helemaal koud van, en tegelijkertijd zijn die informatiebronnen ook bijzonder hartverwarmend. Al die persoonlijke verhalen. Zij hebben - net als mijn vriend en ik - het hele net afgestruind en vermelden echt de belangrijkste links.

Ik noem tot slot twee aangrijpende sites. Een van een 12 jarig Limburgs patiëntje Danny Janssen http://www.dannyjanssen.nl die onder meer in Maastricht en Heerlen in behandeling is.

En de site van een Brabander Pascal Smits, die sinds 1996 in een evenzo keihard gevecht verwikkeld is en die de laatste dagen zelf niet meer de emails meer kan beantwoorden, omdat het niet goed met hem gaat. Kijk maar op http://www.carsearch.nl Bijna dertigduizend mensen bezochten die site. En nog steeds scoort die site - net als die van Danny trouwens - rond de honderd bezoekers per dag! Ook uit al die aandacht kun je troost, en vooral ook energie putten. Neem er maar eens een kijkje en stuur ze een mailtje!
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>