Onderstaand verhaal werd maandagochtend 28 juni '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frans Pollux).
La France & Le Tour

Komend weekend is het weer zo ver. Dit jaar start de Tour in de geboortestad van Karel de Grote. In het ‘Athene van het Noorden’, met de enige Franstalige staatsuniversiteit in België en een geavanceerd Centrum voor Ruimteonderzoek.
Ook wel het ‘Het Kleine Frankrijk aan de Maas’ genaamd; waar President Pompidou ooit zei: "Nergens heb ik de hartslag van Frankrijk zo sterk aangevoeld als hier". De stad van vermaarde schilders als René Magritte en Paul Delvaux, waar de schrijver Georges Simenon en geestelijk vader van commissaris Maigret opgroeide.

Wie meer over Luik wil weten, kan onder meer bij de website van de stad www.liege.be te rade gaan. Er zijn enkele Nederlandse pagina's, maar daarna is vooral het Waals de voertaal. Om maar eens een mooie beeldspraak te gebruiken.
En wil je meer over Georges Simenon weten – die trouwens aan vaders- en moederszijde Zuid-Limburgse ‘roots’ had (!) – kijk dan bij de Gazet van Antwerpen. Zij hebben nog een fraai Simenon-dossier online staan, waarin je dat ondermeer kunt nalezen.

Als je zo de officiële website van Le Tour www.letour.fr raadpleegt, dan kun je – naast alle info over de renners, de bergen, klassementen en ga zo maar door – ook alle twintig etappes (inclusief de proloog zelfs eenentwintig) via het Internet vooruitsurfen. Mocht je de Franse taal niet zo machtig zijn, dan kun je dat ook in het Engels allemaal nalezen.
De route die men dit jaar aflegt, is helemaal – ook aan de hand van links – gedocumenteerd. Men heeft voor het gemak het parcours in drie geografische gebieden ingedeeld. In een Waalse zone, met links naar plaatsen als  Luik, Charleroi, Namen en Waterloo. De Noordelijke zone met ondermeer Cambrai, Arras, Chartres, Châteaubriant en Parijs als aandachtspunten. En in een Zuidelijk gebied waar onder meer Limoges, Carcassonne, Nîmes, Valréas, L'Alpe d'Huez uiteraard en Besançon als etappeplaatsen verlinkt zijn.
Via deze website kun je naar deze en alle andere aankomstplaatsen doorklikken en vaak ook naar de plaatselijke VVV - le office de tourisme - zoals dat in Frankrijk heet. De Tour is natuurlijk een van de grote toeristische trekkers in Frankrijk. En Frankrijk is immers - nog steeds - het door Nederlanders meest bezochte buitenland.

Uiteraard is er ook een Nederlandse Tour-site. www.tourdefrance.nl zegt de enige echte Nederlandse te zijn; ook zij geven heel wat wielertechnische achtergrondinformatie.
Met een mogelijkheid om - als de Tour van start is gegaan - ‘live’ via een pop-up op de hoogte te worden gehouden van het allerlaatste nieuws uit het peloton.

Liefhebbers die dé Nederlandse tour- en wielerkenner bij uitstek  - Jean Nelissen - de loef willen afsteken, kunnen een kijkje nemen op www.tourdefrancehistorie.nl van Erwin van Manen.
Hij heeft deze site opgedragen aan ‘het mooiste sportevenement ter wereld’. En heel wat 'nuchtere feiten' op een rijtje gezet. Trouwens ‘de Neel’ bracht vorig jaar ook weer een boek uit: ‘De bijbel van 100 jaar Tour’. Zijn eerste, was tevens het allereerste wielerboek, en verscheen in '72 'De Vedetten van de Weg'. Maar dit terzijde.
Er zijn vanzelfsprekend heel wat sites die over ‘het land van Marianne’ gaan. Een paar die er uitspringen, laat ik nog even langskomen.

Wat te denken van ‘dé overlevingsgids voor vakanties in Frankrijk’: www.hurktoilet.nl! De francofiel Peter Koster uit Dordrecht gebruikt ‘het vermaledijde’ hurktoilet als de grote aandachtstrekker; geeft praktisch en hilarische tips hoe je droog en ongeschonden uit een dergelijke sanitaire voorziening kunt komen.
Daarnaast zijn er tal van andere ludieke tips te vinden, van de spelregels van het petanque tot taalwetenswaardigheden en beschrijvingen van de diverse Franse streken; en dat alles, gelardeerd met een bonte keur aan links.

Ben je trouwens op zoek naar Franse noviteiten, nieuwsberichten en wat dies meer zij, volg dan de weblog www.ladoucefrance.net (waar ook ondermeer de net genoemde Peter uit Dordrecht regelmatig bijdrages aan levert). Hij scant samen met andere redacteuren het Franse internet af naar opmerkelijke nieuwsberichten.

Een Limburgs echtpaar uit Stein valt eveneens op, als het om Frankrijk en Internet gaat. Zij gaan al jaren naar Frankrijk met vakantie en doen dat met name binnendoor (via de zogenaamde D- en C-wegen). Via www.frankrijkvakantieland.nl ontsluiten zij vele tips over het overnachten op kleine campings en leuke hotelletjes, het eten, vooral het eten, mooie wandelingen. Marian en Ruud Couwenhoven uit Stein informeren je daaromtrent breeduit. Er is zelfs een cd-rom. Zij waren in januari ook met een paginagroot artikel van Wiel Beijer in de beide Limburgse kranten te vinden.

Als het over de Franse keuken gaat, dan kun je uiteraard op tal van plekken terecht. In dit kader stootte ik op een Belgische receptenzoekmachine www.WebChef.be; die 226 Nederlandstalige (dus ook Nederlandse) receptensites voor je afzoekt als je op zoek bent naar de bereidingswijze van een of ander gerecht.
Op dit moment hebben zij zo'n 57,5-duizend (!) recepten in hun zoekdatabase opgenomen. Daar moet je dus altijd wel rake treffers vinden als je op Frans? Of Frankrijk zoekt. Uiteraard kun je daar ook voor de culinaire hoogstandjes van andere landen ‘de gebruiksaanwijzingen’ vinden.

Tot slot, zoek je naar huizen in Frankrijk, dan word je werkelijk overspoeld met zoekresultaten. Het krioelt van de makelaars en verhuurbedrijven; ook van Nederlandse afkomst. Het lijkt erop of iedere huizenmelker in Frankrijk tegenwoordig een site heeft. Het is een jungle.
Ik kan in zo'n geval altijd aanbevelen om bijvoorbeeld via de Franse Google eens aan de slag te gaan: www.google.fr in Franse sites en het liefst met Franse zoektermen uiteraard.
Zoek je met ‘louer’ dan levert dat daar meteen meer dan 800-duizend treffers op. Zoek je met ‘huren’ op deze Franse zoekhulp 'in de Franse sites', dan levert dat nog geen 20-duizend links op. Om maar even het verschil duidelijk te maken.

Eén jaar of vijf tot tien geleden was er een site geheten rent-a-holiday; die van origine Belgisch was en die heel wat kleinere Franse verhuurders aan zich wist te binden. Maar deze is sinds ’99 niet meer op het net. Tegenwoordig kom je dan bij www.villapolis.com uit; het concept van die oorspronkelijke site is overigens redelijk overeind gebleven. Alhoewel ik wel de indruk heb, dat nu vergeleken met toen de plaatselijke verhuurders meer en meer eigen sites zijn gestart. Dus, als je ergens iets zoekt, nogmaals probeer zo lokaal mogelijk ‘in te zoomen’.

De meeste francofielen kennen de Logies de France-gids wel. De meer dan 3-duizend hotel-restaurants staan eveneens op het Internet (en in het Nederlands): www.logis-de-france.fr
Bij Gîtes de France (www.gites-de-france.fr) zijn nagenoeg alle soorten van logies vertegenwoordigd; daar kun je naast een Franse, ook een Duitse of Engelse versie raadplegen.
Bij Châteaux et Hotels De France tenslotte kom je helemaal in feeërieke omgevingen terecht.
De officiële Franse toerisme-website heeft uiteraard ook een Nederlandse versie die je als startpunt voor de komende maanden kunt raadplegen: nl.franceguide.com.

 
 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...