Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 15 november '04
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Tom Doesborg).
 
Firefox

De tweede browser-oorlog is uitgebroken, roepen enthousiastelingen. Er werden feesten gehouden en er werd geld ingezameld om advertenties te kunnen betalen. Hij is er, eindelijk! Mozilla Foundation bracht vorige week de lang verwachte Mozilla Firefox 1.0 webbrowser uit. Sinds dinsdag 9 november 2004 is deze beschikbaar. De non-profit Mozilla Foundation kondigde de wereldwijde beschikbaarheid aan voor Windows, Mac OS X en Linux. De Firefox webbrowser kreeg al heel wat positieve recensies en prijzen voor zijn stabiliteit, betrouwbaarheid en innovatieve functies.

Firefox blokkeert popup's, beschermt tegen online fraude, kent een snellere, makkelijkere, en toegankelijkere zoekfunctie, maakt surfen met tabbladen mogelijk waardoor je meerdere webpagina’s sneller in één venster kunt laden (Opera - een andere open source browser - was trouwens de eerste die ondersteuning bood met behulp van tabs), bovendien zijn er ook live bladwijzers (RSS-reader), zodat je het laatste nieuws automatisch te zien krijgt. Passwords en bookmarks en wat dies meer zij kun je evenzo makkelijk overnemen als je naar deze nieuwe open-source browser overstapt.

De Mozilla Foundation is opgericht in juli 2003 en richt zich op vrije keuze en innovatie op het Internet. Het is de erfgenaam van het legaat en de traditie van de eerste veelgebruikte webbrowser van het Internet, Netscape. Aldus, het officiële persbericht.

Vorige week ging de site plat, zo groot was de animo om deze vernieuwde snellere versie te downloaden, aldus PlanetMultimedia. Mozilla mikt op 10% van de internetters tegen het eind van 2005 las ik ergens. Met regelmaat hoor je geluiden die dit percentage nu al overtreffen. Surfers zijn namelijk de niet nalatende stroom van nieuwe versies van de Explorer browser beu. Dat steeds weer gaten moeten dichten met  nieuwe software wekt heel wat irritatie. Met de Firefox hopen heel wat gebruikers daar nu van af te zijn.

Uiteraard zijn er heel wat reviews te vinden. ZD Net noemde in een test de Firefox 1.0 'echte concurrentie voor Internet Explorer'. Een uitgebreid verslag staat op het web. De hardware-vereisten voor Firefox zijn minimaal. Het open source-principe is zowel fantastisch als rampzalig als het om ondersteuning gaat, aldus ZD Net.nl. Wereldwijd zijn honderden ontwikkelaars bezig, dus je moet wel je weg weten te vinden, want telefonische ondersteuning van is een dure aangelegenheid. Als je een beetje thuis bent in internetland, kun je via de uitgebreide database van problemen en mogelijke oplossingen en een aantal message boards eventuele problemen - mochten ze dus ueberhaupt optreden - wel verhelpen. Tijdens de ZD Net testperiode crashte de nieuwe Firefox 1.0 niet één keer.

Aan Nederlandse ondersteuning is er geen gebrek. Via www.mozbrowser.nl
(voor en door Mozilla gebruikers) worden er heel wat forums en informatiebronnen ontsloten. Er wordt momenteel koortsachtig gewerkt aan een Nederlandstalige versie van Firefox 1.0 (de Nederlandse vertaling van Firefox 0.9.3 is sinds 8 september jl. beschikbaar).
Via het WikiWikiWeb aldaar kun je antwoorden vinden op vragen als: Wat is Mozilla? Hoe is het ontstaan, wat kan ik ermee? De Wiki van MozBrowser is een methode om snel (en vaak met meerdere personen) informatie te verzamelen. Een soort dynamische Internet encyclopedie.
Vergelijk het met Wikipedia.org, een gemeenschapsproject dat als doel heeft in elke taal - vanuit een neutraal standpunt - een vrije encyclopedie op het web te creëren. De Nederlandstalige Wikipedia bijvoorbeeld telt momenteel méér dan vierhonderdduizend (!) artikelen.

Dat er dus meer browsers zijn dan de Explorer van Microsoft moge duidelijk zijn. De website breekpunt.nl bijvoorbeeld bracht in 2002 in een serie van maar liefst 16 artikelen heel wat alternatieven onder de aandacht.
De Stichting Breekpunt bestaat overigens uit vrijwilligers. Zij willen hun kennis en ervaringen met computer- en internetliefhebbers delen en doen dit via een van de rubrieken op de website en op het forum van Breekpunt. Zij willen een eenvoudige weg door computerland creëren.
Er zijn trouwens recentelijk al twee artikelen geplaatst over de handigste extensions voor de 1.0. Neem daar ook even kennis van.

Hoe begon het allemaal? De eerste webbrowser werd door Tim Berners-Lee geschreven op een NeXT computer. Op kerstdag 1990 legde hij de laatste hand aan de eerste versie van WorldWideWeb. In maart 1991 stuurde hij het programma naar een aantal mensen op CERN. Het web werd geintroduceerd aan de gemeenschap van hoge energie natuurkundigen. Van daaruit begon het web zich te verspreiden. In februari 1993 werd de eerste vrije browser, Mosaic, op het internet beschikbaar gesteld.
De eerste versie van Netscape werd in oktober 1994 gepubliceerd. Marc Andreessen, die ook al tekende voor het ontwerp van Mosaic, richtte samen met Jim Clark het bedrijf Silicon Graphics Inc. op om een commerciële webbrowser te ontwikkelen, aldus dr. Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam.

Qua alternatieven voor Explorer kom je naast Mozilla tegenwoordig snel op twee andere sporen uit. Die leiden al snel naar Opera en voor de Apple-gebruikers naar Safari. Benschop schrijft hierover: de Noorweegse softwaresmid Opera stelt sinds 6 december 2000 haar browser voor Windows gratis ter beschikking. In vergelijkende tests en vaktijdschriften komt Opera steevast als snelste browser ter wereld uit de bus. Safari is de browser die door Apple in januari 2003 aan haar programmatuur heeft toegevoegd. Safari wordt op elke nieuwe Mac geinstalleerd; is 3x sneller dan Explorer. Microsoft gooide een jaar geleden de Explorer-handdoek in de Apple-ring. Softwarereus stopt ontwikkeling Mac-versies browser, heette het toen.

Netscape is trouwens nog steeds actief. Medio augustus brachten zij zelfs nog een nieuwe 7.2 versie uit, aldus De Automatiseringsgids. Aanvankelijk was het bedrijf, nu een onderdeel van America Online, niet meer van plan om de browser verder te ontwikkelen. De reden dat de ontwikkeling weer is opgepakt, is dat het bedrijf in de VS goedkope internet toegang biedt en daar hoort nu eenmaal software bij.

Het Duitse populaire nieuwsblad Der Spiegel merkte in de periode januari tot augustus dit jaar een daling in het aantal bezoekers met IE van 82 naar 75 procent. In dezelfde periode steeg het bezoekersaandeel van Firefox van 16 naar 21 procent. Der Spiegel telt maandelijks meer dan 35 miljoen bezoeker, aldus Stijn Wuyts op ZD Net.be. Hij was trouwens ook mede-eigenaar van het roemruchte De Cursor. Een internetmagazine dat de het reilen en zeilen op het Internet op de voet volgde.

Kortom, een nieuwe trend ontpopt zich. De hegemonie van Explorer wordt aan de kaak gesteld. En dat is is toch iets om rekening mee te houden. Helaas merk ik maar al te vaak dat websites niet met alle browsers overweg kunnen. Al eens geprobeerd de website van Dagblad De Limburger of die van L1 met Netscape te openen? Firefox opent die van De Limburger evenmin correct. Dus beste websitebouwers: wees gewaarschuwd. Kijk niet alleen naar je eigen stats-programma daar vind je deze browsersniet in terug. Zorg dat je website voldoet aan de wereldwijde W3C standaarden. Iedere serieuze browser kan daarmee overweg. De tijd dat Explorer de dienst uitmaakte, lijkt voorbij.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...