Onderstaand verhaal van Marc Bosch werd maandagochtend 4 oktober '04
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Frank Ruber).


Digitale fotografie

Vanaf vorige week dinsdag tot en met gisteren was de Photokina - een van 's wereld grootste vakbeurzen voor fotografie - in Keulen en één thema voerde daar de boventoon: digitale fotografie.
Digitale fotografie is ondertussen een gemeengoed, mobiele fotografie bijzonder sterk in opmars en het aanbod aan beeldsoftware is reusachtig; alles versmelt. 'Imaging is more'
Zelfs Microsoft was er, voor het eerst, presenteerde een online printservice, nieuwe beeldsoftware en de handige foto-opslag en bewerkmogelijkheden van Windows XP. Kortom, fotoland is volop in beweging.

Voor de fotovakhandel verandert er veel. Vanzelfsprekend komen er andere producten in hun assortiment maar er is ook een tendens dat er weer méér foto's professioneel worden afgedrukt. De kwaliteit van een printje thuis is nog altijd een stuk minder en vaak ook duurder dan een goeie afdruk bij de vakhandel.
Werden er in 2003 in Duitsland nog 1 miljard prints afgedrukt, voor 2004 voorspelt men 1,5 miljard! Een aanzienlijke stijging. Ongeveer de helft van de afdrukken gebeurde nog thuis, maar dat neemt af.

Er werden daarnaast in Duitsland vorig jaar 4,9 megapixels digitale camara's verkocht en dat worden er dit jaar 7 miljoen. Moet je eens opletten wat er met de kerst allemaal gegeven wordt.

Zijn het nu vooral de kleine camera's die over de toonbank vliegen, de digitale spiegelreflexcamera's zijn echter dé trend voor de nabije toekomst, de groeiverwachtingen zijn enorm; de handel heeft daarvoor heel wat bijbehorende accesoires.
Kleine camera's zijn eigenlijk al passé, want vorig jaar al werden er wereldwijd méér gsm's met een ingebouwde camera verkocht dan hun digitale broertjes zonder belmogelijkheid. En hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe meer afdrukken zijn gevraagd.
Een beetje gsm-camera zit nu al makkelijk op 1,3 megapixels, daar krijg je best een redelijk beeld al mee; doch dat wordt binnen afzienbare tijd 3. Dus meer prints.

Uiteraard heb je daar ook weer opslagmedia voor nodig; ook de capaciteit van die piepkleine memory-cards wordt alsmaar groter. Aldus een van de best positieve berichten van de Duitse fotovakhandel.  In Nederland zijn die geluiden niet anders.

Het Nederlandse professionele WINmagazine onderzocht deze zomer nog de prijzen van de online print-services. Foto Quelle kwam daarbij als beste uit de bus. In november komen zij met een vergelijkend onderzoek waarbij ook de kwaliteit wordt meegenomen. Ook zij hebben uiteraard tal van noviteiten vanaf die Photokina op hun website gezet.

Het consumentenprogramma Kassa bekeek recentelijk ook in een test de afdrukken digitale foto's. Zij bekeken afdrukken bij 20 verschillende websites en 4 verschillende fotozuilen/fotokiosken. Bij veel websites kun je behalve ‘gewone’ foto’s ook bijvoorbeeld mokken, t-shirts, muismatten en puzzels bestellen met daarop je eigen foto.

Er wordt veel gesproken obverde kwaliteit. De kwaliteit van een digitale camera heeft alles te maken met de hoeveelheid megapixels (en de lens natuurlijk).
De beeldinformatie op een 35 mm kleurendia is vergelijkbaar met een 4320 x 2880 pixels grote digitale foto van 12,4 megapixels. Foto’s kunnen zonder kwaliteitsverlies bijvoorbeeld op een A4 pagina worden afgedrukt.

Een digitale camera legt afbeeldingen vast met een lagere resolutie en minder beeldinformatie. De grootte van de afdruk moet kleiner zijn om dezelfde kwaliteit te behouden. Een 1,3 megapixel foto kan op 8 x 11 cm formaat worden afgedrukt en camera’s van 2,1 megapixel kunnen afgedrukt worden op het formaat van 10 x 15 cm. De 3,1 megapixel camera’s leveren nog uitstekende kwaliteit in het formaat 13 x 18 cm.

ZdNet.nl publiceerde in juli een grote test van maar liefst 50 digitale camera's, alle compactcamera's van instapper tot 8 megapixel types; ingedeeld in vier categorieën: 200 tot 350 euro; 350 tot 500 euro; 500 tot 750 euro en meer dan 750 euro.

Er zijn heel wat pagina's waar digitale camera's worden getest. De Digitale Fotografie Informatie pagina www.dfip.nl is een goed startpunt, of Dave Etchells' www.imaging-resource.com, maar ook bijvoorbeeld bij www.kieskeurig.nl vind je handige ervaringen van en door consumenten. Want de prijs alleen, zegt immers niet alles.

Heb je het over fotobewerkingssoftware, dan kun je ook alle kanten op. Probeer het eerst eens met de gratis versies, die er ook in overvloeg zijn, kijk bijvoorbeeld maar eens op www.dedigitalerevolutie.nl.

Maar een en ander heeft natuurlijk alleen maar zin als je ook in staat bent fraaie kiekjes te maken. Uiteraard zijn er websites die je de basis-principes van het fotograferen duiden.
Fotograaf Wim Wiskerke verzamelde heel wat links waar je online terecht kunt. Kijk ook eens bij de lessen in fotografie van voormalig docent Ruud Roos aan de kunstacademie: fotoroos. Want deze basisprincipes helpen je in ieder geval op weg om betere platen te maken. Digitaal of analoog.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...