<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 3 november  '03  uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Geflitst!

Afgelopen maandagochtend onstonden er op de A2 aan beide kanten files omdat de mannen van de Hermandad op zoek waren naar overtreders van de wet, en dan met name die 'boeven', die ’s ochtends te snel op hun werk proberen te komen, want: dat mag niet.

Als je het archief van Dagblad De Limburger http://www.limburger.nl op het internet raadpleegt, dan komen er schokkende feiten aan het licht! Nou ja, even een paar getallen.
1. Begin september controleerde de Roermondse politie maar liefs 14-duizend auto’s en 5-duizend kregen een bon: kassa! Meer dan 30 procent, 'boeven'. 2. Diezelfde week deed men dat ook in het district Weert (al hadden ze daar niet zo’n goeie plekjes uitgezocht): want van de 55-duizend gecontroleerden, kregen er slechts bijna 4,5-duizend een verbaal, da’s nog geen 10%. Toch 'boeven'; ook kassa voor de staat uiteraard! 3. Half augustus werden in Sittard bijna 900 gecontroleerd en daarvan werden bijna 220 op de bon geslingerd. Ruim meer dan 20%; best goed dus. 4. In Amstenrade en Doenrade iets meer dan duizend en bijna 300 liepen tegen de lamp. Weer gelukkig pakweg 30%. Een kwart tot een derde van alle auto’s op de weg is in overtreding; dat kan natuurlijk niet. Die 'boeven' moeten bestraft worden…

Het loopt inderdaad de spuigaten uit. De politie haastte zich overigens de afgelopen week om te melden dat men niet meer in de spits gaat controleren op de A2 (want de publieke opinie mag zich niet al te zeer tegen hen keren). Want - en dat even tussendoor - snelheidscontroles hebben namelijk NIETS met verkeersveiligheid te maken, dat wordt door tal van studies bevestigd. Met name op het internet keren zich heel wat partijen tegen de cassierefunctie van de politieman en -vrouw in het blauw.
De ‘beruchtste’ en ook de meest uitgebreide is - let op de ondertitel ‘het front tégen graaierij langs de weg’ - oftewel de Tuf-tuf Club. Hun website http://www.tuftufclub.com staat bol van informatie over de successen van die mannen en vrouwen die over ons 'waken'.
Een nieuwjaarsbericht van de politie Limburg-Zuid bijvoorbeeld. Ze hadden 300-duizend prenten moeten uitdelen vorig jaar in 2002, maar het werden er maar 280. Het jaar er voor (we schrijven 2001), waren het er overigens nog maar 100-duizend. ‘We willen geen verbalenmachine worden’ luidde het welliswaar sympatiek op de nieuwjaarsrede, maar 'ze kunnen niet anders', want dat is in prestatiecontracten met het rijk afgesproken. Landelijk werden er maar liefst 9 miljoen bekeurigen uitgedeeld (waarvan 2-derde voor 'te snel'), het jaar ervoor nog maar een schampele 5,2 miljoen.

Het begon allemaal als een grapje begin 2000, en het liep vervolgens helemaal uit de klauwen: het fenomeen Tuf-tuf Club. Er is werkelijk geen actualiteitenrubriek die hen niet aan het woord liet. En hun site, wordt nu dan ook tussen de 4- en 5-duizend keer per dag geraadpleegd. Controles kun je gratis doorbellen, per i-mode en sms doorkrijgen op je mobieltje. Ze nemen foto’s van gemolesteerde palen; werden zelfs beschuldigd het publuik daar tegen aan te zetten. En ga zo maar door. Ze zijn overigens nu ook in België begonnen met het vergaren en communiceren van dat soort informatie.
Ik zei het al, het is een voorbeeld dat tegenwoordig heel wat wordt nagevolgd. Business News Radio meldt actuele controles door het hele land. Radio 538 zelfs via het info-systeem van je autoradio. Op het internet heb je bijvoorbeeld http://www.flitspaal.nl (zij halen wel nog geen kwart qua bezoekers). Net zo populair, zelfs iets drukker bezocht als de Tuf-tuf, is http://www.flitsservice.nl. Neem er maar eens een kijkje. Bij http://www.snelheidscontroles.com kun je ook onder meer je palmtop digitaal laten informeren. En bij http://www.boetes.nl vind je eveneens amusante berichten. Er zijn ook provinciale sites die over het flitsen gaan, in Twente, Gelderland en Friesland. En als je bij al deze sites de links verkent, kun je ook informatie over deze vorm van 'misdaadbestrijding' in het buitenland achterhalen.

Kortom, heel wat bronnen. Ik heb overigens ook geprobeerd bij de KLPD te kijken, dat lukte niet, en via de politiesite kreeg ik bij de KLPD zo'n klein lettertype dat ik zelfs niet kon lezen... Maar goed.
Wie echter, de politie met haar zware taak een beetje wil helpen, kan het beste naar http://www.opdebon.nl gaan. Want daar kun je op een grappige en vooral ludieke manier iemand een virtuele prent bezorgen, via e-mail uiteraard, namens het Korps Landelijke Internet Politie Diensten, Divisie Internet Mobiliteit. Dan krijgt jouw geadresseerde een ‘Kennisgeving middels internet’ met de woorden: “U heeft een ongeschreven voorschrift overtreden. De aanklager heeft u een sanctie opgelegd, die u binnen het onderstaande termijn dient te voldoen. Als u het niet met deze beschikking eens bent heeft u pech.” Ik zei het al een grapje.
Maar meer dan 300-duizend keer prenten uitdelen in Limburg-Zuid is echt geen grapje meer, maar pure geldklopperij.

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>