<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 18 november 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
 
Firewall beschermt tegen ‘Hackers’ of ‘Crackers’

De Amerikaanse justitie (lees het maar na op www.cybercrime.gov) klaagde vorige week een 36 jarige werkloze Brit uit Londen aan, die in maar liefst 92 computers heeft ingebroken van onder meer het Ministerie van Defensie en de NASA. Zij zullen ook Groot-Brittannië om zijn uitlevering vragen, en als hij in Amerika veroordeeld wordt, dan kan hij maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van tweehonderdduizend dollar. Volgens Justitie heeft hij voor 900.000 dollar schade aangericht. Hele netwerken zijn plat gegaan. Volgens de Amerikanen is hij verantwoordelijk voor een van de grootste hacks ‘ever’ tegen Defensie.

Baas boven baas, vorige week werd ook via Engelse ZDNet bekend dat er nu in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voorstellen gelanceerd worden om hackers ‘levenslang’ op te sluiten. Men is dus gewaarschuwd.

Op Wired News-punt-com, een internetnieuwsmagazine uit de States, waar trouwens ook dat bericht over die Brit stond, las ik dat de Amerikaanse regering nu 903 miljoen dollar uitrekt om allerlei initiatieven te bevorderen die terroristische aanslagen tegen de meest vitale Amerikaanse computernetwerken helpen te voorkomen.

Kortom, hackers worden nu hard aangepakt.

Eigenlijk klopt die term ‘hackers’ niet. De Amerikaan Eric Steven Raymond beschreef het fenomeen ‘hacker’ en 'hoe je een hacker kunt worden' uitgebreid en er is ook een Nederlandse versie van op de Belgische site Knudde.be te vinden.
Wat wij en ook de media tegenwoordig ‘hackers’ noemen, zijn volgens hem geen hackers maar ‘crackers’. Letterlijk staat er te lezen: “Dit zijn mensen (meestal mannelijke adolescenten) die een kick krijgen van het inbreken in computers en telefoonsystemen. Echte hackers noemen deze mensen "crackers" en willen helemaal niets met deze mensen te maken hebben. Echte hackers denken vooral dat crackers lui, onverantwoordelijk en niet erg slim zijn...”
De echte hacker-gemeenschap ontstond volgens die Raymond al ten tijde van het ARPA-net. De voorloper van het internet, dat in de koude oorlog door de Amerikaanse militairen gebruikt werd, we hebben het daar al eens over gehad. Het is een groep van computerprogrammeerdeskundigen en netwerk-genieen die aan het internet mee gebouwd hebben. Stephen van den Berg bijvoorbeeld van Cubic Circle uit Simpelveld is zo een pionier. Zij bouwen aan UNIX, zij houden het Usenet en ook het World Wide Web draaiende. Als je deel uitmaakt van deze cultuur, als je hiertoe hebt bijgedragen en als anderen weten wie je bent en ze noemen je een hacker, dan ben je een hacker. Van Crackers moeten Hackers niks hebben. Dus zullen we die inbrekers voortaan maar ‘crackers’ noemen?

Ach het maakt ook niet uit. Crackers gaan achter sleutels aan, proberen door firewalls te glippen en gaan op computersysteem neuzen. Met regelmaat tref je die verhalen aan in de media. Soms doen ze dat ook om zwakke plekken bloot te leggen. Soms kraken ze internetsites en blokkeren die. Ze hebben zoals je weet bijvoorbeeld ook de chatsessie met Willem-Alexander en Maxima gebokkeerd, en tal van andere sites platgelegd. Maar goed, of het nou hackers of crackers zijn, er is al heel wat studie naar verricht. Ene Sarah Gordon onderzocht de psychologische achtergronden en motieven en publiceert er vaak over, lees er alles over op haar site http://www.badguys.org. Het zijn eigenlijk dezelfde figuren die ook virussen het net op gooien. We hebben het daar een paar weken geleden al over gehad. Op heel wat systemen wordt met behulp van tal van programma's dagelijks geprobeerd in te breken.

Slechts één op de vijf reguliere computer gebruikers heeft een firewall, als dat al zo is. Een firewall is een soort programma dat aangeeft wanneer er gegevens of informatie via een programma van jouw pc wordt gehaald of erop wordt ingebroken.
Beschik je over een permanente verbinding met het internet dan MOET je zeker een firewall installeren. Zo'n firewall regelt dus het verkeer tussen jouw pc en de andere pc’s en servers op het internet. Je bepaalt dus aan de hand van de instellingen welke toepassingen bijvoorbeeld toegang krijgen tot het internet en jouw pc.

Onder de firewalls zijn er grote verschillen. Naast de koopversies, die redelijk voldoen, zijn er een aantal gratis versies die prima voldoen!
Eén van die gratis programma’s is ZoneAlarm, te vinden bij www-punt-zonelabs-punt-com. Je moet dan wel naar de oude 2.6 versie zoeken en niet de nieuwste 3.1-versie pakken, want die is maar een maand gratis. ZoneAlarm beveiligt ook tegen Spyware en Trojaanse Paarden. Spyware zijn programmaatjes die jouw internetwandelingen vastleggen, en Trojaanse Paarden zijn bijlagen waar vaak een virus of zo in opgesloten ligt.
Een ander gratis alternatief is de Personal Firewall van Tiny Software. Deze is niet al te groot, ongeveer eenderde van ZoneAlarm, en deze kun je dus eveneens gratis downloaden. Op een Duitse-site over virussen en firewalls las ik dat men Tiny met een 9.2 waardeert en ZoneAlarm met een 8.4 afgerond. Op plaats één en twee. Voor wat dat waard is, je kunt het nakijken bij www-punt-virus-streepje-actuell-punt-de. Andere tests zeggen weer dat ZoneAlarm beter is. Hoe dan ook, ze zijn gratis en de moeite waard voor een ieder die met regelmaat langer op het internet ronddwaalt.

Tot slot, we hadden het even over die beveiliging van de meest vitale netwerken in Amerika, daar heeft de FBI een speciale Unit die zich met dat soort zaken bezig houdt, genaamd het National Infrastructure Protection Center, afgekort www-punt-NIPC-punt-gov. Daar staat met name voor de IT-profs onder meer een tweewekelijkse nieuwsbrief de meest recente info omtrent het beveiligen van je computersystemen.
In Nederland is de site www-punt-veiligophetnet-punt-nl een initiatief waar je terecht kunt voor meer informatie over onder andere het hackers-fenomeen. De laatste nieuwtjes over gegevensbeveiliging en dat soort zaken staan eveneens op www-punt-security-punt-nl.

Veiligheid en internet, is een onderwerp dat altijd hoog op de nieuwsagenda zal blijven staan.
 
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>